Ana SayfaSağlıkKadın doğum hapları depresyona neden oluyor

Kadın doğum hapları depresyona neden oluyor

Doğum kontrol haplarının yaratılması kadınların doğurganlıklarını kontrol altına almasına izin verdi. Her ne kadar bu kadınların üreme hakları açısından güzel olsa da bu hapların vücutta kısırlaştırma gibi bir etkisinin olduğu da tartışmalar arasında.

Şimdi yeni bir çalışmayla birlikte doğum kontrol haplarının olumlu etkilerinin mi yoksa olumsuz etkilerinin mi daha fazla olduğu tartışma konusu haline geldi. Yapılan araştırmalar uzun süreli kullanımda doğum kontrol haplarının beyinde küçülme ve fonksiyonlarının azalması gibi hasarlara yol açabileceğini gösteriyor.

UCLA nörobilim adamlarının Human Brain Mapping adında yayınladıkları çalışmada beynin belirlenen bölgelerinde doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda diğerlerine oranla küçülmelerin söz konusu olduğu ortaya çıktı. Belirlenen bu iki bölge lateral orbitofrontal corteks yani duyguların kontrol edildiği alan ve düşünce ve kimlik hafızasını kontrol eden posterior cingulate corteks.

Çalışmaya öncülük eden ve aynı zamanda UCLA`da nörobilim adamı olan Nicole Petersen, "Bazı doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda görülen duygulardaki negatif yan etki ve bilim adamlarının buldukları karşılaştırıldı. Yani doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda lateral orbitofrontal corteksteki oluşan yan etki duygu değişimlerin kaynağı olabilir." dedi.

Araştırmalar ilaç kullanımıyla birlikte beynin bu bölümünde oluşan değişimin kaygı ve depresyonu tetiklediğini gösteriyor.

Şimdilik bu konuda araştırmalar çok kısıtlı fakat bilim adamları kadınların bu ihtimallerin farkında olmasını istiyor.

Bazı zamanlarda hayatımız için çok büyük faydaları olan ürünlerin bazı olumsuz yan etkilerinin olduğunun farkına varırız. Bu durumda karar verirken kendimizi tanımalı ve bütün etkilerin de farkında olmalıyız.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI