Ana SayfaSağlıkHangi Ekmek Sağlıklı?

Hangi Ekmek Sağlıklı?

Sofralarımızın olmazsa olmazı ekmeklerimiz ne kadar sağlıklı? Ekmeği hayatımızdan çıkarmalı mıyız? Hangi ekmek daha sağlıklı? Gibi sorular sorarken, bazı uzmanlar ekmeklerimizin her ne kadar sağlıklı olmadığını düşünse de, ekmeği hayatımızdan çıkarmanın imkansız olduğunun farkında.

Evet gereğinden fazla ekmek tüketiyoruz, ve maalesef çoğunlukla beyaz ekmek tüketiyoruz, peki bu bizim sağlığımızı ne kadar etkiliyor? 

Son zamanlarda yapılan açıklamalardan sonra sanırım hepimiz beyaz ekmeğin sağlıksız olduğuna inandık. Sofralarımıza farklı farklı ekmekleri koymaya başladık. Fakat bunların da içinden en sağlıklı olanını bulmak istiyoruz. Çavdar mı, tam buğday mı, yoksa tahıllı mı? Kafamız biraz karışık.. Uzmanlardan bazıları her öğün farklı bir ekmeği tüketmenin sağlıklı olduğunu söylüyor. Peki sıralamamız gerekirse en sağlıklı ekmek hangisi, birlikte inceleyelim:

1-Tam Buğday Ekmeği 

Uzmanlara göre rafine edilmemiş olan buğday unundan yapılmış olan tam buğday ekmeği en sağlıklı ekmek. Diğer ekmeklerden farklı olarak vitamin açısından zengin buğday özü de tam buğday ekmeğinde bulunuyor. İçerdiği posa sayesinde midede tokluk hissi yaratan tam buğday ekmeği, kalori açısından da beyaz ekmeğe oranla daha az. Aynı zamanda içerdiği düşük glisemik indeks ile kan şekerini de dengeleyecek özellikte. 

2- Çavdar Ekmeği

Buğday unu ve çavdar ununun karıştırılarak üretildiği bu ekmek aslında tahıllar içindeki en koyu renkli, en çok çözünür lif içeren ve en doyurucu ekmektir. Yine insülin direncini ve diyabet riskini azaltıcı bir özelliğe sahip, ayrıca obezite riskini de azaltıyor. 

3- Yulaflı Ekmek

Yulaf şu sıralar en moda tahıllardan biri. Herkes yulaf kepeğinden türlü türlü tatlı tarifleri alıyor ve uyguluyor. Böylece hem sağlıklı hem de lezzetli şeyler yiyebiliyorlar. Ekmekte de aynı şekilde olumlu etkilere sahip olan yulaf, çözünür lifleri sayesinde kalp sağlığı için de faydalı. 

4- Kepek Ekmeği

Tam buğday unu ile ham kepeğin karıştırılmasıyla elde edilen kepek ekmeği, aslında sanıldığı kadar sağlıklı değildir. Her ne kadar beyaz ekmeğe oranla yüksek posa değerine sahip olması ve düşük glisemik indeksli olması birer faktör olsa da, vücutta bazı minerallerin kullanılmamasına neden olur. 

5- Tam Tahılı Ekmek

Buğday unu, tam buğday unu ve bunların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle üretilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı ekmek de sindirim problemlerine, kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen sağlıklı ekmeklerden biri. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI