Ana SayfaGüzellikParfüm hakkında her şey

Parfüm hakkında her şey

Parfüm her kadının hayatında önemli bir yer kaplar. Dışarı çıkarken neredeyse asla vazgeçmeyeceğimiz güzellik unsurlarından biri olan parfümümüz hakkında hepimizin soruları vardır. Nasıl seçmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz? Nasıl daha kalıcı bir parfüm elde edebiliriz? ve daha fazlası…

Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını almak için işin uzmanı ile bir araya geldik. Seluz Kimya’da görev yapan ünlü parfümör Waclaw Herzog ile buluşarak parfümler hakkında bilmemiz gereken her şeyi öğrendik.

Öncelikle ilk duyuşta parfümör kimdir, ne iş yapar diyenleri duyar gibiyiz.  Parfümörlük dünyada sadece 700 kişinin sahip olduğu oldukça önemli bir ünvan. Bu uzman burunlar, kokusu olan her hangi bir ürün, örneğin bir ruj ya da deterjan için yaklaşık 1500 esans çeşidi arasından bir koku oluşturuyorlar. Bir parfümü oluşturmak ise tam bir sanat…O kadar hammadde arasından doğru kombinasyonlarla oluşturulan parfümlerin her biri birer sanat eseri. İşte bu 700 kişiden biri olan Waclaw Herzog’a parfümlerle ilgili bilmek istediğimiz her şeyi sorduk. En ilginç cevaplardan biri ise bir parfümün her tende neden farklı olduğu idi. Kalıcılık konusu ise tabiî ki en önem verdiklerimizdendi.

HAMMADDELER

Parfümleri oluşturan hammaddeler arasında natürel ve sentetik olanlar var. Bu natüreller arasında citrus ailesinden bergamut, portakal, limon ve mandalina gibi çok geniş bir yelpaze var. Citrus ailesi genellikle hafiftir ve tazelik hissi verir. Diğer taraftan odunsu (woody) notları içerenler paçulya, sedir ağıcı, vanilya ve tonka gibi materyaller de dikkat çeker. Bir de floral (çiçeksi) notalar var ki işte bunlar biraz daha pahalı olan hammaddeler Çünkü kaliteli bir hammadde elde etmek için ciddi bir emek harcanıyor. Gül ve yasemin gibi çiçeksi materyaller özenle ve elle tek tek toplanmalı ve çok hassas işlenmelidir. Yaklaşın 1 ton çiçekten sadece ve sadece 100 gr hammadde elde edilebildiği için de diğerlerine oranla pahalıdır.

NOTALAR

Hep bahsedilen bu notaların anlamları ise parfüm seçerken bizim için önemli olması gereken bir detay. Herzog’un belirttiği gibi parfüm kokusu bir piramit olarak tanımlanıyor. İlk sıktığınızda 15 dakikalık süreçte aldığınız koku üst notadır. Bir iki saat içinde devreye giren koku orta nota yani parfümün kalbidir. Dip nota denilen ise pek koklanmaz. Aslında en pahalı kısımdır. Bir his ve doğallık hissettirir, parfümün kalıcılığını sağlar. İşte bu sebeple parfüm almaya gittiğinizde bu konuda çok dikkatli olunmalıdır. İlk sıktığınız anda aldığınız koku ile karar vermemelisiniz.

NEDEN BİR PARFÜM HERKESTE FARKLI KOKAR?

Ünlü parfümer kokuyu sıktıktan sonra 1-2 saat gezip öyle karar vermenizi öneriyor. Çünkü arkadaşınızda aynı parfümü koklamış bile olsanız, aynı parfüm sizde aynı etkiyi bırakmayacaktır. Bunun sebebi ise cildin florasıdır. Diğer bir değişle cildinizdeki yararlı bakterilerdir. Uygulanan parfümler cildimizdeki bu yararlı bakteriler tarafından yenilmektedir. Bakteriler canlı birer organizma olduğu için de dışkılamaktadırlar, bu sebeple herkeste alınan koku farklılık göstermektedir. Bu bakterileri de cildin asiditesi, yaşam şekli, beslenme düzeni gibi birçok şey etkilemektedir. "Bu sebeple cilt rengine göre bir genelleme yapmak doğru değildir," diyor Herzog inatla ağzından hangi tip kadına hangi parfümün yakışıcağı lafını almaya çalışsak da. Ünlü parfümer kesinlikle bu genellemeye karşı. Herkesin almak istediği parfümü önce denemesi gerektiğini ve bir iki saat beklemeden karar vermemesi gerektiğini söylüyor. Çünkü arkadaşınızın da kumral olması sizde de aynı parfümün aynı kokuyu yaratacağı anlamına gelmediğini özellikle belirtiyor.

KALICILIK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Parfümde kalıcılığa geldiğimizde ise önemli noktalara değiniyor Herzog.  Öncelikle tekstilin iyi bir tutucu olduğunu söylüyor. Yani parfümü kıyafetlerinize sıkmak ciddi anlamda kalıcılığı arttıracaktır. Aynı şekilde saçları da kullanmak doğru bir seçim olacaktır. Ama anında bir etki isteyenlerin vazgeçmemesi gereken yerler ise ‘pulse points’ler olmalı. Yani damarların cilde en yakın oldukları yerler. Bilek içleri ve kulak arkası bölgeleri bunun için ideal yerler. Damarların cilde yakın olduğu yerler daha sıcak olduğu için kokuyu daha iyi iletecektir.

Parfümler ne kadar kaliteli de olsa gün içinde yenilemeleri şart. Bu durumda havanın sıcaklığı ve nemi de büyük önem taşıyor. Nem olmayan ortamlarda yayılım az olacağı için parfüm 2 saatte bir yenilenebilir. Ama daha nemli ortamlarda parfümün yayılımı daha iyi olacaktır. Aynı zamanda burada hammaddeler de etki göstermekte. Ürünün koku yönü kalıcılığa da etki eder. Woody ve baharatlı kokular her zaman daha kalıcıdır, bu sebeple 3-4 saat boyunca idare edebilirler. Fakat citrus, marine(su) ve meyveliler daha hafif kokulardır. Bu sebeple iyi bir etki yaratmak için 1-2 saatte bir yenilemek gerekebilir. Bu alanda mevsimin önemi de göz ardı edilmemelidir. Yazın daha çabuk buharlaşan parfümler kışın kalıcılığını daha iyi koruyacaktır.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI