Ana SayfaYazarlarSaraybosna Gezisi

Saraybosna Gezisi

Savaşın izlerini hala silmeye çalışan Saraybosna’ya indiğinizde tahmin ettiğinizden çok daha farklı şehirle tanışmanız yüksek ihtimal. Üzerinde hala mermi izleri olanlarla birlikte mimarisi göze çarpan binalar Saraybosna’da sizi ilk karşılayanlardan. Ve küçük bir tavsiye: Saraybosna’ya gitmeden önce şehirdeki savaşı anlatan belgesellerden birkaçını mutlaka izleyin. Bu sayede şehir size çok daha anlamlı gelecek.

Savaştan kalan mermi izleri yok edilmiyor

İstanbul’dan yaklaşık 2 saatlik uçak yolculuğunun ardından varılan Saraybosna Havalimanı’ndan şehre varmak için shuttle gibi bir şansınız yok. Ya taksiye bineceksiniz ya da 15 dakika kadar yürüyerek şehir merkezine giden troleybüse bineceksiniz. Tavsiyem havalaanından yürüyerek çıkıp yol kenarında bekleyen taksilere binmeniz. Diğer taksilere göre neredeyse yarı fiyatına (10-15 Euro’ya) Başçarşı’ya gidebilirsiniz. Ve kalacağınız yeri mutlaka gitmeden belirleyip rezervasyon yaptırın.

Otobüs durağının yanındaki `öpücük` noktası

Taksiye, tramvaya  ya da troleybüse bindikten sonra yol boyunca şehri izlemeyi ihmal etmeyin. Şehirdeki savaş izleri en çok bu yol boyunca karşınıza çıkacak. Ve şehirle ilgili bir not: Seyahat programlarında olduğu gibi sıcak kanlı, Türkiye’den geldiğinizi duyunca samimi davranacak kişiler beklemeyin. Üstelik tahmin edildiği gibi Türkçe’yi anlayan kişilerin sayısı çok yüksek değil.

Saraybosna’da gezilecek yerler

Şehir merkezine geldikten sonra uzun uzun tramwaya binmeyi, araba kiralamayı ya da taksiye binmeyi çok düşünmeyin. Yürüyerek şehir merkezinde her yeri dolaşabilirsiniz. Ve eğer gece hayatını seviyorsanız bu şehri daha da seveceksiniz.

Başçarşı

Osmanlı’da kurulan çarşı hala şehrin merkezi. Arnavut kaldırımıyla döşenmiş çarşının sokakları, gezinizin en çok kısmını alacak kısım olabilir. Ve Başçarşı’daki Sebil; çeşme anlamına gelen Sebil şehir merkezinin en bilinen yeri.

Miljacka

Saraybosna’da nereye giderseniz gidin mutlaka bir yerden karşınıza çıkacak olan nehir. Üzerindeki köprüler fotoğraf için harika malzeme veriyor.

Latin Köprüsü

Miljacka’nın üzerindeki köprülerden biri olan Latin Köprüsü, Birinci Dünya Savaşı’nın başladığı yer.

Gallery 11/07/95

Savaş turizminin öne çıktığı şehirde bu müzeyi mutlaka gezin. Halkın yapılan katliamları unutmak istemediğini müzede açıkça görüyorsunuz.

Saraybosna Savaş Tüneli

Şehrin biraz dışındaki tünel savaş boyunca halka yardım ulaşmasını sağlamış. Tünelin hepsi gezilemiyor ama öncesinde onu detaylıca anlatan video izliyorsunuz.

Zlatna Ribica

Saraybosna’daki belki de en dekoratif yer burası. İster kahve isterseniz de alkol alın ama bu kafe-bar’a mutlaka uğrayın.

Saraybosna’da ne yenir?

Boşnak yemeklerinin merkezinde ne yiyeceğinize şaşıracaksınız. Ama bu dört yemeğin tadına bakmadan şehirden ayrılmayın:

Cevabi: Şiş köfte, büyük bir porsiyon halinde, pide içerisinde yanında ekşi krema ve soğanla servis ediliyor.

Trileçe: Son zamanların ‘In’ tatlısını mutlaka burada yemelisiniz. Orijinal tarifine uygun olarak hazırlanan trileçeyi hemen her pastanede bulmanız mümkün.

Boşnak böreği: Bu detaya hiç şaşırmayacaksınız ama hayatınızın en lezzetli Boşnak böreğini, burada yiyeceksiniz.

Bureg: Bildiğiniz kol böreği. Ama daha bol malzemeli ve çok daha büyük bir porsiyon halinde. Tavsiyem Başçarşı’nın biraz arkasında kalan Buregdzinica Taak’ta denemeniz.

Inat Kuca: Başçarşı`dan Miljacka`ya yürürken göreceğiniz Inat Kuca, en meşhur restoranlardan biri. Yerel lezzetlerin olduğu restorana mutlaka önceden rezervasyon yaptırmalısınız. Aksi halde kimse sizinle ilgilenmeyecektir. Burada tavsiye edilen şeyse Boşanka lezzetlerinin karışık geldiği tabak ve ızgara bonfile. Inat Kuca`nın adının anlamı ise `inat evi`.

Uçuş süresi 1 saat 50 dakika
Saat farkı: Türkiye saatinden 1 saat geri

Para birimi: KM

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI