Ana SayfaYazarlarRetro Marketing

Retro Marketing

 

21. yüzyılın başlarında, teknolojik gelişmeler, uzay çağı, minimalist yaklaşımlar, e- marketing, green marketing, gerilla marketing, social marketing derken, pazarlama yöneticileri kendilerine tüketicilerini zamanın içinde dolaştıracak eğlenceli bir trend daha keşfetti: Retro Marketing!

 

 

                                                                             

 

                                                                               

 

Özellikle 1950 – 1965 arası doğan Baby  – Boomers kuşağını hedef alarak ortaya çıkan bu pazarlama trendi, hayatımızın her alanına hükmetmeye başlayınca, çok daha geniş bir hedef kitleye sahip oldu.

Uyuyan markaları uyandırmak ve postmodernizm içinde geçmiş ile geleceği aynı anda yaşamak isteyen bireyleri tatmin etmek için kullanılan retro marketing, 2010 yılına da pazarlamanın her alanında damgasını vurdu. Böylece pazarlama yöneticileri de yeni bir marka ile girecekleri riskleri, markaların geçmişteki imajlarından faydalanarak, yeni stratejilerini tüketicinin var olan tutumlarının üzerine inşaa ederek ortadan kaldırmış oldu. Yeni markalar da eski reklamları ve görselleri kullanarak tüketicinin hem geçmişe özleminden, hem de belleğinden faydanlamaya başladılar. Sosyal paylaşım ağlarından Twitter ve Facebook reklam afişlerinde geçmişten görsellere yer verilerek esprili bir  anlatım kullanılırken, youtube.com da aynı taktikle büyük sempati kazandı. Çanta tasarımlarında ise eski radyolardan, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn fotoğraflarından esinlenenler, çantadan ziyade o dönem ve kahramanları pazarlayarak büyük ilgi görüyorlar.

 

Coca Cola’nın eski moda şişelerinin tekrar gündeme gelmesi, Fruko gazozlarının 40. yılında eski yeşil cam şişesini tekrar üretmesi, Arçelik firmasının 50. yıl dönümüne ithafen ürettiği nostaljik buzdolabı, Volkswagen New Beetle arabaları, Converse All Star basketbol ayakkabıları, pembe renkte üretilen retro buzdolapları, dekorasyon ürünleri, dünyaca ünlü Gucci, Burberry, Dupont, Pringle, Chanel, Louis Vuitton, Dolche & Gabbana, Dior, Bottega Veneta, Cholé, Tod’s, Prada, Tommy Hilfiger, DKNY, Gizia, Diesel gibi markaların takı ve giysi tasarımları, çantaları, parfümleri ve bu gibi binlerce retro ürün ve marka ile, 21. yüzyılın tüketicisi çıktığı zaman yolculuğunda eskittiği geçmişi ya da tanımadığı dönemi yaşama fırsatı buldu ve moda haftalarından da gördüğümüz kadarıyla uzun süre daha bu fırsat tüketicinin önünde olacak.

 

 

 

Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu dünyamızda, retro marketing ile pazarlama ve marka yöneticileri tüketicileri ne kadar oyalar bilemiyorum ama önümüzdeki günlerin 1970 rüzgarında 21. Yüzyıl konforu ile geçeceği kesin!

Retro Marketing Pusulası  

1.Harley Davidson ya da Converse All Star gibi bir marka iseniz basit yeniden repro üretim yapmanız ve bir efsaneyi canlandırmanız çok kolay olacak

2. Postmodern tüketicileri hedef olarak aldıysanız mutlaka geçmişin eski moda formu ile yeninin rahatlığı ve teknolojisini birleştirmeli ve retro nova kombinasyonunu seçmelisiniz.  

3.Mimari alanda ise nostaljiyi ilk görüşte yakalamak ise, repro retro ile gerçekleşecek çalışmaları tercih etmelisiniz. Bu alanda en canlı örnekler: WOW Kremlin Palace, WOW Topkapı Palas.

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI