Ana SayfaModaSedef Öztürk`le Sorcha üzerine

Sedef Öztürk`le Sorcha üzerine

Sade ama çarpıcı tasarımları seviyorsanız " Sorcha" markasıyla tanışmanızın zamanı gelmiş demektir. Küçüklükten beri anne ve babası dolayısıyla hayatı kumaşların, defilelerin ve podyumların arasında geçen Sedef Öztürk, İşletme okuduktan sonra hayallerini gerçekleştirmek ve sevdiği mesleği yaparak mutlu olmak için yurtdışında moda üzerini eğitimini tamamlayarak bugün kısa sürede büyük başarıya ulaşan Sorcha`yı kuruyor.

Sınırları ve dayatmaları sevmeyen Sedef, bunu tasarımlarına da yansıtıyor. Her kadının kendine özgü bir stili olması gerektiğini düşünen tasarımcı, minimal tasarımlarında maksimum stili yakalıyor.

Gelin Sedef Öztürk`ü ve markasını yakından tanıyalım…- Sorcha isimli markanızla kısa sürede geniş kitlelere ulaştınız. Neden tasarım?

Ailemin etkisi çok büyük. Çocukluk yıllarım bir yanda babamın tasarlamış olduğu rengarenk şeritler bir yandan annemin çizimleri tasarımları defileleri arasında geçti. Sanırım benim için tasarımla ilk tanışma o zaman oldu.İstanbul Bilgi Üniversitesi İktisat fakültesi işletme bölümünde okurken bir hobi olarak başlamıştım tasarlamaya. Benim için tasarlamak, araştırmak, gözlemlemek çok keyifliydi ve asla öğrendiklerim gördüklerim ve yapabildiklerim yeterli gelmiyordu. Bu nedenle İşletme okurken bir yandan Lasalle Academy’de modelistlik ve moda ürünleri pazarlama eğitimleri aldım. Ancak çizim tekniklerimi ve vizyonumu geliştirmek istiyordum. Bu nedenle benim için moda’nın en önemli merkezlerinden biri olan ve İtalya, milano’ya tasarım eğitimi almak için gitmeye karar verdim. Bu anlamda İstituto Marangoni,Milano tartışmasız tek tercihim oldu ve açıkçası benim için bir hobi asıl o zaman bir tutkuya ve vazgeçilmez bir arzuya dönüşmüş oldu. Okuldan çizimde 30 üzerinden 33 genel ortalamada 30 üzerinden 30 ile mezun olmak ve hocalarımın beni LVHM Grup markası Celine’e tavsiye etmeleri cesaretimi perçinledi ve dönülmez bir yola girmiş oldum.

– Yurtdışında moda eğitimi almışsınız. Bulunduğunuz ülkenin sınırları dışına çıkmak, farklı kültürler görmek tasarım hayatınız üzerinde ne gibi etkiler bıraktı?
Türkiye’de tasarım ve beraberinde moda hala gelişmekte olan bir sektör. Hergün daha ileriye dönük ve sağlam adınlar atılıyor ve ben ileride bu anlamda moda merkezi sayılan ülkeler arasında güçlü bir konumda olacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Ancak eğitim aldığım dönemde İtalya moda ve tasarım anlamında çok köklü bir ve oturan bir geçmişe sahipti ve özellikle tasarıma verdikleri değer ve bu anlamda fazlasıyla gelişmiş vizyonları beni çok etkiledi. İstituto Marangoni’nin inanaılmaz bir eğitim kadrosu var ve çok disiplinliler.
Başarılı olmak için gerçekten çok çalışmanız, azimli olmanız tabiki yetenekli olmanız daha doğrusu özgün bir stile sahip olmanız gerekiyor.Ancak İstituto Marangoni’nin vermiş olduğu eğitimin ve yaklaşımlarının haricinde Milano’nun insana kattığı başka değerler var; tasarıma saygı, açık fikirli olma, özgün olma ve farkındalık gibi..Çok yakın gelecekte İstanbul moda merkezi olarak aynı farkındalığa ve vizyona sahip olucağımızı ve sektörün bu anlamda desteklerinin her geçen gün daha da artacağını düşünüyorum.

– Sorcha ne anlamaya geliyor?
“Sorcha” uzun araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Beni heycanlandıracak istediğin duyguları ve tezatlığı içinde barındıracak, benim ve stilimin bir parçası olabilecek bir isim arayışı içindeydim. Sorcha adeta puzzle`ın eksik son parçasıydı ve puzzle Sorcha’nın anlamlarıyla tamalanmış oldu. Sorcha kelime anlamı olarak parıldayan, ışıldayan, etrafına ışık saçan anlamına geliyor. Antik araştırmalara göre ise Sorcha’nın bir anlamı daha var; karanlıklar prensesi. Birbiriyle çakışan bu iki anlam Sorcha’nın karakteristik en önemli özelliğini vurguluyor ve adeta stilimi anlatıyor;”zıtlıkların uyumu”, “dengesizliğin kontrolündeki denge”..

– Sade ama vurucu parçalarla dolu tasarımlar hazırlıyorsunuz. Sorcha`nin hedef kitlesinde neler var?
Sorcha yeni bir akım doğurup bir ilki gerçekleştirmek istiyor.Tasarımcı ürünlerini daha ulaşılabilir kılmak, sınırsız tasarım, sınırlı adet üretim ile herkesin eşsiz olduğunu vurgulamak istiyor. Sorcha’ya göre zevk, kendi seçimlerine güvenmektir. Sorcha kadını da dinamik, tutkulu ve değişken ruh haline göre özgürce giyinebilen, güçlü bir kadındır. Sorcha’nın hedef kitlesi sınırlandırılmamış, belli bir kalıbın içine sıkıştırılmamış bir hedef kitledir. Sorcha kadını zarafeti, asilliği, tutkularımızı, korkularımızı,cesareti ve cesaret edemediklerimizi yani bizi biz yapan tüm özelliklerimizi temsil eder. Ne kadar değerli, eşsiz, olduğunu görebilen güçlü, tutkulu yeniçağ kadını Sorcha’nın hedef kitlesidir.

– İlham kaynaklarınız neler?
Koleksiyonlarımızı oluştururken sanırım hemen hemen her şeyden etkilenebiliyorum. Politik olaylardan, izlediğim bir filmden katılmış olduğum bir sergiden ya da okumuş olduğum bir kitaptan, gördüğüm bir mimariden, duyduğum bir sözden herşeyden ilham alabiliyorum.Tamamen o anki hislerine göre stilime uygun tasarımları hayata geçiriyorum. Bu anlamda çok geniş bir yelpazemiz var. Sezona belli bir koleksiyonla giriyoruz ama o koleysiyon sezon içerisinde hemen hemen her hafta yeni modellerle perçinleniyor. Asla belli bir ürün grubu yeterli gelmiyor. Bu nedenle bir sınırsız tasarım sınırlı üretim diyoruz. Sorcha’da sınırsız bir tasarım dünyası sınırlı üretimle Sorcha kadınıyla buluşuyor. Tabi itiraf etmem gerekirki bu anlamda ailemin geniş vizyonu ve bana kattıkları değerler benimle paylaştıkları fikirleri sayesinde bu kadar geniş bir koleksiyona sahibim. Ailemin yorumları, düşünceleri ve onların ilhamları bana da ilham kaynağı oluyor.

– Koleksiyonlarınızda kullandığınız renkler göz genellikle göz alıcı oluyorlar. Yeni sezonda ne gibi bir renk paleti çıkıyor Sorcha`da karşımıza?

Sorcha’nın her sezon çok geniş bir paleti var. Birbiriyle çakışan birbirine zıt düşen renkleri bir arada kullanmayı seviyoruz. Sezonun ana renklerinin haricinde her zaman koleksiyonu canlandıran tamamlayıcı tonlara yer veriyoruz. Önümüzdeki sezon siyah,beyaz,bordo, koyu saks koleksiyonun ana tonları olacak. Pudra, taş tonları koleksiyonun tamamlayıcı tonlarından sadece birkaçı.

– Kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Ulaşılabilir ve giyilebilir olmak Sorcha’nın en önemli ideolojilerinden biri. Bu nedenle Sorcha kadınına talep doğrultusunda, Sorcha stilini kendiyle özleştirebileceği farklı kombinler sunuyoruz. Onları anlatan onlara özel yeni parçalar yaratıyoruz.

– İlerleyen zamanlarda biraz daha gösterişli tasarımlara koleksiyonlarınızda yer vericek misiniz yoksa Sedef Öztürk çizgisinde mi kalacaksınız?

Tasarımın, tasarlamanın, hayal dünyasının sınırı yok bu anmalda ilerleyen zamanlarda farklı alanlara da yönelmeyi planlıyorum ancak koleksiyonlarım her zaman kendi çizgimde olacaktır.

– Yakından takip ettiğiniz moda tasarımcıları kimler?
Her sezon, sezona yön veren as’ları tabiki takip ediyorum ancak benim için bilinirliği daha az olan özellikle sektöre yeni veya birkaç sezondur adım atan tasarımcıları takip etmek daha verimli ve heycan verici oluyor. Belli bir toplu tüketim çılgınlığı döngüsüne, kaygısına girmemis, tasarım vizyonu çok geniş olan genç tasarımcılar kesinlikle çok özgün ve innovatif oluyorlar. Türk tasarımcılarından bu anlamda yıllardır sektörde yer edinmiş ve sektöre büyük katkı sağlamış tasarımcıların yanı sıra genç tasarımcılarımızı takip etmektende büyük zevk alıyorum ve gurur duyuyorum. Gerçekten çok başarılı tasarımlar ve tasarımcılar var. Bu anlamda Nihan Peker, Zeynep Tosun, Lori Design beni gerçekten heyecanlandıran ve her sezon takip ettiğim tasarımcılar arasındalar.

– Stillerini beğendiğiniz ünlüler kimler?

Bence şık ve zarif bir kadın hiçbir dayatılmış kalıbın parçası olmayan, özgün bir stili olan kadındır.  Şık ve zarif bir kadın o anki moduna ve kendi zevkine göre giyinebilen,abartıya kaçmaktan kaçınan kadındır. Bazen tek bir parça bile çok şey anlatabilir. Bu anlamda Marion Cotillard benim çok beğendiğim isimlerden biri.

– Ürünlerinize nerelerden ulaşabiliriz? Fiyat aralığınız hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
Nişantaşı Rumeli cad. mağazamızdan, Billstore mağazalarından, internet satış kanallarından ulaşabilirler. Yurtdışında Rue Reaumur Paris/Fransa v e Corso S. Gottardo Milano/İtalya ulaşabilecekleri noktalar arasında. Bununla beraberinde önümüzde sene için farklı projelerimiz mevcut. Yurtdışı ve yurtiçinde farklı noktalarda bizlere ulaşabilecekler.
Sorcha tasarımcı ürünlerini daha ulaşılabilir kılmak, sınırsız tasarım, sınırlı adet üretim ile herkesin eşsiz olduğunu vurgulamak istiyor. Bu anlamda fiyat aralıklarımız çeşitlilik gösteriyor. Çok geniş bir tasarım yelpazemiz var bu da bize fiyatta esneklik sağlayabilmeyi daha fazla kitleye ulaşabilmeyi sağlıyor.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI