Ana SayfaSağlıkDiş Sağlığını Bozan 8 Besin

Diş Sağlığını Bozan 8 Besin

Diş Sağlığı ve Beslenme İlişkisi ve Diş Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Sağlıklı, bembeyaz dişler için dişleri düzenli fırçalamak, diş bakımını aksatmamak ve diş hekimi ziyaretini düzenli aralıklarla yapmak gerekiyor. Diğer yandan diş sağlığının beslenme ile ilgili yakından ilişkisi bulunuyor. Dişlerinize zarar veren gıdalardan uzak durarak diş çürüklerinden, ağız kokusundan ve diş eti hastalıklarından korunabilmek mümkün.

Diş sağlığı aynı zamanda mide ve bağırsak sağlığı anlamına geliyor. Sağlıklı dişler ile besinleri güzelce çiğneyip, iyi sindirmek mümkün. Aksi takdirde çiğnemeden mideye gönderilen besinler çeşitli sindirim hastalıklarına yol açabiliyor.

İşte dişlerinize zarar veren ve uzak durmanız gereken gıdalar:

Dişlerin sararması ve lekelenmesinin başlıca nedeni çok fazla çay ve kahve tüketmektir. Fazla çayın demir eksikliği, fazla kahvenin çarpıntıya neden olduğunu bilmenizde yarar var. Bu içeceklerin tüketimini azaltmak diş sağlığınız için önemli bir adım olacaktır.
 

Ekmeği çiğnediğinizde tükürüğünüz nişastaları böler ve sakızımsı macunsu ekmek parçaları dişlerinizin arasındaki boşluklara dolar. Tam buğday ekmeği gibi daha az şeker içeren ekmekleri tüketmek diş sağlığınız için olumlu etki yapar.
 

Sıcak havalarda içeceklerle beraber bol bol tüketilen buz, özellikle ısırıldığında diş minesi üzerinde çatlak oluşumuna zemin hazırlıyor. Diş üzerinde oluşan çatlaklar bakteri oluşumunu artırabiliyor ve bunun sonucunda da dişlerin çürümesine yol açabiliyor.
 

Yapışkan şekerler, karamela ya da krokan gibi şekerlemeler çok keyifli tüketilseler de diş sağlığımız için olumsuz etkiler yaratabiliyorlar. Bu şekerlemeler, diş çürüklerine neden olabiliyorlar. 

Gazlı içecekler, içeriğindeki sitrik ve fosforik asit ile diş sağlığına aşırı zarar veren gıdaların başında geliyor. Asitli içeceklerin zararlı olmasının başka nedeni de içerdikleri şeker, tatlandırıcılar ve boya maddeleri.
 

Alkollü içeceklerin dişlere zarar vermesinin en önemli nedeni ağzınızı kurutuyor olması. Öte yandan şarap ve kokteyl gibi karışımlar da dişleri boyuyor ve lekelenmelere neden oluyor. Dişlerin yanında karaciğerinizi de korumak için bir bardak alkolün yanında bir bardak su içmenizde fayda var.
 

 Turunçgiller vitamin içerikleri dolayısıyla oldukça faydalıdır. Ancak asitli içerikleri diş minesinin aşınmasına neden olur. Turunçgillerin zararlarından korunmak için tükettikten sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
 

Keskin ve kendine has lezzetiyle keyifle tükettiğimiz, kültürümüzün bir parçası olan turşu, dişlerin çürümesine neden olabiliyor. Ekşi, tuzlu ve asitli gıdaların tüketimini sınırlarsanız daha sağlıklı dişlere kavuşabilirsiniz. Turşu gibi gıdalar tükettikten sonra dişlerinizi çalkalayıp, fırçalamanızda fayda var.
 

Patates cipsi, bisküvi, kraker gibi yağda kızarmış karbonhidratlar, dişlerin arasında birikir ve burada bakteri oluşmasını sağlar. Diğer yandan bu gıdalar doymamış yağ içerdiğinden kilo alımına da neden olur.
 

Sağlıklı birer atıştırmalık olan kuru meyveler dişlerin arasında yapışkan şeker birikmesine neden oluyor. Bu gıdaları tükettikten sonra diğerleri gibi dişlerinizi çalkamanız ve fırçalamanız gerekiyor.

Sporcu içeceklerinin sağlıklı olup olmadığı tartışma konusu. Bunun yanında zararlı olduğu bir nokta var ki o da diş sağlığı meselesi. Bu içeceklerin içerisinde bulunan şeker, diş sağlığını olumsuz etkiliyor. 
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI