Ana SayfaYaşamKınalı Hayata Yeniden Merhaba Dedi

Kınalı Hayata Yeniden Merhaba Dedi

Kınalı, Evrensel Erdoğan’ın sahibi bulunduğu 14 yaşlı, dişi bir ev kedisiydi. Yıllardır kedileriyle birlikte yaşayan Evrensel Bey, Kınalı’da iştahsızlık, durgunluk ve halsizlik sezinleyince hastaneye götürdü onu. Karın bölgesinin giderek büyüdüğünü de fark etmişti. Bu gözlemlerini veteriner hekim İsmail Karadağ’la paylaştı.

Kınalı’ya yapılan klinik muayenede yüksek ateş ve karın bölgesindeki anormal şişkinliğin dışında bir bulguya rastlanılmadı. Ultrason incelemesi yapılan olguya, ileri dereceli kapalı pyometra (rahim iltihabı) teşhisi konuldu.

 Kapalı pyometra vakalarında irin, vajinadan dışarıya doğru akamayıp uterusta toplandığından içerisi iltihapla dolmakta ve sonunda yırtılabilmekteydi. Böyle bir durumda  karın boşluğuna sızan irin, hastanın septik şoktan ölümüne yol açabilmekteydi.

Açık pyometra olgularında ise irin vajinadan dışarıya doğru akabildiğinden gerek uterusun yırtılma riski,  gerekse ölüm riski daha azdı. 

Kınalı’nın durumu ise ciddi yaşamsal risk oluşturuyordu. Ultrasonda yırtılmak üzere olan uterusun varlığı görünüyordu. Zaman geçirmeden operasyona alınması gerekiyordu olgunun. Bu tür yüksek riskli vakaların anestezisi de önemli olduğundan kedi, inhalasyon anestezisiyle (gaz anestezi yöntemi) makinaya bağlandı ve yaşamsal parametreleri monitörden sürekli izlendi. Doç.Dr.Cem Perk  ve ekibi tarafından yapılan operasyonla uterus yırtılmaksızın ovaryumlarla birlikte alındı.

Operasyondan sonra, irinle dolu rahim tartıldığında 685 gram olduğu saptandı. Kedinin ameliyattan önceki vücut ağırlığı 4500 gramdı. Diğer bir ifadeyle Kınalı, vücut ağırlığının yaklaşık 1/6’sını oluşturan irinli bir kitleyle yaşamını sürdürmüştü. Veteriner tıpta ender rastlanılan bir durumdu bu. Operasyon sonrası süreçte kombine antibiyotikler ve destek tedavisi uygulanan kedi, bir hafta sonunda sağlıklı olarak hastaneden taburcu edildi.

Bu olguya ilişkin hayvan severlere verilebilecek önemli bir mesaj, evde beslenen dişi kedi ve köpeklerin kısırlaştırılmalarının önemidir. Kısırlaştırılmayan dişilerdeki östrojen hormonunun etkisiyle uterus enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelmekte ve pyometra şekillenebilmektedir. Evinize yavru pet hayvanı aldığınızda  parazit ve koruyucu aşılama programını tamamladıktan sonra, kısırlaştırma operasyonu için veteriner hekiminize başvurmanızı öneririz. Tüm hayvanlarınıza sağlıklı günler dileriz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI