Ana SayfaYaşam1 Hafta Boyunca Denedik: Meditasyon

1 Hafta Boyunca Denedik: Meditasyon

Yine heyecan verici bir seri ile karşınızdayız! Trendus editörleri Kübra Elmalı ve Müşra Demir olarak bu kez “1 Hafta Boyunca Denedik” serisi ile karşınızdayız. Seçeceğimiz konuları, rutinleri, ürünleri 1 hafta boyunca deneyimleyip sizin için yorumlayacağımız serinin ilk ayağında “Meditasyon” konusunu ele aldık. İşte meditasyonu bir hafta boyunca deneyen editörlerimizin deneyimleri…

Neden başladım? 

Müşra: Aslında meditasyonla yaklaşık 6-7 yıldır “başla-bırak” ilişkim var. Defalarca düzenli yapmayı denedim ama hayatın akışı ve tempoda her şeyi düzenli devam ettirmek mümkün olmuyor. (Ve hevesi çabuk dağılan biriyim.) Meditasyon yapacağıma favori dizimden 1 bölüm daha izlemeyi veya sepetimdeki ürün indirime girmiş mi diye sayfayı yenilemeyi tercih ediyordum.  

Bir başka neden ne zaman başlasam kabus görme yan etkisini yaşamamdı. Zaten azıcık uyuyorum onu da kabusla yok edemezdim. Ama pandemide herkes gibi ben de değişim yaşadım, kendim ve gidişatım üzerine düşünecek zamanım oldu. Ayrıca Madonna’sından tutun Bella Hadid’ine; tüm o ünlü isimler meditasyonu yere göğe sığdıramadıkları açıklamalar yapıyorlardı. Geri kalır mıyım ben de bundan? Onlarda işe yaradıysa beni Yoda’ya falan çevirmesi gerekiyordu bu meditasyon işinin. Dolayısıyla dişimi sıktım ve 1 haftalık yolculuğuma başladım.  

Kübra: Sanırım bedensel olarak yokuş aşağı gittiğimi fark etmem meditasyona başlamamı sağlayan faktör oldu. Çünkü aylardır yaşadığım stres ve paranoya durumları bende artık fiziksel olarak da etki yaratmaya başlamıştı. Vücudumda gezen ağrılar baş gösterdi ve bunların hiçbiri bir yerimi incitmemden, kendimi yormamdan kaynaklanmıyordu. Tamamen ruhsal sıkıntımın bedenimi de dürtme şekliydi bu ağrılar. Ben de bu meditasyon deneyimine bir hevesle atılmış oldum.

Meditasyon yapmak için nereden yardım aldım/hangi uygulamayı kullandım? 

Müşra: Önceki deneyimlerimde Youtube’daki ücretsiz meditasyon videolarını kullanıyordum. Ama pandemide dolaylı yoldan Calm uygulamasından haberim oldu. Sırf Matthew McConaughey’in bir meditasyon/hikaye seslendirdiğini öğrendiğim için indirdiğim app telefonumda kaldı; deneme süresinde iptal etmeyi unuttum ve nur topu gibi pahalı bir üyeliğim oldu 😊 

Öte yandan iyi ki oldu çünkü Calm bu işin bana göre en iyisi. Daha önce uzun süre Headspace’i kullanmıştım. Kesinlikle o da çok başarılı ama Calm’ın daha kişiselleştirilebilir olması ve daha eğlenceli bir hizmet sunması beni cezbediyor. Meditasyonlarınıza sevdiğiniz hava ya da lokasyonları arka plan sesi yapabiliyor, seslendiricinizi seçebiliyorsunuz. (Mesela kadın sesinden ziyade erkek sesi beni meditasyonda daha iyi hissettiriyor.) İçerisinde milyonlarca sorun için (anksiyete, uykusuzluk, odaklanma, stres, öfke, kariyer) milyonlarca program var. Ünlü isimlerin konuşmaları var. Zamanınız olmadığında yapmanız için hap halinde 4-5 dakikalık dersler de var.  

Öte yandan kristallere de inandığım için meditasyon seanslarımda ametistimin hep yanımda olmasına da dikkat ettim.

Kübra: Ben bir öneri üzerine Youtube'da Ayşe Tolga'nın meditasyon çalışmalarına başladım. Birkaç seviyeden oluşan çalışmanın 1. seviyesi 21 günlük Bolluk ve Bereket Enerjisi çalışması. Ve bu aşamada meditasyon benim için artık sadece bir haftalık bir deneme olmaktan çıktı. 

1 haftalık süreç nasıl geçti? 

Müşra: Ben bunu tamamen bir deneyime dönüştürmek için; dondurucu etkisi olan göz bantlarımı gözüme yerleştirdiğimde yapıyordum. Yani “session” bittiğinde ve gözlerimi açtığımda gözlerim gerçekten de açılmış oluyordu😊  

Ama bunun dışında gerçekten zihninizi boşaltmayı öğreniyorsunuz.İlk günler rutini tutturmak zor olsa da 4. ya da 5. günden itibaren vücudunuz daha doğrusu zihniniz istemeye başlıyor. Tıpkı düzenli spora başlamak gibi.  

Üstelik dediğim gibi haftanın ortasından itibaren eylemlerim  ya da sözlerim üzerine daha çok düşündüğümü farkettim. Artık kontrol edemeyeceğim şeyler için ya da henüz gerçekleşmemiş şeyler için stres olmamam gerektiğini öğrendim.  

Kübra: Ben zamanlama olarak tam uyku öncesini tercih ederek her gün aynı saatte uyguladım. Meditasyona adeta bir date'e hazırlanır gibi hazırlandım. Malum, kendimle buluşacağım ötesi mi var! Duşumu aldım, temiz pijamalarımı giydim, dişlerimi fırçaladım ve yüzümü yıkadım. Ardından araştırdığım çakralar için uygun doğal yağlarla vücuduma meditasyon öncesi birkaç dakika masaj yaptım. Boğaz çakrama lavanta yağı ve kalp çakrama çay ağacı yağı sürdüm. Böylece özellikle lavantanın mis kokusu eşliğinde meditasyon sonrası uykuya dalışım bile kolaylaştı. Enerjilerini sevdiğim pembe kuvars taşımı baş ucuma koydum, ametist taşımı ise tam kalp çakramın üzerine yerleştirdim. 

Devam edecek miyim? 

Müşra: Her saniye fikri değişen bir insan olarak “evet hayatımın sonuna dek buna devam edeceğim,oh yeah” gibi bir demeçte bulunmam imkansız olur. Ama burada önemli iki nokta var. En azından 1 haftadan uzun süredir yaptığım için artık meditasyona dair kesin bir fikrim var, işe yarıyor biliyorum ve bıraksam bile beni her zaman orada bekleyecek güvenli bir panik odası gibi. Bunu bilmek güzel.  

İkincisi ise zaten meditasyonun asıl noktası; bunu yapmak için bir süre sonra sessiz bir ortam, yumuşak bir yastığa ihtiyacınız kalmaması. Zihninizi öyle bir eğitmelisiniz ki; kaosun içinde bile bunu yapabilmelisiniz. İşte ben buna geçmek istiyorum. Kaostan kopmamak ama devam etmek istiyorum. Bence meditasyon ve gerçek dünya iki ayrı evren ve siz her ikisinde de başarılı olduğunuz zaman meditasyonun amacına erişmiş oluyorsunuz.  

Kübra: Kesinlikle edeceğim. Ayşe Tolga ile başladığım meditasyon sürecinde kendisinin tüm seviyelerini tamamladıktan sonra Müşra'nın önerdiği app ile meditasyonu hayatımın bir parçası haline getirmek ilk hedefim. Çünkü bende uyandırdığı hisleri, gözlemleyebildiğim tüm değişiklikleri göz ardı etmem mümkün değil. Öyle ki herkese tavsiye edip link göndererek onların da bu hissi yaşamalarını, iyi olmalarını istiyorum. Bir huzur tattım ve herkese bundan ikram etmek istiyorum. İçimden taşan bu iyiliği paylaşma hissi bile meditasyonun bana kazanımlarından biri!

Genel izlenimler 

Müşra: Kesinlikle sizi daha dingin, daha az stresli ve daha “uyanmış” hissettiriyor. Kendinizi tanımak ve kendiniz üzerinde kontrolü tümüyle ele almak çok güzel bir his. Şimdi Transcendental Meditation / Transandantal Meditasyon diye bir şey öğrendim ve bunun hakkında iyice araştırma yapıp bunu yapmak istiyorum. Beni oldukça heyecanlandırıyor.  

Kübra: Dürüst olacağım, başlangıçta inancım sıfıra yakındı. Ama olaya mucizeler beklemeden, sadece kendime ayırdığım bir vakit olarak bakarak başladım. Sonuç: Vücuttaki özellikle stres kaynaklı göğüs kafesi kısmındaki ağrılardan arınma. An'da kalabilme. Gerçekten neler istediğime dair uyanış. Özşefkat artışı. Tüm bunlar benim sürecimde yaşadığım kazanımlar oldu. Kasım ayı itibariyle kendimle buluşma takvimime bir de yogayı ekleyeceğim. Eğer meditasyona başlamasaydım bunu düşünmezdim bile. Güzelliklerin akışıyla birlikte bambaşka pozitiflikler getirmesini hep sevmişimdir.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI