Ana SayfaModa5500 yıllık ayakkabı

5500 yıllık ayakkabı

Arkeologlar, Ermenistan`da bir mağarada 5 bin 500 yıl öncesine ait ve son derece iyi korunmuş deri bir ayakkabı buldu.

İrlanda`daki Cork Üniversitesi`nden arkeologların dünyanın en eski ayakkabısı olduğu düşünülen keşfiyle ilgili arkeolojik kazı Amerikan bilimsel internet dergisi PLos ONE`da (Public Library of Science) yayınlandı.

 
37 numara giyen zengin birine ait


Tek bir parça deriden yapılan ve giyen kişinin ayağının formunu sararak alması için tasarlanan deri ayakkabı, içi kuru otla dolu vaziyette bulundu. Bilim adamları, ayakkabının içinin kuru otla ayağı sıcak tutması mı yoksa şeklinin korunması için mi doldurulduğunun bilinmediğini belirtti.

Kazıyı yapan arkeologlardan Ron Pinhasi, bu makosenin erkeğe mi yoksa kadına mı ait olduğunun bilinmediğini belirterek, "Avrupa ölçüsüne göre 37 numara olan bu ayakkabı bir erkeğe de ait olabilir, çünkü o dönemde erkeklerin ayakları bugünkünden daha küçüktü" dedi. Deri ayakkıbının zamanında oldukça pahalı olduğu tahmin ediliyor.

Keşfin yapıldığı mağaranın Ermenistan`ın İran ve Türkiye ile sınır oluşturan Vayotz Dzor bölgesinde bulunduğu belirtildi.

Mağaranın içindeki ortamın kuru, temiz ve doğal koruma için uygun koşullara sahip olması sayesinde kaplar içindeki buğday, arpa, kayısı ve diğer gıda maddeleri de fazla bozulmamış halde bulundu.

Ayakkabının yapıldığı yıllarda insanlık tekerliği keşfetmiş, atları evcilleştirmiş ve çeşitli buluşlar yapmıştı.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI