Ana SayfaYaşamToros`un kanserle savaşı

Toros`un kanserle savaşı

Toros, Çimen Yüksel’in İzmit’teki çiftliğinde yaşayan 11 yaşında, erkek kurt köpeği. Yıllardır Büyükanne’nin Çiftliği’ndeki hayvanlarının sorunlarıyla yakından ilgilenen Yüksel ailesi, Toros’taki idrara çıkma güçlüğünü fark edince onu Anatolia Hayvan Hastanesi`ne götürdüler. Yapılan klinik ve ultrasonografik değerlendirmeler sonucunda köpeklerinde prostat hiperplazisi ve prostatik kist olduğunu öğrendiler. Hastalığın geriletilmesinde kastrasyon (kısırlaştırma) gerektiğinden Doç. Dr. Cem Perk ve Veteriner Hekim Suhat Eren tarafından operasyona alındı Toros. Tedavi sürecini başarıyla atlatan köpek, taburcu edilerek çiftlikteki doğal yaşamına döndü.

Yaklaşık 2 ay sonra idrarında kan olduğunu gören Çimen Hanım. Zaman geçirmeden hastaneye yetiştirdi köpeğini. Yapılan ultrasonografik muayenede kese duvarında ileri derecede kalınlaşma ve üreme saptandı. Kanlı idrarın nedeninin idrar kesesindeki tümöral kitleden kaynaklandığı anlaşıldı. Hücre tipinin belirlenmesi için yapılan idrar sedimenti muayenesinde patolojik hücrelere rastlandı. Tanıyı kesinleştirmek için biyopsi yapılması gerekiyordu.
Biyopsinin karın boşluğu açılarak, direkt idrar kesesinden yapılması planlandı. Böylelikle tümörün kese içerisindeki yerleşimi görülerek temizlenmesi de amaçlanmıştı. Hasta sahibinin de onayı alınarak Toros, 8 Aralık 2014 tarihinde ameliyata alındı.
Sistotomi (idrar kesesinin açılması) sırasında tümöral dokunun kese duvarına invaze olduğu; özellikle boyun kısmı olmak üzere tamamına yayıldığı görüldü. Bu tip bir tümörün operasyonla alınması mümkün olmadığından yalnızca biyopsi örneği almakla yetinildi.
Yapılan histopatolojik incelemede tümörün transisyonel hücre karsinomu Grade 1 olduğu anlaşıldı. Bu, idrar kesesi epitel hücrelerinden köken alan kötü huylu bir kanser vakasıydı.Oluşum nedenleri arasında genetik yatkınlık,çevresel faktörler,  haşere ve kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlara maruz kalma yer alıyordu.
Yapılan araştırmalar köpeklerdeki kanser olgularının %2’sinin idrar kesesinden köken aldığını ortaya koyuyordu. Aynı tip tümörler; böbrekler, üreter, prostat ve üretra da görülebiliyordu. Bu tümörler bölgesel lenf yumrularına yayılmasının ardından akciğer, karaciğer ve diğer organlara metastazyapabiliyordu.
Toros’ta saptanan tümörün Grade’nin (derece) düşük olması ve erken tanımlanması avantaj olmuştu. Cerrahi olarak alınamayacak özellikte olduğundan Toros’a medikal tedavi ve kemoterapi uygulanması kararlaştırıldı.Köpeklerde idrar kesesi transisyonel hücre karsinomu olgularında, Amerika Purdue Üniversitesi  Veteriner Onkoloji Kliniği’nde uygulanan tedavi protokolü benimsendi. Bu süreç Veteriner Hekim Elif Pars tarafından yürütüldü. Öncelikle piroxicam içerensteroid olmayan bir antiinflamatuar ilacın ağızdan kullanımına başlanıldı.
Tedavinin ikinci aşaması kemoterapiyi içeriyordu. Bu amaçla yaklaşık 25 gün aralıklarla üç kezcisplatin uygulandı. Toros bu süreçleri hastanede geçirdi ve destek tedavisi de aldı. Son kemoterapi tarihi 10 Nisan 2014 olarak kaydedildi.
Uygulanan bu kombine tedaviden sonra, kanlı idrar yapma ve idrara çıkma güçlüğü gibi belirtiler giderek azaldı ve kayboldu.
Toros, 7 ay sonra 18 Kasım 2014’te kontrole getirildiğinde hiçbir şikayetinin olmadığı öğrenildi. Yapılan ultrason incelemesinde idrar kesesindeki kitlenin kaybolduğu görüldü. Zaman zaman kontrole çağrılan Toros, şu an için kanserle savaşı kazanmış görünüyor.
Bu vakada erken tanı, uygun tedavi ve bilinçli hasta sahibi yaklaşımı başarıyı sağlamıştır. Tüm hayvanlarımıza sağlıklı yaşam dileriz.
Toros’a ultrasonografik inceleme yapılırken.
Solda mavi oklarla kese içerisindeki üreme ve kitlesel oluşumun ultrason görüntüsü, sağda tedaviden 7 ay sonraki görünüm.
Tedavi süreci sonunda Toros, Çimen Yüksel ve Vet. Hekim Elif Pars.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI