Ana SayfaSağlıkEgzama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Egzama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Birçokları için senaryo benzer; ani ve yoğun bir kaşıntı hissetmek. Bu kaşıntı zaman içinde öfkeli, kıpkırmızı bir lekeye dönüşür ve hızla yayılır. Hayır, bu zehirli bir şey veya suçiçeği değil. Atopic dermatis, yani yaygın adıyla egzama.

National Egzama Association’a göre sadece Birleşik Devletler’de 31 milyondan fazla kadın ve erkek bu genetik durumdan muzdarip. Adele’den Kate Middleton’a birçok ünlü ismin de bu rahatsızlığı geçirdiğini biliyoruz. Peki egzama hakkında bilmemiz gerekenler neler? New Yorklu dermatolojist Dr. Craig Austin’in yazdığı kaynaklardan sizin için araştırdık.

“Medikal olarak atopic dermatitis adı veriliyor,” diyor Dr. Austin. Genetik olan bu durum kuru ve kaşınan ciltte oluşan döküntülerle kendini gösteriyor. “Genellikle kaşıntılar kızarıklığa neden oluyor ve bu kızarıklıklar daha çok kaşınıyor.”

“Eğer cildiniz kuruysa kaşıntıya daha açık hale geliyor,” diyor Dr. Austin. Soğuk ve kuru hava gibi çevresel faktörler, suya aşırı maruz kalma, kimyasal sabunlar veya parfümler, stres ve yeme bozuklukları egzamaya sebep olabiliyor.

Egzama kızarıklıkları vücudun herhangi bir bölgesinde olabiliyor. Dr. Austin, en sık rastlanan bölgelerin dirsekler, dizlerin arkaları, kollar ve bacaklar olduğunu belirtiyor. “Bu bölgelerdeki dolaşım vücudun geneline göre daha ekstrem farklılıklar gösterdiği için cilt kurumasına daha açıklar,” notunu düşüyor.

Ne yazık ki egzamadan kaynaklı kaşıntılar cilt enfeksiyonlarına neden olabiliyor. “Egzaması olan bir kişi kaşıntısını hafifletmek için bu bölgeye soğuk baskı uygularsa bu kızarıklıkların tüm vücuduna yayılmasına neden olabilir. Bunun yerine bir doktorun uzmanlığına başvurmakta fayda var.”

Peki egzamadan muzdarip bir kişi kendine evde nasıl bir bakım uygulamalı?

– Cildinizin kurumasının önüne geçmelisiniz. Eğer elleriniz veya vücudunuz suya çok maruz kaldıysa nemlendirici sürmeyi ihmal etmemelisiniz.

– Çok fazla su içmelisiniz.

– Vücudunuzun bağışıklık sistemini etkileyen, kortizol ve insülin salgısını artıran işlenmiş besinler, karbonhidratlar ve alkolü azaltmalısınız. Bunun yerine somon veya ceviz gibi omega-3 yağları içeren besinleri tercih etmelisiniz.

– Parfümlü sabunları, losyonları ve diğer kozmetik ürünlerini hayatınızdan çıkarmalısınız.

– Stresten uzak durmalısınız.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI