Ana SayfaYaşamBalayında aşırı seks hastalık yapıyor

Balayında aşırı seks hastalık yapıyor

Özellikle yaz aylarında yapılan balayı seyahatleri, çoğu zaman ‘balayı enfeksiyonları’yla gölgeleniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin; nikah hazırlığı yapan çiftlere sağlıklı bir balayı geçirmeleri için önerilerde bulundu…

İLK İLİŞKİ ZARARLI MI?

Balayı; genellikle nikahtan bir gün sonra gidilen, yaklaşık iki hafta yapılan bir tatildir. Özellikle bizim ülkemizde, çiftler ilk cinsel deneyimlerini nikah günü yaşıyor ve ardından balayına gidiyorlar. Böyle olunca da bazı sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Çünkü ilk cinsel ilişki sonrasında kızlık zarı, kanıyor ve enfeksiyonlara açık oluyor. Bu duruma, yaz aylarında balayı için gidilen mekanların yeterince hijyen olmaması da eklenince ‘e.coli’ ve ‘vaginal candida’ bakterileri vücuda yerleşiyor. Çiftler, balayında aşırı seks yapıyor. Yani haftada üç kez yapılması normal kabul edilen seks sayısı, günde üçe çıkıyor. Böylece hem balayı sistiti, hem de vaginit oluşuyor.

Balayında kapılan sistit ve vajinit enfeksiyonun doğurabileceği en tehlikeli sonuç; cinsel soğukluk… Çünkü bu enfeksiyonlar, cinsel ilişkiyi ıstıraplı hale getiriyor. İlk cinsellik tecrübesi, çok şiddetli ağrılarla gerçekleşen kadınlarda cinsel soğukluk baş gösteriyor. Birçok genç kız, seksin böyle olduğunu ve hep böyle devam edeceğini sanıyor. Bu nokta kadın, ilk ilişkisinde çok şiddetli bir ağrı hissediyor ve sonraki ilişkilerinde de korktuğu için vajen kuruluğu oluyor. Korku; vajen kuruluğu yaratıyor, o da ağrılı cinsel ilişkiye neden oluyor. Bu şekilde olay; bir girdaba ve kısır döngüye dönüşüyor. Çoğu zaman çiftler (daha çok kadınlar), seksin hep böyle acılı ve ağrılı olacağı düşünerek cinsellikten soğuyabiliyor ve balayı dönüşü uzun süre seks yapılamıyorlar. En büyük zararı da bu oluyor. Çünkü korku sonucu oluşan cinsel soğukluğun tedavisi bazen çok uzun zaman gerektirebiliyor. Bu çok önemli ve çok sayıda kişinin yaşadığı bir durum. Yani öyle birkaç kişinin balayı dönüşü şikayet ettiği bir sorun değil. Böyle çiftler, psikolojik olarak cinsel soğukluğu uzun süre aşamayabiliyor. Onların tedavisi çok zorlu oluyor.

‘Balayı sistiti’ de vaginit de çoğu zaman beraber görülüyor. Birinde idrarda yanma, diğerinde vajende yanma oluyor. İkisi de birbirini tamamlıyor ve ikisi de tedavi gerektiriyor. Bu durum hemen balayının başında görülebiliyor.

Doktorluk hizmeti veren tatil yerlerinde çiftler, balayının birinci ve ikinci günü şiddetli bir enfeksiyonla gelirler. Bu durumda balayı keyfi bitmiştir; çünkü çoğu zaman 15 gün ilişki yasağı konulabilir. Vajinal ve üriner enfeksiyon aynı şekilde erkeğe de geçebilir. Erkeklerde de ağrı ve idrarda yanma duyulabilir. Balayında bu sorunları yaşayan kadınlar hemen bir jinekoloğa, erkekler ise bir üroloğa gitmelidir.

HİJYENE DİKKAT: Her şeyden önce balayı için gittiğiniz yerdeki havuz, deniz, otel, banyo, tuvalet ve eşyaların (havlu-çarşaf vb.) hijyenik olduğundan emin değilseniz, bunları kullanmayın.

SKORA TAKMAYIN: Balayında ilk seks sonrası enfeksiyon oluşacabileceği için hem sayı olarak fazla, hem de süre olarak uzun seks yapmayın.

UZUN CİNSEL BİRLEŞMEDEN KAÇININ: Uzun ve sert ilişkiden kaçının.

KURU İLİŞKİDEN KAÇININ: İlişkiye yeni başlayan kişinin vajen ıslaklığını sağlaması çok kolay değildir. Vajen ıslaklığı için bazı kremler kullanılabilir. Çünkü kuru ilişki de, enfeksiyona neden olabilen etkenlerden biridir.

BOL SU İÇİN: Enfeksiyon belirtilerini görürseniz, bol su içmeye başlayın ve bir doktora gidin!

CİNSELLİK KONUSUNDA BİLGİLENİN: Cinsellikle ilgili korkuların ve soğukluğun atılması noktasında kişinin eğitimli olması, çok önemlidir. Kişi, eğitimliyse sorunlarını daha kolay ve kısa zamanda atlatıyor. Ama eğitimsizse korkmaya devam ediyor.

BU SORUNLAR VARSA DOĞRU DOKTORA!

Balayı sırasında aşağıdaki şikayetler sizde de belirdiyse vakit kaybetmeden bir jinekologa gidin:
Seks sırasında şiddetli ağrı ve yanma,
Seks sonrası yanma,
Ağrılı idrar,
Sıkışma ve sık idrara çıkma,
Vajende yanma.

EVLENMEDEN İKİ AY ÖNCE CİNSEL CHECK-UP YAPTIRIN!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin, evlilik check-up’ıyla ilgili şu bilgileri verdi.
Evlenmeden önce çiftlerin mutlaka cinsel yönden muayene edilmesi, kişinin anatomik yapısının cinsel yaşamıyla uyumlu olup olmadığının tespit edilmeli. Örneğin; cinsel ilişkiyi engelleyebilecek şekilde kızlık zarının kapalı veya kalın olması, cinsel organın anatomik yapısının dışında olması, rahim ve yumurtalıkların olmayışı gibi durumlar önceden tespit edilmeli ve bir sorun varsa önlem alınmalıdır.

ÖNLEM ALINMALI

Ayrıca çiftlerde herhangi bir cinsel hastalığın bulunup bulunmadığı da mutlaka araştırılmalıdır. Örneğin; cinsel yolla bulaşan hepatit, AIDS ya da buna benzer bir tür virüs hastalığı veya üreme bölgesinde siğillerin olması gibi durumlara karşı gerekli testler yapılmalı, bu tür hastalıklar varsa mutlaka önceden bilinmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

KAN TESTİ ŞART

Çiftlere yapılacak bir kan grubu testi, kan uyuşmazlığını önceden bilmeleri açısından önemlidir. Ayrıca yaptırılacak bir genetik tarama da (özellikle akraba evliliğiyse), ileride doğacak bebekte herhangi bir anomali olmaması açısından hayati önem taşır.

Türkiye’de ne yazık ki çok az insan evlilik öncesi muayeneye geliyor ve gerekli testlerini yaptırıyor. Genellikle evlilik ve cinsel hayat başladıktan sonra hem korunma yöntemleri hem de cinsel olumsuzluklar için geliniyor. Bu son derece yanlış.
Bu durum çiftlerin cinsel hayatını olumsuz etkiliyor. Örneğin; kızlık zarındaki problem nedeniyle cinsel hayatları hiç başlamayabiliyor. Kadınlar, doğum kontrol yöntemleri konusunda bilgisiz oldukları için çok erken gebe kalabiliyorlar. Ya da basit bir enfeksiyon yüzünden cinsel hayatları sorunlu geçiyor.

Cinselliğin başlangıcında olan, aşırı ağrı ve yanma; cinsel soğukluğa yol açacağı için önceden tespit edilip tedavi edilmesi gerekiyor.

ÇOCUK İSTEMEYENLERE

Çiftlerin evlenmeden önce karar vermeleri gereken bir konu da, tabii ki eğer hemen çocuk sahibi olmak istemiyorlarsa, doğum kontrol yöntemleridir.
Örneğin; bir yılı geçen sürede bebek düşünmüyorlarsa ve sigara da içmiyorlarsa, biz doğum kontrol hapını öneriyoruz.(Günaydın)

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI