Ana SayfaAnne ve ÇocukKardeş kıskançlığını önlemenin yolları

Kardeş kıskançlığını önlemenin yolları

Her yaş grubunda görülebilen kıskançlık, çocuklarda daha yoğun yaşanıyor. İnsanı olumsuz etkileyen bu duygu, yetişkinler tarafından kontrol edilemediğinde çocuklarda engellenemez bir karmaşaya yol açıyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi kurucusu Uzman Dr. Mehmet Yavuz, kardeş kıskançlığını önlemenin yollarını ve anne-babalara düşen görevleri anlattı. Kıskançlık çocuğun psikolojisini bozuyor
Annenin ikinci hamileliğiyle başlayan kıskançlıklar 3 ila 8 yaş arasında ki çocuklarda daha yoğun olarak yaşandığı gözlemleniyor. Bu dönemde çocuklar mantık kavramıyla değil duygu yönlendirmeleriyle yaşamı analiz eder. Ufak bir çocuk için yeni bir kardeş, çocuğun artık anne ve babası tarafından daha az sevileceğine, bütün ilginin yok olacağına, oyuncaklarının bir başkası tarafından alınacağına işarettir. Çocukların kardeş kıskançlığını yoğun şekilde yaşaması davranış bozukluklarına, iştah kaybına ve psikolojik birçok rahatsızlığa yol açabilir. 

Kardeş kıskançlığının belirtileri
Bazı çocuklar kardeşlerini kıskandığını açıkça belli eder; bebeği sevmediğini, onu istemediğini ve evden gitmesini istediğini söyler. Bazen bebeğe zarar vermeye veya anne bebekle ilgilendiğinde aşırı tepkiler göstererek buna engel olmaya çalışır. Bazı çocuklarsa kardeşe aşırı ilgi ve sevgi gösterip anne ve babasının kaybettiği ilgisini geri kazanmaya çalışır. Hatta bebeğin ebeveyni gibi davranarak anne-babayı bebeğe dikkat etmesi konusunda uyarabilir. Kardeşe aşırı ilgi gösteren çocukların yaşadıkları kıskançlığı bastırmaya çalıştığını ve ebeveynlerinin olumsuz tepkisini çekmekten korktukları için kardeşlerine aşırı ilgi gösterebilirler. 
Kardeşini kıskanan çocuklar üzüntü, öfke, intikam alma ile sevgi, koruma duyguları arasında çatışma yaşar. Kardeşini kıskanan çocuğun daha önce kazanılmış davranışlarda gerileme, alt ıslatma, parmak emme gibi bebeksi davranışlarının altında, kaybettiği anne-baba ilgisini rakibinin yöntemiyle geri kazanma çabası yatar. Bu dönemde huzursuz, öfkeli ve saldırgan tavırlar sergileme, evden kaçma, okula karşı isteksizlik gibi problemler sık yaşanabilir. Çocukta stres belirtileri artarak bu duyguyu baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler aracılığıyla ifade edebilir. Bazı çocuklar bu duyguyu daha yoğun yaşayarak kardeşine karşı saldırgan davranışlar gösterebiliyor. 
Kardeş kıskançlığını önlemek için yapılması gerekenler
Ebeveynlerin bilmeleri gereken en önemli konu, çocuğu bu duygudan dolayı suçlamak, yargılamak ve cezalandırmanın son derece yanlış olduğudur. Çocuğun kardeşini, büyük bir mutluluk içinde kabul etmesini beklemek doğru değildir. Öncelikle ailenin kardeşi olacağını çocukla paylaşması, yeni aile bireyi için büyük çocuğun düzeninin bozulmaması ve yeni bebek için seçilen isim ve eşyalarda çocuğun fikrinin alınması gerektiği unutulmamalıdır.  
Anne hamilelik, doğum ve bebeğin bakımıyla meşgul olacağından ailede başka bir kişi, örneğin baba, doğumdan önce çocuğun parka gitme, yemek saati, oyun saati gibi yaşamsal rutinlerini üstlenmelidir. Çocuk bebeğe zarar veriyorsa aşırı tepki göstermeden net ama sert olmayan bir uyarıda bulunulmalıdır. Çocuğa bebeğin daha çok küçük olduğu ve henüz kendi gereksinimlerini karşılayamadığı anlatılmalıdır. 
Çocuğa ‘Artık sen ablasın, abisin’ gibi cümleler kurmadan onun da bir çocuk olduğunu unutmamak gerekiyor. Kıskançlık hissedildiğinde çocukları birbirine yakınlaştıracak ortamlar yaratılmalı. 
Çocuğun durumunun kötüye gitmesi durumunda mutlaka bir çocuk psikologuna danışılması gerekiyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI