Ana SayfaRöportajExquise Markasının Yaratıcısı Dilan Güme ile Konuştuk

Exquise Markasının Yaratıcısı Dilan Güme ile Konuştuk

Exquise markası kaç yılında kuruldu? Nasıl karar verdiniz?
Moda ve tekstil küçüklüğümden beri hayatımın içinde var. Ailemiz yaklaşık 30 senedir moda ve tekstil piyasasında çalışıp yurt dışına ürün ihraç ediyor. Her ne kadar üniversiteye başladığımda bu işi yapmayı düşünmemiş olsam da mezun olduğumda severek takip ettiğim moda dünyası üzerine çalışmak istedim. Bunun sonucunda 2008 yılında Exquise markası doğdu. 2008-2011 yılları arası aslında biraz benim işe ısınma ve öğrenme sürecim oldu. Bu dönemde 2 kişilik bir ekip olarak başladığımız Exquise, bugün 40 çalışanı olan ve dünya standartlarında koleksiyon hazırlayan bir marka haline geldi. Bu değişimin en büyük mimarlarından biri kuşkusuz 2012’de beraber çalışmaya başladığım tasarımcımız Ebru Atılgan oldu. Ebru’nun gelmesi ile beraber koleksiyonlarımızı ileri bir seviyeye taşıdık ve her geçen sezon bir öncekinden daha ileri giderek devam ediyoruz.
 
Bugün geldiğimiz noktada bence Exquise ikinci bir yol ayrımında. 2015 yılının ikinci yarısından beri firma olarak ciddi bir kabuk değiştirme sürecinden geçiyoruz. Daha önceleri çok ciddi koleksiyonlar hazırlamamıza karşın bunları daha limitli bir düzeyde dağıtıyorduk. Öyle ki 2013 yılında Esma Sultan’da çok ciddi bir defile yaptık fakat katılımcı olarak sadece yurt dışındaki büyük müşterilerimizi çağırdık. Basın ya da medya kuruluşlarının bu defileden haberi bile yoktu. Son bir buçuk senedir yurt içi ve yurt dışındaki fuar, pazarlama ve PR faaliyetleri ile markayı dünyaya tanıtmak için çalışırken bir taraftan da şirketteki kurumsallaşma faaliyetlerini yürütmeye çalışıyoruz.
 
Nerelerde bulabiliyoruz bu sıra dışı tasarımların olduğu mağazaları?
Şu anda satışlarımızın büyük bir çoğunluğu yurt dışına gerçekleşiyor. Doğu Avrupa, Rusya, Orta Asya, Orta Doğu, İrlanda ve Orta Doğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Bunun yanında geçen seneden beri ürünlerimizi yurt içinde de moda severlere ulaştırabilmek adına bazı adımlar atıyoruz. Bu bağlamda online satış sitemiz shop.exquise.com 2016 Mart ayında hayata geçti. Türkiye’nin her tarafına gönderim yapabiliyoruz. Bunun yanında İstanbul’da Wepublic ve Maritsa Store’da da bu sezondan itibaren Exquise ürünleri yerini aldı. Yeni mağazalarda yerimizi almak adına çalışmalarımız sürüyor fakat bu konuda çok seçici davranıyoruz.
 
Bu kadar yenilikçi ama aynı zamanda zamansız tasarımlar yaparken nelerden ilham alıyorsunuz?
Bu soruya benim cevap vermem aslında çok doğru olmaz:) Bu sorunun muhatabı tasarımcımız Ebru Atılgan.
 
Peki en sevdiğiniz tasarımcı kim?
Ebru’dan sonra en sevdiğim tasarımcı Josep Font J MimarLIK geçmişi dolayısıyla hazır giyimde harikalar yarattığını düşünüyorum. Tasarımcısı olduğu DELPOZO markasında da mimari çizgileri, bu çizgilerin bu kadar modern ve feminen olma hali, malzeme zenginliği, bu malzemeleri birleştirme şekli ve renk çalışmaları beni çok etkiliyor.
 
Tarzını en sevdiğiniz ünlü?
Caroline De Maigre diyebilirim.
 
Ürün yelpazeniz oldukça geniş. Açıkçası ayakkabı tasarımlarınıza bayıldık! Mesela bir ayakkabının tasarım süreci nasıl oluyor, ne kadar sürüyor?
Exquise olarak geçen seneye kadar ayakkabı ve çanta ile ilgili herhangi bir çalışma yapmıyorduk. Geçen sene koleksiyonu tamamlamak adına yaz sezonu ile beraber deneme amaçlı bir ayakkabı ve çanta koleksiyonu yaptık. Olumlu tepkiler alınca bu konudaki çalışmalarımıza devam etmeye karar verdik.
 
Geçen kış sezonuyla beraber de bu konuda teknik bilgisine ve tasarım gücüne çok güvendiğimiz Niyazi Erdoğan ile ayakkabı ve çanta tasarımı konusunda çalışmaya başladık.  Kendisi bu süreçleri bizim adımıza yönetiyor.
 
Türkiye’de nasıl ilerlemek istiyorsunuz? Sadece online mı? Yoksa yolda yürürken vitrinlerinize de takılı kalabilecek miyiz?
Online satış kanalı bizim için çok değerli. Exquise markasına ulaşmak isteyen moda severlere 7/24 servis verebildiğimiz ve müşteri memnuniyeti devamlı olarak kontrol edebildiğimiz bir mecra. Bunun yanında ürünleri bir bütün halinde görmek ve hikâyeyi hissetmek isteyen kişiler için de daha önce bahsettiğim gibi İstanbul’da iki tane alternatif satış noktası yaratılmış oldu. Bununla ilgili çalışmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor fakat bu konuda çok seçici davranıyoruz. Dolayısı ile belki Exquise ürünlerini her yerde göremeyeceksiniz ama mutlaka yakınlarınızda bir yerde olacak.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI