Ana SayfaSağlıkGözünüzü Yanlış Işıktan Koruyun

Gözünüzü Yanlış Işıktan Koruyun

Günümüz dünyasında kapalı mekanlarda ve doğal ışıktan uzakta geçirdiğimiz zaman dilimi, günden güne artıyor. Bu süre kış aylarında çok daha fazla oluyor. Işığa duyulan ihtiyaç anında ise devreye yapay ışıklar giriyor. Ancak bulunduğumuz ortamı aydınlatmak amacıyla kullandığımız ışıklar, doğru kullanılmadığı takdirde göz sağlığını tehdit edebiliyor. Genelde dikkat edilmeyen bu detay, ilerleyen zamanlarda göz hastalıkları başta olmak üzere bir çok sağlık problemine yol açabiliyor.

“Parlak ışıktan kaçının”
Konuyla ilgili bilgiler paylaşan Optimed Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alaeddin Durmaz, kişilerin ev ve çalışma ortamlarında, özellikle parlak ışıktan kaçınmaları gerektiğini ve ışığın migren, göz tansiyonu, miyozis ve miyopi gibi bir çok hastalığa etki ettiğini söyledi. Işığın çok parlak olduğu ortamlarda göz bebeğinin küçüleceğini kaydeden Op. Dr. Durmaz, bu durumun baş ağrısına neden olacağını ve migreni tetikleyebileceğini belirtti. Aydınlatmalarda floresan ampullerin çok fazla elektromanyetik dalga yaydığını ve ışığı kesik kesik gönderdiği için önerilmediğine dikkat çeken Durmaz, LED ampul kullanılmasının gözleri daha az yoracağını da sözlerine ekledi. Aydınlık kadar loş ve karanlık ortamların da gözler için problem yaratacağına değinen Durmaz, “ortam karanlık olduğunda daha iyi görebilmek için göz bebeği büyür. Bu da göz tansiyonunun artmasına neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Çalışırken ışık önden gelmeli
Çalışma ortamlarındaki ışığın masaya önden vurması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Durmaz, kişinin gölgesinin masaya düşmemesi gerektiğini belirtti. “Işık, göz hizasının daha yukarısından masaya gelmeli” diyen Durmaz, masa lambası kullanımını da değerlendirdi. “Sağ el kullanıyorsak ışık soldan, sol elimizi kullanıyorsak ise ışık sağdan omuz üzerinden masaya düşmelidir.” dedi. Gece uyurken ışıkların açık bırakılmaması konusunda da uyarılarda bulunan Op. Dr. Durmaz, bu durumun gözde miyozis (küçülme) yaparak miyopiye neden olabileceğini sözlerine ekledi.
 
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI