Ana SayfaYaşamGörüş Kaybı Yaşayan Kedi Kibar Sağlığına Kavuşturuldu

Görüş Kaybı Yaşayan Kedi Kibar Sağlığına Kavuşturuldu

Kibar, Ümit Tekeli’nin sahibi bulunduğu 1 yaşında erkek  melez kediydi. Sahibi onu sağ gözünü kısık tutuyor ve göz yaşı akıntısı geliyor şikayetleri üzerine Anatolia Hayvan Hastanesi’ne götürmüştü. Orada göz muayenesi yapılan Kibar’a alt göz kapağının içe doğru kıvrılması diye adlandırılan entropium teşhisi konulmuştu. Sevimli kedicik sağ gözünü tam açamıyor, içe doğru dönen göz kapağı sürekli olarak korneaya sürtündüğünden göz yaşı akıntısına sebep oluyordu. Olay yeni olduğundan kirpiklerin devamlı korneaya sürtünmesi  henüz hasar oluşturmamıştı. Eski olgularda ise  kirpiklerin sürekli korneayı irrite etmesi kornea ülserlerine yol açabiliyordu. O zaman tedavi daha komplike hale dönüşüyordu. 

Entropium denilen göz kapaklarının içe doğru kıvrılması durumu aslında köpeklerde sık rastlanan bozukluktu. Kedilerde ise daha çok Persian ve Himalayan ırkı kedilerde rastlanıyordu. Kibar ise sokaktan alınan melez bir kediydi. Hastalığın oluşumunda genetik faktörler, kronik göz enfeksiyonları, göz kapağı kaslarının spazmik kasılmaları gibi nedenler rol oynayabiliyordu.

Hastalığın tedavisi, içeriye doğru kıvrılan kadar alt göz kapağı derisinin ameliyatla alınmasıydı.

Bu amaçla genel anestezi uygulanan Kibar’a Doç.Dr.Cem Perk tarafından entropiumu düzeltme operasyonu yapıldı. Traş edilen alt göz kapağı derisinden şerit şeklinde kesilen deri parçası, uzaklaştırılarak yara cerrahi dikişlerle kapatıldı. İçe kıvrılan kadar deri parçası estetik olarak alınınca, göz kapakları normal anatomik yapısına kavuştu. Ameliyat sonrası dikişlerin korunması için Kibar’a 10 gün boyunca yakalık takıldı. Bu süre sonunda dikişleri alınan kedicik artık gözlerini açarak ışıl ışıl bakıyordu. Tüm pet hayvanlarına sağlıklı günler dileğiyle. 
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI