Ana SayfaYaşamYavrusu Fıtıklaşan Köpek Kurtarıldı

Yavrusu Fıtıklaşan Köpek Kurtarıldı

Lila, eski sanatçılardan Sevtap Parman’ın sahibi bulunduğu 3 yaşlı dişi, Yorkshire Terrier ırkı bir köpekti. Sahibi, Lila’nın sol kasık bölgesinde giderek büyüyen bir şişkinliği fark etmesi üzerine Anatolia Hayvan Hastanesi’ne götürmüştü. Bu olaydan 5 hafta kadar önce Lila, kendi ırkından bir köpekle  çiftleşmişti. Alınan bilgiler doğrultusunda muayene edilen köpekte sol kasık bölgesinde belirgin bir şişkinlik fark edildi. Elle muayenede bunun reddedilemeyen bir kasık fıtığı olduğu anlaşıldı. Kasık bölgesine hangi organın fıtıklaştığını belirlemek için ultrason muayenesi yapıldığında, şişkinliğin içinde canlı fetüs bulunan bir uterus kolu olduğu saptandı.

Lila çiftleştikten sonra hamile kalmış, fetüs sol kasık kanalı yırtık olduğu için buraya giren uterus içinde gelişmeye başlamıştı. Ultrasonda yavrunun kalp sesleri alınabiliyordu. Bu veteriner tıpta çok ender rastlanılan bir durumdu. Ayrıca köpeğin sağ uterus kolu içerisinde  bir canlı yavru daha vardı. Gebeliğin ikinci yarısına giren Lila’da, fetusun kasık kanalında yaşamını sürdürmesi zor görünüyordu. Buna rağmen olgunun yakından takibe alınması; anne ve yavruların durumlarının sık sık değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Köpeklerde hamilelik ortalama 2 ay sürüyordu. Lila haftalık periyotlarla ultrason kontrolüne çağrılmıştı ayrıca genel durumu yakından takip ediliyordu. Gebeliğin 6.haftası tamamladığında yeniden muayene edilen köpekte şişkinliğin daha da büyüdüğü saptanmıştı. Ultrason muayenesinde ise maalesef yavruların öldüğü anlaşılmıştı. Bu durumda acilen ölü yavruların operasyonla alınması gerekiyordu zira annenin toksikasyon sonucu ölümüne yol açabilirlerdi.

Lila, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Doç. Dr. Cem Perk ve veteriner hekim Kübra Sezer tarafından ameliyata alındı. Operasyonda hem yırtılan kasık kanalındaki fıtık onarıldı hem de karın boşluğundan girilerek rahim ve yumurtalıklar alındı. Böylelikle Lila aynı zamanda kısırlaştırıldı. Postoperatif süreci rahat atlatan köpek, 1 hafta sonra sağlığına kavuşmuş olarak normal yaşantısına döndü.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI