Ana SayfaYaşamNutella Efsanesinin Sonu Mu Geliyor?

Nutella Efsanesinin Sonu Mu Geliyor?

Çikolata aşıklarının vazgeçilmezi. Dünya genelinde özelikle kadınların sevgilisi. Seksi ve çekici. Bu fındıklı çikolata kreması, tüm zamanların en övülen -kimilerine göre ise en abartılan- gıda markası.  

Ekmek üstünde sevenler, pankekine sürenler, kaşıklayarak koca kovanozu devirenler… Söz konusu Nutella olunca neredeyse herkesin bir takıntısı var. Ancak bu tutkunun sonu gelmek üzere olabilir. Nutella’nın içindeki palmiye yağının diğer bitkisel yağlardan daha kanserojen olduğunun ortaya çıktı. Firma, 50 yılı aşan tarihinde ilk kez bu kadar zorda kaldı. 

Eğer bir Nutella severseniz vazgeçemediğiniz bu tat için kime teşekkür etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?  Adolf Hitler. Evet, bildiğimiz Hitler. 2’inci Dünya Savaşı’nı başlatıp Avrupa ekonomisini zora sokmasaydı, İtalya’nın Alba şehrinden küçük bir pastacı olan Pietro Ferrero bu keşifle ortaya çıkmayacaktı. Çikolata kıtlığı bu küçük pastacıyı yaratıcı fikirler bulmaya yönetti. Elindeki az miktardaki çikolatayla bölgede bolca yetişen fındığı karıştırma fikri işte bu şartlarda doğdu. 1946’daki ilk formül a Pasta Guindaj adlı bir ezmeydi. Ardından Pietro’nun oğlu babasının formülünü geliştirmeye başladı. Uzun süren deneme yanılma sürecinin sonunda bugünkü formül ortaya çıktı. Yani bıçağın birden içine gömüldüğü ve ekmeğin üstüne kolayca yayılan o kremamsı kıvam. 1964’te yeni adıyla Nutella böyle hayatımıza girdi. 

Bugün dünyanın çoğu yerinde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi. Bir başka deyişle, her 2 buçuk saniyede dünyada bir kavanoz Nutella satılıyor. O artık sevilen bir çikolatadan öte, bir ihtiyaç. Mutlu anların sosu da, kırgınlıkların ve krizlerin ilacı da o. 

Bu güvenilir formül ve onun masalsı hikayesi bugünlerde sarsılmış durumda. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Nutella’nın da formülünde bulunan palmiye yağını kanserojen madde olarak tanımladı. Ayrıca palmiye yağı elde etmek için yaratılan çevre tahribatı da bir süredir tepki gören bir konu. Ferrero yöneticileri ise palmiye yağını zararsız oranda kullandıklarını söylüyor ve Nutella’nın formülünden çıkarmayı reddediyor. 

Gelinen noktada kafalarda büyük bir soru işareti var: Nutella’dan vazgeçmek mi yoksa yemeye devam etmek mi?

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI