Ana SayfaSağlıkDiş gıcırdatmaya botokslu çözüm

Diş gıcırdatmaya botokslu çözüm

Özellikle büyük kentlerde, yoğun stres altındaki kişilerde görülen ağız-diş-çene sisteminde oluşan bazı rahatsızlıklar ya da psikolojik sıkıntılar gibi nedenlerle oluşan bruksizm (diş gıcırdatma), hafife alınmayacak kadar önemli bir sorun. Ancak çoğunlukla hastalar, diş gıcırdattıklarının farkında bile olmuyor. Bu rahatsızlık tespit edilerek tedavisi yapılmazsa; çene eklemi problemlerinden sebebi belli olmayan baş, boyun, sırt ağrılarına, kulak çınlamasına kadar birçok sorun ortaya çıkabiliyor. Diş Hekimi Dr. Özkan Çankaya, kabus haline dönüşebilen diş gıcırdatmanın “Botox” tedavisiyle ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor.

Çeneyi kapatan kaslardaki stresi ve oluşan aşırı çiğneme kuvvetini botox uygulayarak ortadan kaldırmak mümkün. Botox’un zaten ilk uygulama amacı da kaslar üzerinde oluşan stresi kaldırarak spazmları yok etmekti. Günümüzde daha çok estetik müdahale olarak yaygınlaşan bu yöntem, artık bruksizm tedavisinde de kullanılıyor. Botox, sinirler ile sinirlerin ulaştığı organlar arasındaki iletimi durdurarak etkisini gösteriyor. Çiğneme kasının çok güçlü olduğu durumlarda ya da aşırı diş gıcırdatmaya bağlı olarak meydana gelen baş ve kulak çevresi ağrılarının tedavisinde de botox kullanılıyor. Bu durumlarda yüz ve mimik kaslarının anatomisini, fonksiyonlarını çok iyi bilmeleri nedeniyle diş hekimleri tarafından uygulanıyor.
Dr. Çankaya, diş gıcırdatma rahatsızlığı olan hastalarda öncelikle alt-üst çene ilişkisinde yani çene kapanışında bir problem varsa bu durumun tedavi edilmesi gerektiğini söylüyor. Dr. Çankaya, çene kaslarına yapılacak botox uygulamasının rahatsızlığın giderilmesinde çok etkili bir yöntem olduğunu vurguluyor. Hastanın durumuna göre tedavinin 6 ile 9 ay arasında tekrar uygulanması gerekebiliyor.
Dr. Özkan Çankaya botox uygulamasının sadece 5-10 dakikalık kısa bir randevu ile gerçekleştirilebileceğini, çiğneme kaslarının ön ve arka bağlantı noktalarına belirli dozlarda yapılan botox enjeksiyonuyla tedavinin tamamlandığını, bazı kişilerde birkaç hafta sonrasında ilave enjeksiyon gerekebileceğini ifade ediyor.
Dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulması nedeniyle görülebilen bruksizm aşırı sinirli, hassas, titiz bir yapıya sahip kişilerde daha çok rastlanıyor. Tedavi edilmediği takdirde diş gıcırdatma sonucu pek çok rahatsızlık yaşanabiliyor: Dişlerde aşınmalar, porselen kaplama ve köprülerde kırıklar, dişlerin veya dolguların kırılması, diş etine yakın diş yüzeyi bölgelerinde çürüme olmaksızın mine dokusu kayıpları, çiğneme ve yüz kaslarında ağrı, diş etlerinde çekilmeler, çene kemiğinde erimeler, dişlerde aşırı hassasiyet, ani diş sızlamaları, yanaklarda tahriş, baş ağrısı. Diş gıcırdatanların çoğunun aynı zamanda horladığı da belirtiliyor. Tedavi edilmeyen diş gıcırdatmanın, sağırlığa bile yol açabileceği söyleniyor.
Dr. Özkan Çankaya, hastalığın sergilediği tabloya göre; stres terapisi, rahat uyumayı sağlayıcı önlemler, kas gevşetici ilaç uygulaması, hatalı yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik olan dişlerin yerine koyulabilmesi için protez uygulamaları gibi bazı ek tedavilerin uygulanması gerektiğini de belirtiyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI