Ana SayfaModaAyşenur Cansız ile KOM üzerine

Ayşenur Cansız ile KOM üzerine

1974`te ilk olarak iç giyim markası olarak kurulan KOM, 70`leden beri mayo üretiminde de ilk tercih edilen markalardan biri. Kalitesi ve ulaşılabilir fiyatı ile Türk kadınının tercihi olan KOM`un Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Cansız ile bikini sezonuna girerken merak ettiğimiz her şeyi konuştuk. Kom`un gelişiminden başladığımız sohbetimizde sezonun trendleri, öne çıkanları ve gündemden düşenlerine de değindik.

Cansız ile gerçekleştirdiğimiz sohbet sırasında iç giyim markası olarak üretime başlayan Kom`un mayoya geçişinden bir süre önce gömlek üretimi de yaptığını öğreniyoruz. Daha sonra 1970`lerde başlayan ve giderek artan mayo/bikini üretiminde uzmanlaşan KOM, sütyende cup size üretimi yapan ilk Türk markası olarak Türkiye`ye büyük de bir yenilik getirmiş. Bu cup size sisteminin Türkiye`de yerleşmesinin zaman aldığını da belirten Cansız, artık bugün cup size olup olmasının bir seçenek olmadığına değindi. Bu önemli gelişim de bu şekilde KOM ile Türkiye`ye gelmiş oldu. 70`lerde entegre tesislerinde ipliğinden kumaşına her şeyi kendi yapan bir marka olan Kom`un o dönem tek eksiği kendi tasarım ekibinin olmamasıydı, ama bu eksik de 80`lerin sonunda ortadan kalktı. 1996 yılında Kom kendi tasarım ekibi kurdu ve bugün yaklaşık 450 parça ve 500 satış noktasında alıcıyla buluşur oldu. İç giyimde İtalyan, mayoda ise Fransız bir ekiple çalışan Cansız, müşterilerin sonuçtan çok mutlu olduğuna da değinirken, diğer sorularımızı da detaylı olarak yanıtladı: 

Kom olarak ihracat da yapıyorsunuz değil mi?
Ayşegül Cansız: Evet, Kom uzun yıllardır ihracat yapıyor. Orda da ciddi bir avantajımız var, ünlü markalar kalıplarını ve modellerini getiriyorlar, biz onlar için burada üretim yapıyoruz. Burada da bir çok üretici bizden kumaş alıyor. Kendi ürünlerimizde de kendi kumaşlarımız kullanıyoruz. Eğer yurtdışında beğendiğimiz bir desen olursa onu da ithal ediyoruz, fakat bizim için kumaşın üst kalitede olması son derece önemli, çünkü sezonluk ürünler üretmek istemiyoruz. Modayı takip etmek adına sezonda öne çıkan desenleri de kullanıyoruz, ancak bizim vizyonumuza göre bir mayonun 3-4 sezon dayanması gerekiyor. Bizim en önemli artımız hem modayı hem de kaliteyi piyasadan çok daha uygun fiyata verebiliyor olmamız diye düşünüyorum. A’dan Z’ye her şeyi kendimiz ürettiğimiz için ürünlerin maliyeyi düşük oluyor, böylelikle kaliteleri ürünleri uygun fiyatla alıcı ile buluşturabiliyoruz.

Kom’da fiyat aralığınız nedir?
A.C: 70-200 TL aralığında ürün bulmak mümkün. 200 TL olan bir üründe ise çok yüksek kalite pano desenlerin kullanıldığı parçalar ve aksesuarların hepsinin ithal edilmesi etki ediyor. Dünya’da bizim kullandığımız lastik kalitesine yakın lastik kullanan çok az firma var. Biz kalitesiz malzeme kullanırsak, müşteriyi değil, kendimizi kandıracağımızı çok iyi biliyoruz. Bu nedenle kalite bizim için her şeyden daha önemli diyebilirim.

Bu sezonun trendlerinden bahsedersek, bu sene mayo ve bikinide neler ön planda?
A.C: Rengarenk bikiniler bu sezon çok moda. Neredeyse her tonda bikini ve mayo bulmak mümkün. Straples bikini ve tek parçalar ise ciddi anlamda öne çıkıyor. Sraples kalıpta çalışmak aslında çok kolay değil, ürünün kişinin üzerine tam oturması gerekiyor. Bu nedenle farklı kalıplarda straples bikiniler ürettik. Zaten Kom olarak kalıp konusunda oldukça iddialıyız.
Diğer taraftan yeni sezonda zengin ve farklı desenleri içinde özel efektli lamine baskılar, tropik iklimlerin yaprak ve çiçek figürleri, afrikanın etnik havasını yansıtan hayvan desenleri, batik ve jean efektli görünümler de ön planda.

Geçtiğimiz sezonlarda patlayan mayokini modası bu sene de devam ediyor mu? Yoksa artık düşüşe geçti mi?
A.C: Aslında düşüşte olduğu düşünülse de mayokini trendi hala devam ediyor. Bu sebeple biz  yeni koleksiyonda da mayokinilere yer verdik. Mayokiniyi vücudu düzgün olmayan birinin giymesi gerçekten zor ama karın çatlaklarını kapamak gibi konularda ciddi bir avantaj sağlıyor.

Peki ya yüksek belli bikiniler? Geçen sezon yüksek belli bikiniler ciddi anlamda ön plandaydı, bu sene durum nedir?
A.C: Bikini ve mayoda bir şey moda olunca, hemen piyasaya yansımıyor aslında. Yavaş yavaş yükseliyor beller, bu sezonda 1-2 modele yer verdik. Trendler mayo sektörüne o kadar kolay yerleşmiyor. Geçtiğimiz yıllarda üçgen bikini modası vardı biliyorsunuz, dikimi çok kolay olduğundan merdiven altında bile dikilir ve satılır olmuştu. Ancak straples için durum böyle değil. Straples kalıpları dikmek kolay değil. Ben straplesin arkasından da sütyen formunda modellerin tekrar moda olacağını düşünüyorum. Böylelikle mayocu olmak ciddi bir altyapı gerektirecek. Kalite kendini hissettirecek.

Peki ya blok renkler tredi mayolara da yansıdı mı? Sezonun ön plana çıkan renkleri hangileri?
A.C: Tabi ki dış giyimdeki canlı renkler mayo ve bikinilere de yansımış durumda. Bu sezon desenden çok renkler ön planda; özellikle fuşya, sarı gibi renkleri çok kullandık. Öne çıkan bir başka konu ise kumaşların incelmiş olması, korseli kumaşların tercih edildiği büyük bedenler dışında çabuk kuruyan, elastik olan ince kumaşları tercih ediyoruz.  Drapeli, piliseli modellerde ince kumaşları tercih ediyoruz. Dış giyimde de pilise modası var biliyorsunuz, bu durum mayo ve bikinilere de yansıyor. Ama biz trendleri ölçülü kullanmayı tercih ediyoruz. Çünkü ürünlerimizin 3-4 sezon rahatlıkla giyilebilmesi bizim için önemli.

Mağazalaşmada KOM nerede duruyor?
A.C: Perakende satışta biraz daha ağır gidiyoruz; şu anda 8 mağazamız var. Büyük şehirler hariç biri Bodrum`da, bir diğeri ise Yenibosna’da. Perakendede temkinli gitmek istiyoruz çünkü inanılmaz sayıda AVM açılıyor ve hangisinin kalıcılığının yüksek olacağına göre dikkatli seçim yapmak gerekiyor.
Franchising işinde de doğru noktalarda olduğu zaman memnuniyetle kabul ediyoruz. Örneğin Bağdat Caddesi’ni bu şekilde verdik. Biz daha çok tasarım ve imalat kısmına odaklandığımız için perakendeye yeni yeni giriyoruz.

Online satışa başladınız mı? Ürünleri internet üzerinden satın almamız mümkün mü?
A.C: Online satışa da başladık. Bikini kısmına ürünleri yeni ekliyoruz. Ama biz online satışa yönelik üretim yapmadığımız için önce toplu satışlarımızı yapıyoruz. Kalan ürünleri de online mağazaya ekliyoruz. Ama kuvvetli bir şekilde bu alana girmemiz sanırım 1 yılımızı alacak.

Aquafun, Africa Queen, Deep Ocean, Romantic Bikers, Saint Tropez temalı 6 ana seriden oluşan KOM 2012 mayo koleksiyonunda Ayşegül Cansız`ın da belirttiği gibi sezonun trendi renklere yönelin, bu yaz plajlarda tüm gözleri üzerinize çevirin.

Koleksiyonun öne çıkan parçalarını görmek için hemen fotogaleriye tıklayınız.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI