Ana SayfaSağlıkObezite Nedir Ve Neden Olur?

Obezite Nedir Ve Neden Olur?

Obezite, bir kişinin çok fazla vücut yağını toplayıp sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebileceği bir durumdur. Bir kişinin vücut ağırlığı olması gereken ağırlığın en az% 20 daha yüksek olması durumunda, obez sayılır. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 25 ile 29,9 arasında ise fazla kiloludur. BMI’niz 30 ya da daha büyükse obez sayılırsınız.
 
Vücut Kitle İndeksi (BMI) nedir?
 
Vücut kitle indeksi (VKİ), boy ve kilonuzdan elde edilen istatistiksel bir ölçümdür. Sağlıklı vücut ağırlığını tahmin etmenin yararlı bir yolu olduğu düşünülse de, vücut yağ yüzdesini ölçmez. BMI ölçümü bazen yanıltıcı olabilir. Bununla birlikte, genel olarak BMI ölçümü “ortalama kişi” için yararlı bir göstergedir.
 
Fazla kilo ve obezite nedir?
 
Fazla kilo ve obezite, anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır ve sağlıkta bozulmaya neden olabilir. Vücut kütle indeksi (VKİ), yetişkinlerde kilolu ve obeziteyi sınıflandırmak için yaygın olarak kullanılan basit bir ağırlık-boy oranı dizesidir. Kilogram cinsinden kişinin ağırlığı metre cinsinden boyuna bölünen (kg / m2) olarak tanımlanır.

Yetişkinler
 
WHO yetişkinler için aşırı kilolu ve obeziteyi şu şekilde tanımlar:
 
Fazla kilo BMI 25 veya daha büyük; ve
Obezite, BMI 30’dan büyük veya eşittir.
 
BMI, aşırı kilolu ve obezitenin en yararlı nüfus düzeyinde ölçümü sağlar; çünkü hem cinsiyetler hem de yetişkinlerin tüm yaşları için aynıdır. Bununla birlikte, farklı kişilerde aynı şişmanlığa karşılık gelmeyebileceği için kaba bir kılavuz olarak düşünülmelidir.
 
• 2014’te, 18 yaş ve üzeri 1,9 milyardan fazla yetişkin kilolu idi. 600 milyondan fazla yetişkinin obez olduğu tespit edildi.

• Genel olarak, dünyanın yetişkin nüfusunun yaklaşık% 13’ü (erkeklerin% 11’i ve kadınların% 15’i) 2014 yılında obezleşti.

• 2014’te, 18 yaş ve üzerindeki yaştaki yetişkinlerin% 39’u (erkeklerin% 38’i ve kadınların% 40’ı aşırı kilolu).

• Dünya çapında obezite prevelansı 1980 ile 2014 yılları arasında iki katına çıkmıştır.
2014 yılında, 5 yaşın altındaki yaklaşık 41 milyon çocuk fazla kilolu veya obez. Yüksek gelirli bir ülke sorunu olarak gördükten sonra, özellikle kentsel ortamlarda, düşük ve orta gelirli ülkelerde kilolu ve obezite artmaktadır. Afrika’da aşırı kilolu veya obez olan çocuklar 1990’da 5.4 milyondan 2014 yılında 10.6 milyona neredeyse iki katına çıktı. 2014’te aşırı kilolu veya şişman olan 5 yaşın altındaki çocukların neredeyse yarısı Asya’da yaşıyordu.
Fazla kilo ve obezite, dünya çapında daha az kilolu olmaktan ölüme bağlıdır. Küresel olarak, kilolu olmasından çok obez olan daha fazla insan var – bu Sahra altı Afrika ve Asya’nın parçaları dışında her bölgede görülüyor.
 
İnsanlar neden obez olur?
 
İnsanlar birçok farklı nedenle obezleşebilir.  Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ya da daha yüksek olan insanlar obez olarak kabul edilir. “Obezite” terimi, ideal sağlıklı kilosunun çok üzerinde birinin sağlık durumunu tanımlamak için kullanılır. Terimle cesaretini kırmayın. Basitçe, ideal kilonuzun% 20 veya daha fazla olduğu anlamına gelir ve yalnız değilsiniz. Gelişmiş ülkelerdeki erişkinlerin yaklaşık% 70’i aşırı kilolu veya obez. Obez olmak, sizi kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi sağlık sorunları için daha yüksek bir riske sokar.
 
Obezite istatistikleri
 
• 2-19 yaş arasındaki çocuklarının yaklaşık 13 milyonu (% 16.9) obez.

• 2-19 yaş arasındaki çocukların (% 23.8) üçte biri (% 31.8) aşırı kilolu veya obez.

• Yetişkinlerin üçte birinden fazlası (yaklaşık% 35) obez (78 milyondan fazla yetişkin).
Ağırlığınız sağlıklı bir aralıkta olduğunda:

• Vücudunuz kan dolaşımını daha verimli hale getirir.

• Sıvı seviyeleriniz daha kolay yönetilir.

• Diyabet, kalp hastalığı, bazı kanserler ve uyku apnesi geliştirme olasılığınız azalır.

• Obezite basitçe çok fazla vücut yağı olarak tanımlanır. Vücudunuz su, yağ, protein, karbonhidrat ve çeşitli vitaminler ve minerallerden oluşur. Çok fazla yağınız varsa – özellikle de belinizin çevresinde – yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü ve diyabet gibi sağlık sorunları için yüksek risk altındasınız.
Obezite, kalp hastalığı ve inme riskini arttırır. Ancak kalpten ve damar sisteminden çok daha fazla zararlıdır. Aynı zamanda safra taşları, osteoartrit ve solunum yolları problemlerinin önemli bir nedenidir. Her yetişkin, BMI’sini yılda en az bir kez hesaplamalıdır.
 
Kaynak: http://www.drerolvural.com/
 

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI