Ana SayfaYaşamZorlu PSM’de Doğadan İlham Alan Görsel Şölen: Habitat

Zorlu PSM’de Doğadan İlham Alan Görsel Şölen: Habitat

Doğa harikalarını sanat ve teknolojiyle harmanlayan Habitat enstalasyonu, Zorlu Energy Solutions (ZES) desteğiyle 31 Ekim tarihine kadar PSM Sky Lounge’ta ziyaret edilebilir.
 

Zorlu PSM’de ilk olarak Sonar+D programı çerçevesinde sergilenen Amsterdamlı görsel sanatçı Heleen Blanken’in “Habitat” eseri ziyaretçilerden tam not aldı. Çevresel kriz ve habitatların yok edilmesi, doğanın dijital biçimde hatırlanabileceği bir gelecek hayal etmeye zorlarken, Heleen Blanken’in veriye dayalı enstalasyonu; Habitat by Heleen Blanken, Leiden Naturalis Biyoçeşitlilik Merkezi’nden taş, fosil ve mercan gibi organik eserlerin 3 boyutlu taramalarını, oyun benzeri, meditatif bir ortama dönüştürüyor. Habitat’ı ziyaret edenler farklı sesleri içeren ortamlara eşlik edip, sürekli gelişen bir dijital dünyada gezinirken, bir yandan da doğa “harikalarıyla” yeniden bağlantı kurma fırsatı yakalıyor.
 

İnsanın doğa ile etkileşimi

Habitat by Heleen Blanken, doğa tarihi müzelerine de dijital bir bakış sunuyor.  Blanken, doğayı zaman ve mekan içinde sabitleyerek fiziksel olarak korumayı amaçlayan doğa tarihi müzesi yaklaşımını, arşiv materyallerini veriye dönüştürerek dijital bağlamda geliştiriyor. Habitat, insanlığın doğa ile etkileşiminin bir simgesi olarak; insanlığın doğanın kontrolünde olmadığına ışık tutarken doğa üzerindeki etkimizin her zaman hemen fark edilmediğinin altını çiziyor.
 


 

Yakınlık ve uzaklık ölçer sensörleri sayesinde Habitat’ın sosyolojik yanı da bu çalışmada araştırılıyor. Veriye dayalı kurulumlar genellikle izleyiciye çok fazla kontrol sunmasıyla bilinir. Habitat by Heleen Blanken ise bu noktada bu kontrol ile oynayarak seyircinin hareketlerine hemen tepki vermiyor bunun yerine gecikmelerle tepki veriyor. Sonuç olarak, bir izleyiciden gelen bir eylem bir sonraki için farklı bir görsel sonuç yaratabiliyor. Görsel ve işitsel akış, işin içinde mi yoksa eyleminizin bir sonucu mu olduğundan şüphe duyabileceğiniz şekilde değiştiriliyor.
 

36 dakika boyunca bu enstalasyonu deneyimleme fırsatı bulan izleyiciler yeni bir deneyim keşfederek doğa içinde yolculuğa çıkıyor. “Habitat”, Zorlu Energy Solutions (ZES) desteğiyle 31 Ekim’e kadar PSM Sky Lounge’ta ziyarete açık olacak. Biletler passo.com.tr’den alınabilir.  

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI