Ana SayfaAnne ve ÇocukÇocuklarda diş fırçalama sorumluluğu ebeveynlere ait

Çocuklarda diş fırçalama sorumluluğu ebeveynlere ait

Çocuklara diş fırçalama eğitimini 2-3 yaşlarında vermeye başlamasının anne ve babaları sorumluluktan kurtarmadığını vurgulayan DentGroup Kids Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, “Çocukların 3-4 yaşında dişlerini yardım almadan fırçalayabilecekleri öngörülse de, motor gelişimleri açısından kendi başına ayakkabısını bağlayabilir hale gelinceye kadar ebeveynleri bu işi üstlenmelidir” diyor.

Bedensel ve zihinsel yeterliliğin oluşması sürecini ifade eden motor gelişimi, çocuktan çocuğa bazı farklılıklar ortaya koysa da, sağlıklı gelişimin genel ortalamasını yansıtıyor. Çocuk gelişim uzmanlarının öngördüğü motor gelişim süreci doğrultusunda, çocuklar 2-3 yaşlarında diş fırçasını tutarak, dişlerini fırçalamayı öğrenebiliyor, 3-4 yaşlarında ise artık kendi başına dişlerini fırçalayabiliyor. 4-5 yaşlarında kıyafetlerini kendi başına giyip çıkarabilen çocuklar, 6 yaşından itibaren de yardım almadan ayakkabılarını bağlayabiliyorlar.

Türkiye’de her 100 çocuktan 98’inin çürük dişi bulunduğunu hatırlatan DentGroup Kids Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, çocukların motor gelişimi açısından, ancak ayakkabılarını kendi başına bağlayabildiğinde, dişlerini fırçalama sorumluluğunu da üstlenebileceğini vurguluyor. 6 yaşına kadar çocukların dişlerini fırçalama görevinin ebeveynlere ait olduğunu, ancak konuya gerekli önemin verilmediğini belirten Kayabaşoğlu, “Anne babalarda, süt dişlerinin değişecek olması nedeniyle önemsiz olduğu yönünde bir kanı var. Oysa süt dişleri ağızda ömür boyu kalacak daimi dişlerin sağlıklı olmalarını sağlayan rehber özelliği taşır” diyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI