Ana SayfaYazarlarFijital Pazarlama

Fijital Pazarlama

Endüstri 4.0’a geçilmesi yani dijital devrim ile birlikte hayatımızın her alanında internet ve teknoloji odaklı değişimlerin etkisini yaşıyoruz. Bu değişim ve dönüşümden en çok etkilenenlerden biri de markalar ve markaların pazarlama stratejileri. Henüz dijital pazarlamanın sırlarını keşfetmeye çalışırken, yaşanan 4. Sanayi Devrimi ile birlikte ile nesnelerin interneti, sanal gerçeklikler, ileri robotikler tüketicinin ilgisini çekmeye başladı bile. Artık marka ile ilgili deneyimlerini sanal dünyaya taşımak isteyen tüketiciyi hem fiziksel dünyada tutmak hem de dijital devrimde yer almak için sadece dijital pazarlama kavramını kullanmak yeterli olmadı.
Yeni trend: Fijital Pazarlama!

Web 1.0 ile önemini pek kavrayamadığımız dijital pazarlama yaklaşık 25 yıldır hayatımızda olmasına rağmen son yıllarda özellikle akıllı telefonların hayatımıza girmesi, uygulamaların pazarlama amaçlı kullanılmaya başlaması ve insanların tuvaletten yatak odalarına kadar akıllı telefonları ile hareket ediyor olması sonucunda çok daha fazla öneme sahip oldu. Markalar dijital ortamlarda boy gösterirken, yaratıcı çalışmalar ile tüketicilerini de ürün geliştirme sürecine dahil ederken fiziksel iletişimden de geri kalmamak zorunda kaldıklarını hatırladılar. Bu durum da dijital ile fizikselin ayrılmadan, birleşmesini ifade eden, fijital pazarlama kavramını beraberinde getirdi.

Fijital pazarlama orijinal ismi ile Phygital Marketing, nedir ona kısaca bir göz atalım. Aslında çok basit, pazarlama derslerinde anlatılan geleneksel pazarlama karması elemanlarının dijital dünyaya adapte edilmesini, fiziksel deneyimler ile dijital deneyimlerin birleşmesini anlatıyor. Fijital pazarlama ile birlikte dijital kanallar da kullanılarak tüketiciye fiziksel ortamlarda dokunabiliyorsunuz. Onlarla birebir iletişime geçebiliyorsunuz. Fiziksel ve dijital deneyimler arasında köprü kurabiliyorsunuz. 

Fijital pazarlamayı hayata geçirmek isteyen markaların tüketicilerini de iyi analiz etmesi gerekiyor. Markaların belirli fiziksel ve dijital donanıma sahip olduktan sonra tüketicisinin de bu pazarlama uygulamalarına hazır olup olmadığını keşfetmesi gerekiyor. Açık söylemek gerekirse genç tüketici kitlesine sahip markalar bu konuda daha şanslı. Eğer aldığı sonuç pozitif ise o zaman kurduğu iletişimin sürekliliğine özellikle dikkat ederek çevrimiçi ve çevrimdışı kanalları aktif bir şekilde kullanması gerekiyor.  

Tüketicinizle sanal ortamda kurduğunuz etkileşimin fiziksel dünyada bir karşılığını yaratmanız önem kazanıyor. Sanal dünyada gerçekleştirdiğiniz bazı etkileşimli yarışmaların fiziksel dünyada markanın reklam panosuna ya da mağazasına yansıması, sosyal paylaşım ağlarında düzenlediğiniz yarışmalar sonucunda tüketicilerin ürünle etkileşimde bulunarak hediye kazanması, tüketicinin ürün geliştirme sürecine dahil olması ve bunu deneyimlemesi, sanal mağazaların oluşturulması, fiziksel mağazalarda dijital teknolojinin kullanılarak tüketiciye fiziksel ortamda dijital deneyimlerin yaşatılması bu alandaki çalışmalara örnek gösterilebilir. 

Fijital pazarlama ile hedeflenen şey ise aslında bir sonraki yazımın da konusunu içeriyor: Dijital dünyada markaların arayıp da bulamadığı, Marka Sadakati!

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI