Ana SayfaSağlıkSüt içmekten vazgeçmeyin

Süt içmekten vazgeçmeyin

 Erken çocukluk döneminin sağlıklı geçirilmesi için beslenme, çevre ve eğitimin etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, bu dönemde ‘sütün’ çocuk beslenmesindeki önemine vurgu yapıyor. Çocukların beyin gelişiminin anne karnındayken başladığına dikkat çeken uzmanlar, bu gelişimin doğumdan sonraki ilk iki yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini de belirtiyor.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç yetersiz beslenmenin; beyin fizyolojisi veya be­yin yapısına etki ederek hafıza ve öğrenme ye­teneğini etkileyebildiğini ifade etti. Özellikle yetersiz beslenmeden kaynaklanan hasarın beyin gelişi­minin kritik döneminde oluşması durumunda hasarın geçici olmayacağına dikkat çeken İnanç, “Doğum öncesi dönemden itibaren beyin gelişimini etkileyen besin öğelerinin başlıcaları; proteinler, esansiyel yağ asitleri, iyot, çinko gibi mineraller, B2, B6, B12, folik asit, E ve A vitaminleridir. Kadınların gebelik öncesi ve sırasında bu besin öğelerini yeterince alamamaları çocuğun zihinsel özürlü olarak doğma riskini artırmaktadır. Yaşamın ilk yıllarında büyük ölçüde tamamlanan beyin gelişimini en çok etkileyen şüphesiz anne sütüdür. Anne sütünden sonra bebeğin bir yaşından sonra tüketmeye başladığı inek sütü de içerdiği çinko, iyot, B grubu vitaminler (B2, B6, B12) ve esansiyel yağ asitleri (araşidonik asit, linoleik asit) içeriği ile beyin gelişimine katkı sağlamaktadır” dedi.

“Süt, gerçek anlamda yaşamsal bir sıvıdır ve yaşamın her evresinde gereklidir” diyen Prof. Dr. İnanç, şöyle konuştu: “Sütteki temel besin maddeleri protein, yağ, süt şekeri, mineral maddeler ve vitaminlerdir. Bir litre süt, çocuk ve yetişkinlerin günlük mineral ihtiyacının tamamını karşılayabilmektedir. Sütün içerisinde bulunan yağ çok zengin bir enerji kaynağıdır ve esansiyel (mutlaka dışardan alınması gerekli) yağ asitleri ile A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir. Ayrıca süt, ülkemizde yetersizliği çok olan B2 vitamini ve B12 vitamini için en iyi kaynaktır. Bir bardak sütte 6 – 8 yaş arasındaki bir çocuğun beyin gelişiminde ihtiyaç duyulan vitamin, iyot, çinko ve folik asit gibi vitamin ve minerallerin bulunduğunu belirten İnanç, özellikle çocukların zeka gelişimi için süt tüketmesinin gerekliliğini vurguladı. 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI