Ana SayfaSağlıkBeyinle Bağırsaklar Arasında Bağlantı Var

Beyinle Bağırsaklar Arasında Bağlantı Var

İnsanın duygu durumu ile mide-bağırsak sistemi arasında bir bağlantı olduğu uzun süredir dillendiriliyor. Bu nedenle de bağırsaklar, vücudun ikinci beyni olarak nitelendiriliyor.

Beyin ve bağırsak bağlantısının psikolojik dışavurumlarını anlatan Psikoloğu Bülent Baykal, “Sevdiğimiz bir yemeği sadece düşünsek bile, mide sıvılarımız aktive olur, karnımız tok olsa bile, bazı yemekleri tüketmek isteriz. Bu etki esasında iki taraflıdır. Problemli bir bağırsak sistemi de beyine sinyal yollayabilir. Öyleyse, bir kişinin mide-bağırsak sistemindeki bir sıkıntı, bazen kişide anksiyete, stres ve depresyona neden olabilir veya oluşmasına katkı sağlayabilir” dedi.

“Depresyon Bir Bağırsak Hastalığıdır”

Bu durumun, insanlarda fiziksel bir problem olmadığı, gastroentestanal sistemlerinde bir problem algıladıkları zaman geçerli olduğurnu aktaran Baykal, bağırsaklar ile beyin arasındaki bu etkileşimi ve bunun genel sağlık üzerindeki etkilerini şöyle anlattı:

“Fiziksel bir problem olduğu zaman doktor bu problemi çözer fakat herhangi bir vurgu yoksa doktorun kişinin stres seviyesini ve duygu durumunu da göz önünde bulundurduğunu biliyoruz.

Stres Azaldığında Sindirim Sitemi De Düzene Giriyor

Psiko-sosyal faktörler mide-bağırsak sisteminin fizyolojisini etkiler. Yani, günlük yaşadığımız bizi strese sokan olaylar, olumsuza odaklanan düşünce yapımız, elimizde olmayan kaygı oluşturan olaylar, bağırsak sisteminde kasılmalara, hareketlere ve enflamasyonlara yol açarak bizi enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir. Araştırmalara göre stres reaksiyonunun mide bağırsak hastalıklarındaki acı-ağrının normalden çok daha fazla hissedilmesine yol açtığı bulunmuştur. Bu sonuçların ışığında, birçok araştırma şunu göstermiş: Fonksiyonel mide-bağırsak problemleri olan birçok hastaya, bilişsel-davranışçı yaklaşım uygulanarak stres ve anksiyete azaltma amacıyla destek verildiğinde, sindirim sistemlerindeki semptomlar daha hızlı düzelmektedir.

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI