Ana SayfaAnne ve ÇocukSüt dişlerini ihmal etmeyin

Süt dişlerini ihmal etmeyin

Süt dişleri doğumdan ergenlik dönemine kadar uzanan süreçteki dişlerdir. Bu nedenle diş sağlığının korunmasında ebeveynlere büyük görev düşüyor. Bebeklik döneminden itibaren diş sağlığına gereken önemin verilmesi, çocuğun hayatı boyunca sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olması için gereklidir. Çocuğun kendisine rol model olarak aldığı kişi aile bireyleridir. Bu nedenle ebeveynlerin diş bakımı konusunda onlara doğru rehberlik etmesi gerekir.  Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu süt dişlerinin çürük veya başka bir problemden dolayı değil, kendiliğinden düşmesi gerektiğini belirtiyor.

Süt Dişleri Kalıcı Dişler Kadar Önemli 
Süt dişlerinin yapıları kalıcı dişlere göre biraz daha farklıdır. Eğer süt dişleri zamanından erken çürür ve çekilirse yan dişler kayacak ve alttan gelen kalıcı dişlere yer olmayacağı için kalıcı dişlerde oluşan çapraşıklık ortodontik tedaviye neden olacaktır. Eğer çekilmeyip kronik bir iltihap oluştururlarsa da hem alttan gelen kalıcı dişin kalsifikasyonu hem de çocuğun genel sağlığı etkilenecektir. Ayrıca süt dişlerinin alttan gelen kalıcı dişlere rehberliği söz konusudur. 
Çocukların Dişleri Neden Çürür?
• Süt dişleri daimi dişlere oranla daha çok organik madde içerdiğinden daha kolay ve hızlı çürürler.
• Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olduğunda fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir.
• Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynlerinin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler.
Çürük Oluşumu Engellenebilir mi?
Fissür Örtücüler: Azı dişlerinin çiğneme yüzeyinde fissür denilen küçük çukurcuklar bulunur. Bu çukurları fissür örtücü uygulayarak koruyabiliyoruz.’ diyerek yöntemin ayrıntılarını aktarıyor; ‘Çocuklar dişlerin üzerindeki girinti ve çıkıntıları rahatlıkla temizlemedikleri için bu girintilere yerleşen yiyecek artıkları ve bakteriler çürüğe neden oluyor. Fissür örtücü de arka dişler üzerindeki bu oluklara uygulanıyor. Beyaz, şeffaf renkli, sıvı şeklinde plastik madde olan bu örtücü, diş oluklarına tamamen tutunuyor. Bu şekilde diş yüzeyinde herhangi bir aşınma yapılmadan işlem uygulanıyor ve diş çürüğe karşı korunuyor.’ 
Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, fissür örtücünün düştükten sonra bile uygulama yapılan dişte çürümeye karşı direncin devam ettiğini belirterek ‘Eğer düştükten sonra 6 ay içerisinde tekrar uygulanırsa çürüğe karşı koruma da devam eder. Fakat bu uygulama yapıldıktan sonra da dişler düzenli fırçalanmalı ve rutin olarak çocuklar diş hekimi kontrollerine götürülmelidir.’ diyerek fissür örtücü uygulanan dişlerin düzenli bakıma ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. 
Flor Uygulaması: Çürüğü engellemenin başka bir yolun da çürüğe karşı direnci arttırmak ve dişlere yüzeysel flor uygulanması suretiyle bu direnç kazandırılabilirsiniz.  
Diş Fırçalama: Çocukların ileride diş fırçalama alışkanlığını sürdürmesi için en etkili yöntem erken yaşlarda bu alışkanlığın kazandırılmasıdır. Düzenli ve doğru bir şekilde fırçalama ile çürük oluşumu engellenebilir.
Diş Fırçası ve Macun Seçimi Önemli!
Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları tercih edilmeli ve çocukların diş macununu yutma riski olduğu için 3 yaş altında kullanılmamalı. Pütürsüz diş macunlarını öneren Kışlaoğlu, fırçaya konulacak macun miktarını ise ‘nohut büyüklüğünde’ şeklinde tarif ediyor. 
Diş Fırçalama Alışkanlığı İçin Bunları Deneyin…
* Dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın. Ona birkaç tane farklı renk ve şekillerde diş fırçası ve diş macunu alın. Her seferinde başka bir ikili seçmesini sağlayın. Bu seçim onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu artıracaktır.
* Mutlaka diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın.
* Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek süre tutun. Yaklaşık 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır.
* Çocuğunuzun diş çürüğü hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Ona yapışkan özelliği olan şeker, çikolata, bisküvi yedirin ve aynada dişlerinin üzerine nasıl yapıştığını gösterin. Daha sonra dişlerini fırçalatın ve dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu yine aynada kendisine gösterin.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI