Ana SayfaYaşamAslan`ın boğazından kemik çıkartıldı

Aslan`ın boğazından kemik çıkartıldı

Aslan,  8 yaşında, erkek Chow Chow ırkı bir köpekti. Ev ortamında aile ile birlikte yaşıyordu. Beslenmesi hazır kuru mamalar ile sağlanıyordu. Sahibi zaman zaman koyun kemikleri de yediriyordu ona. Gelişmiş çene yapısı ve güçlü dişleriyle kemikleri parçalamak sorun olmuyordu Aslan için. Bu kez sahibi, koyun omurlarından oluşan kemik yedirmişti. Hayvancık kemikleri yer yemez sıkıntılar başlamıştı. Önceleri ağız kenarlarından salyalar akmaya başlamış, daha sonra karın bölgesinde şişkinlik oluşmuştu. Aslan huzursuzlanmış, bir süre sonra da kusmaya başlamıştı. Sıvı şeyler çıkarıyor ancak bir türlü rahatlayamıyordu. Akşam saatleriydi. Sahibi onu yakınlardaki bir veteriner polikliniğine götürmüştü. Orada yapılan kontrollerde omur kemiklerinden birinin boğaz girişine takıldığı görülüyordu. Sivri köşelere sahip omur kemiğinin uçları yemek borusuna saplanıp kalmıştı. Ayrıca hayvanın yediği diğer küçük çaplı kemiklerin mideyi doldurduğu röntgende izleniyordu. Ne kadar kusarak çıkarmaya çabalasa da yemek borusuna takılan kemik yerinden oynamıyordu. Aslan’a tam donanımlı bir hastanede girişimde bulunulması gerekiyordu. Zorlu geçen bir gecenin ardından, ertesi gün Anatolia Hayvan Hastanesi’ne götürdüler onu. Yeniden radyolojik kontroller yapıldığında, ilgili kemiğin aynı yerde takılı olduğu görüldü.  Doç. Dr. Cem Perk ve veteriner hekim Tuğba Hısım öncelikle operasyonsuz seçenekle yabancı cismin çıkarılmasını planladılar. Bu mümkün olmazsa  ameliyatla alacaklardı takılan kemiği.

Aslan’a genel anestezi uygulanarak ağzın genişçe açılması sağlandı. Kolları uzun özel bir pens  yemek borusu girişine sokularak kemik yakalandı. Dışarıdaki el, boyundan ağıza doğru basınç uygulayarak cismi ittirirken, diğer eldeki pens rotasyon hareketleriyle geri çekilmeye başladı. Sonuç başarılıydı, omur kemiği dışarıya çıkartılmıştı. Bu arzulanan sonuçtu. Aslan’a operasyon yapılmasına gerek kalmamıştı. Zira o bölge bir çok damar, sinir ve kas grubunun yer aldığı, ulaşımı zor bir alandı. Riske girilmeksizin cisim çıkartılmış, köpek kurtulmuştu.

Midede kalan kemikler ise, zamanla mide asidinin etkisiyle eriyecek ve sindirim normale dönecekti. Aslan sağlığına kavuşmuş, yaşadığı kötü deneyim sahibine ders olmuştu.

Köpeklere ne kadar güçlü dişleri olsa da, asla sivri uçlu kemikler yedirmemesi gerektiği bu öykü ile bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tüm petlerinize sağlıklı günler dilerim.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI