Ana SayfaYaşamIşıldayan Gözlerle Bakan Kediler

Işıldayan Gözlerle Bakan Kediler

Maho, Çimen Yüksel’in sahiplendiği 2 yaşlı erkek İran kedisiydi. Gözündeki problem nedeniyle sokağa bırakılmış  şirin mi şirin, bir ev kedisiydi. Sağ gözü kısık ve yaşlar akar halde  sokakta bulunmuştu.
Prenses ise Gülderen Koşar’ın sahibi bulunduğu 5 yaşlı dişi ev kedisiydi. Onunda sağ gözünde diğer kedisinin tırmalamasına bağlı bir yara mevcuttu. Gözünü tam açamıyor ve akıntı geliyordu. Yapılan oftalmolojik muayenede her iki vakada da korneal ülser şekillendiği saptanmıştı.
Korneal ülserler gözün dıştaki parlak, saydam tabakasının çeşitli travmatik etkiler sonucunda çizilmesine bağlı yaralardı. Oluşum sebepleri arasında göze yabancı cisim batmaları, kedilerin oynarken tırmıkla gözü yaralamaları ilk sırada gelmekteydi. Tedavi edilmedikleri takdirde yüzeysel olarak başlayan lezyonlar giderek derin katmanlara doğru ilerleyerek gözün tamamını etkileyebilmekte ve körlüğe yol açabilmekteydi.
Maho ve Prenses’in  kornealarında siyah kabuklanmayla birlikte şiddetli enfeksiyon, gözyaşı akıntısı ve damarlanma mevcuttu. Vakalara karanlık odada fluoresein adlı renkli göz boyama testi yapıldı ve korneal yaraların derinliği saptandı.
Tedaviye antibiyotikli göz damlalarının günde en az 4 kez damlatılmasıyla başlandı. Boyunlarına gözlerini kaşımalarını önlemek amacıyla koruyucu yakalık takıldı. Enfeksiyon baskılandıktan sonra her iki olguya da Doç. Dr. Cem Perk tarafından grid keratotomi (korneanın özel bir operasyonu) uygulandı. Görüşü engelleyen kabuklar uzaklaştırılarak 3. göz kapakları kornealarını kapatacak şekilde dikildi. Bir hafta sonra dikişler alınıp korneal iyileşme kontrol edildiğinde olumlu sonuç alındığı gözlemlendi. Farklı etken madde içeren  antibiyotikli göz damlası ve korneal iyileşmeyi hızlandırıcı  damla kullanılarak tedaviye 1 hafta daha devam edildi. Tedavinin 2. Haftası tamamlandığında göze tekrar boyama testi yapılarak korneada boya tutunmadığından emin olundu. Son aşamada korneadaki beyaz lekelerin yok edilmesi amacıyla göz kapaklarının içindeki konjuktivalara insülin iğnesiyle depo şeklinde kortikosteroid enjekte edildi. Kortizonun antienflamatuar etkinliğiyle oluşan beyazlık kısa süre içerisinde gerileyerek kornea normal saydamlığına kavuştu.
Görme fonksiyonları normale dönen Maho ve Prenses şimdi ışıldayan gözlerle yaşamlarını sorunsuz sürdürüyor. Tüm sevimli dostlarımıza sağlıklı günler dileriz..
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI