Ana SayfaSağlıkSonbahar depresyonu

Sonbahar depresyonu

Kapalı havayla birlikte gelen ruh hali karamsar düşüncelere ve depresyona neden olabiliyor. Sonbaharda azalan güneş ışınları, mutluluk hormonu seratonin salgılamasının azalmasına, beyin kimyasının değişmesine neden oluyor. 

Sonbaharda hareketsizlik ve sosyal aktivitelerin azalmasından dolayı kilo alma da hızlanıyor. Bu yüzden bu aylarda yeme düzenine dikkat ederek spor yapmaya devam etmelisiniz.
Bu sıkıntılı dönemi daha kolay atlatmak için yapmanız gerekenleri sizin için araştırdık.
Vücut saatinizi dinleyin
Vücut  mevsimsel değişikliği fark ettiği anda aldığı enerjinin bir kısmını stoklamaya ve daha az yakmaya başlar. Dolayısıyla, bahar aylarında daha az enerji tüketildiği unutmadan tüketilen besinlere dikkat edilmesi gerekir. Yüksek enerjili besinler alındığında, vücut fazla enerjiyi yakamayıp, bunları yağ olarak depolar. Sonbahar aylarında çabuk kilo alınmasının sebeplerinden biri de budur.
Hareket edin
Yaz aylarında eğer bir spor yapıyorsanız, sonbaharda da devam ettirin. Eğer hiç spor yapamıyorsanız, mutlaka günde 30 dakika düzenli olarak yürüyüş yapın. Bu yürüyüş hem kilo kontrolüne hem de genel sağlığı korumaya yardımcı olur.
Depresyona dikkat
Bahar aylarında güneş ışığının azalması ile birlikte bazı insanlarda ciddi depresyon, uykuya eğilim ya da uyuyamama, can sıkıntısı, cinsel istekte azalma, zevk alamama, mutsuzluk, kimseyle görüşmek istememe gibi belirtilerle ‘mevsimsel duygusal bozukluk’ ortaya çıkar. Bu duygu durum bozukluğunan yeni sosyal aktivitelerle kurtulabilirsiniz. 
Doğru beslenin
Sonbaharda alınan besinlere her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Doğru besinler en az beş öğün yenmelidir. Kızartmalar, salam, sosis, sucuk, tatlılar, kuruyemişler, çikolata, sakatatlar, şekerli içecekler uzak durulması gereken besinlerdir. Doğru bir beslenme programıyla güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Öğle yemeği arasında meyve ya da yoğurt; öğle yemeği ile akşam yemeği arasında da mutlaka meyve ya da diğer lifli besinlerin tüketin. 
Gün ışığından yararlanın
Güneşli günlerde mutlaka gün ışığından yararlanmak için park ve bahçelere çıkın. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI