Ana SayfaGüzellikInternetten Alışveriş Engelleniyor

Internetten Alışveriş Engelleniyor

Blog yasağı, Youtube yasağı derken sıra şimdi alışveriş yasağına geldi.  Eskiden yabancı internet sitelerinden verdiğimiz 150 Euro’nun altında siparişler kapımıza kadar geliyordu. Artık verdiğimiz her sipariş bedeline bakılmaksızın, önce gümrüğe gidecek. Her sipariş vergilendirilecek. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı bu yasağın nedenini elektronik ticaretin gittikçe artan şekilde kullanılmasının, gümrük mevzuatında yer alan posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyaya yönelik muafiyetlerin de çok yoğun şekilde tercih edilmesi sonucunu getirdiğini, buna bağlı olarak da söz konusu muafiyetlerin suiistimalinden kaynaklı şikayetlerin artması olarak açıkladı.  Bakan Yazıcı şöyle yasağı şöyle duyurdu: “`Kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının muafen posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklanmıştır. Bunun dışındaki eşya için muafiyet hakkının kullanımına, 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bir sınırlama getirilmiştir”

Şimdi ne olacak?
150 Euro`nun altında olan kozmetik ürünleri ile tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdaları gümrük vergisinden muaf tutuluyordu, yeni düzenlemede bu ürünlere 150 Euro`nun altında olsa bile vergi uygulanacak. Şirket adına yani tüzel kişi olarak internetten hiçbir sipariş vermeniz mümkün değil. Kendi adınıza sipariş verebileceksiniz ama 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 kere. Kozmetik ve gıda takviyesi ise kesinlikle şipariş edilemeyecek. Siparişler artık sizin teslim adresinize değil, gümrüğe gidecek. Her siparişinizi almak için gümrüğe gideceksiniz, paketin içinde ne olduğuna bakılacak. Kozmetik veya gıda takviyesi yoksa normal vergilendirme prosedürü uygulanacak. Kozmetik ve gıda takviyesi siparişleriniz ise imzanız alıp geri döndürülecek.
Yasağın perde arkasında ne var?
Aslında yasağın perde arkasında başta Strawberrynet. olmak üzere yurt dışı kaynaklı sitelerin, uygun fiyatlı olmaları nedeniyle Türk piyasasını ele geçirmesi yatıyor. Honkong merkezli Strawberrynet, 2010 yılının ilk on ayında Türkiye’ye 300 milyon dolarlık satış yaparak, Türkiye’deki bütün kozmetik firmalarının yaptığı satışı tek başına yapmıştı. Siteye karşı kazan kaldıran kozmetik firmaları haksız rekabet gerekçesi ile konuyu yargıya götürmüştü. Tekin Acar Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar, "Türk Ticaret Kanunu`nda bizi koruyan maddeler var. Buradan yola çıkarak konuyu yargıya taşıyacağız. Mağdur durumdaki firmaların her biri ayrı ayrı dava da açabilir" demiş ve bu konuya mutlaka hükümetin müdahil olması gerektiğini açıklamıştı.. İtalya`nın siteye karşı önlemler geliştirdiğini de sözlerine ekleyen Acar, "Dünya önlem alıyor. Bizim de almamız lazım. Yoksa sektörde kimse iş yapamayacak. Türkiye`de denetim olmadığı için bu cirolara ulaşıyor" demişti. Erkul Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erkul ise Gümrük Genel Müdürlüğü ile irtibata geçtiklerini belirtmişti.
Konuyla ilgili yorumlarını istediğimiz Sephora Genel Müdürü Beyhan Figen ise bakın ne diyor?:
" Böyle bir düzenleme olduğu doğru. Biz firma olarak bu düzenlemenin tamamen arkasındayız. Zira Strawberry.net başta olmak üzere bu sitelerin iki sıkıntısı vardı. Bunlardan birincisi bilindiği gibi ithal kozmetik ürünlerinin üzerinde bir özel tüketim vergisi var. Bizler gibi ithalatçı firmalar ithalat sürecinde bu vergileri devlete ödeyerek yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Oysa strawberry.net gibi firmalar bu ürünleri vergisiz yurda sokarak bu fiyat avantajını yakalıyorlar ve devletin buradan gelir elde etmesini engelliyerek gayri kanuni bir operasyon yapıyorlar.

Diğer ve daha önemli konu ise bu ürünlerin sağlık için oluşturdukları tehdit. Strawberry.net`in bu ürünleri kimden, ne zaman aldığı, ne koşullarda ne süre ile sakladığı ve hatta ürünlerin orijinal olup olmadığı bile meçhul. Biz hergün bu konuda bize kadar şikayetleri ulaşan birçok müşteri ile karşılaşıyoruz. Ürünler içerikleri sebebiyle belli raf ömürlerine sahip. Dolayısıyla yetkili firmalar bu ömrü takip edebilirken ve ithalat için gereken içerik, testler ve sağlığa yönelik diğer unsurları temin edebilirken, bu gibi siteler için böyle bir kontrol mekanizması yok. Bu da ciddi anlamda müşteri mağduriyetine yol açıyor.

Şu anda Sephora Türkiye olarak internet sitemizden satış mümkün olmamakla beraber, hedefimiz en kısa sürede bu fırsatı müşterilerimize sunmak ve bu kanaldan yapılacak alışverişler için de bir imkan sağlamak. "

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI