Ana SayfaSağlıkDiş çekiminde acıyı azaltmak için ne yapılmalı?

Diş çekiminde acıyı azaltmak için ne yapılmalı?

İster yirlimik yaş dişi için olsun ister darbe sonucu kırılan diş için diş çekimi her zaman insanlar için ürkütücü olmuştur. Diş hekimi Çağdaş Kışlaoğlu`na göre ise diş çekimi öncesi ve sonrasında uygulayabileceğiniz birkaç püf nokta ile bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.

Unutmayınki diş çekimi öncesinde dişinizde herhangi bir iltihabın ya da hasarın bulunmaması gerekir. Bu nedenle uygulamanız gereken ilk adım doktor tarafından verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Eğer yüksek tansiyon, kalp ya da şeker gibi rahatsızlıklarınız varsa bunu hekiminize mutlaka bildirmeli ve danışmalısınız. Bütün bu aşamaları atlatıp sağlıklı bir diş çekimi gerçekleştirdikten sonra ise Dr. Kışlaoğlu yapmanız gerekenleri şöyle sıralıyor:

—Diş hekiminin yaranın üzerine koymuş olduğu tampon hemen atılmamalı en az 25 -30 dakika boş kalan bölge üzerinde tutulmalıdır.

—Tampon atıldıktan sonra yerine yeni tampon mümkünse konulmamalıdır. Yaranın üzerinde oluşan kan pıhtısının dağılmaması için bu gereklidir. Tamponu sık değiştirirseniz pıhtının oluşmasını engellersiniz. Pıhtı, çekim boşluğunu doğal bir tampon gibi kapatacak ve boşluğun ilerde kemik yapıyla dolması için gerekli hazırlığı yapacaktır. Pıhtının oluşması engellenir ya da pıhtı koparılırsa yara iyileşmesi bozulur ve ağrılı bir süreç başlar.

—Ağız suyla çalkalanmamalıdır.

—Çekimden sonra hemen bir şey yenmemeli en az iki saat beklenmelidir. Süre bittikten sonra hasta ılık yiyecek ve içecekler tercih etmeli soğuk ve sıcak besinlerden kaçınmalıdır.

—24 saat sigara ve alkol kullanmamalıdır. Bu durum yaranın iltihap kapmasına neden olabilir.

—Diş çekimimden sonra oluşan boş bölge dil ile oynanmamalı, yaralı bölgede oluşan kan emilerek tükürülmemelidir.

—Diş çekiminin yapıldığı bölge el ile dokunulmamalıdır. Yara doğrudan mikrop kapabilir.
 

—Diş çekimi sonrasında ağrı için kullanılacak ağrı kesici hekime danışılmadan kullanılmalıdır.

—Yara içinde oluşabilecek yemek artıkları bölgede bakteri oluşumunu sağlayabilir. Çekimden 24 saat sonra,  yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır. Ilık tuzlu su ile gargara yapılabilir.

—Diş çekiminden bir gün sonrasında normal ağız bakımı tedavilerine devam edilebilir. Fakat bu bölge fırçalanırken dikkatli olunmalıdır.

—Eğer yüzünüzde şişme, aşırı ağrı,24 saati geçen kanama hali ağızda oluşan kötü bir lezzet ve koku olursa mutlaka gecikmeden diş hekiminize başvurulmalıdır.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI