Ana SayfaAnne ve ÇocukHangi Yaşta Hangi Spor?

Hangi Yaşta Hangi Spor?

Çocuklarda boy uzamasında veya uzunluğunda en önemli faktör, genetik yapı. Beslenme ve spor da diğer etkenler arasında sayılabilir. Yapılan sporun boy uzamasındaki etkisi, büyüme kıkırdakları civarında yer alan kasların yapışma yerlerinin uyarılması ve dolaylı olarak büyüme kıkırdaklarının etkilenmesi ile mümkün. Bu amaçla özellikle kasların gerilmesine neden olan basketbol, voleybol, yüzme ve jimnastik gibi sporlar boy uzamasını uyarıcı etkiye sahip. Buradan hareketle diyebiliriz ki atlamalı, sıçramalı, kaslar üzerinde gerilme stresi yaratan sporlar boy uzamasını olumlu yönde etkiler.

Günümüzde ve hatta bundan 50 yıl öncesinde yapılan çalışmalar, sporu günümüzde sadece yetişkinlerin değil, 7’den 70’e herkesin yapması gerektiği konusunda net bilgiler sunuyor. Hekimler sporu sadece yetişkinlerin bazı hastalıklarını tedavi etmek için değil başta şeker, tansiyon, şişmanlık, koroner arter hastalıkları, osteoporoz gibi hastalıklardan korunmak ve bunlara bağlı görülebilen erken ölümlerin önüne geçmek için de öneriyor.
Ailelerin ve çocukların spor tercihinde, ekranda çok gördükleri bir spor dalı genelde öne çıkıyor; bu anlamda futbol, basketbol ve voleybol en revaçta olan spor dalları. Bu spor dalları çok popüler olmalarına rağmen ilerleyen yaşlarda yapmaya çok da uygun değiller. O nedenle aileler, çocuklarına spor seçimi yaparken öncelikle onların keyif alacakları bir spor dalını tercih etmeleri konusunda yardımcı olmalılar.
Seçilecek spor çocuğun yaşına, cinsiyetine, yeteneğine ve daha da önemlisi fizyolojik yaşına uygun olması gerekir. Çocuklar kronolojik (takvimsel) yaşlarına göre aynı olsa da, kendi fiziksel, beyinsel ve olgunlaşma düzeyine göre farklı oranlarda gelişir ve büyür.
Çocukların yaşları aynı olsa da fizyolojik yaşları bir olmayabilir. Dolayısıyla spor tercihlerinde her ne kadar takvim yaşına göre bir değerlendirme yapılsa da fizyolojik yaşta mutlaka göz önüne alınmalıdır. Aksi halde spor yapalım derken spor yaralanmasına maruz kalmamız kaçınılmaz olabilir.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI