Ana SayfaEditörün SeçtikleriDoğum Kontrol Yöntemlerinin Neden Olabileceği 15 Yan Etki

Doğum Kontrol Yöntemlerinin Neden Olabileceği 15 Yan Etki

 

Yan Etki 1: Daha Hafif Regl Dönemi

Herhangi bir biçimde östrojen almak, muhtemelen regl döneminizi daha hafif geçirmenizi ve cildinizi daha iyi hale getirmenizi sağlayacaktır. Bu yan etki, doğum kontrol hapı, hormonal rahim içi doğum kontrol aracı veya implant dahil olmak üzere herhangi bir hormonal doğum kontrolünün sonucunda görülebilir.

 

Yan Etki 2: Göğüs Hassasiyeti

Meme hassasiyeti, hormonal doğum kontrolü kullananlar için, özellikle de başladıktan sonraki ilk birkaç hafta içinde yaygın bir semptomdur. Bunun yanı sıra, eğer göğüste yumrular veya göğüs ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşmanız gerekir.

 

Yan Etki 3: Göğüs Büyütme

Östrojen ve/veya progestin almaya ilk başladığınızda, ilk birkaç adet döngünüz sırasında göğüslerinizin geçici olarak daha büyük olmasına neden olabilecek şekilde vücudunuzun sıvı tutması olasıdır. Etkizamanla ya da hormonal doğum kontrolünü almayı bıraktığınızda azalacaktır.

 

Yan Etki 4: Daha Temiz Cilt

Herhangi bir biçimde östrojen almak muhtemelen cildinizi daha iyi hale getirecektir. Östrojen, akneye neden olan sebumuuzak tutar ve size daha temiz, daha sağlıklı bir cilt sağlar.

 

Yan Etki 5: Baş Ağrısı

Hormonlardaki herhangi bir dalgalanma baş ağrısına neden olabilir. Regl sırasında hormon seviyeleriniz sürekli bir değişim içindedir. Bu nedenle, normal durumunuz migren de dahil olmak üzere baş ağrılarına neden olabilir. Karışıma hormonal doğum kontrolünü eklediğinizde, bu baş ağrılarını şiddetlendirebilir veya sıklıklarını ve/veya ağrılarını azaltabilir. Her şey vücudunuza bağlı. Şu anda doğum kontrolü kullanmıyorsanız ve adet sırasında baş ağrısı yaşıyorsanız, hormonal doğum kontrolünün bunları önlemeye yardımcı olup olmayacağını öğrenmek için doktorunuzla konuşun. Diğer taraftan, baş ağrınız yoksa, doğum kontrolüne başlamanın bunu değiştirebileceğini bilin.

 

Yan Etki 6: Kilo Alma

Kilo alımı çoğunlukla yalnızca progestin içeren haplarla (mini hap olarak da bilinir) ilişkilidir. Bu nedenle, kilo alımı gibi daha az arzu edilen etkiler biraz daha yaygındır. Bu haplarıkullanan kadınların bazıları da kilo almayabilir; yine de alan kadınlardan biriyseniz, kendinize ve vücudunuza daha iyi gelen başka bir yöntem bulabilirsiniz.

 

Yan Etki 7: Kaçırılan Regl Dönemleri

Doğum kontrolü adetinizi tamamen durdurabilir, sıklığını azaltabilir, süresini kısaltabilir veya yoğunluğunu azaltabilir. Bu yüzden kaçırılan bir regl döneminin sizi korkutmasına izin vermeyin. Endişeleniyorsanız, doktorunuzla konuşun.

 

 

Yan Etki 8: Daha Az Kramp

Haplar, progestin implantları ve doğum kontrol bandı dahil olmak üzere hormonal doğum kontrolü, adet döneminizin sıklığını azalttıkları veya tamamen durdurdukları göz önüne alındığında, ağrılı adet kramplarını azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Yan Etki 9: Bulantı

Östrojen hapları almak mide bulantısına yol açabilir. Doğum kontrolünüzdeki östrojen dozu ne kadar yüksek olursa, mide bulantısı yaşama olasılığınız o kadar yüksek olur. Hapı ilk almaya başladığınızda mide bulantısı daha sık görülür ve birkaç gün içinde geçmesi gerekir.

 

 

Yan Etki 10: Kan Pıhtıları

Doğum kontrol bandı ayrıca sizi diğer doğum kontrol yöntemlerine göre daha yüksek kan pıhtılaşması riskine sokar.

 

Kan pıhtıları da sigara içenler için bir endişe kaynağıdır. Sigara içenler kan pıhtılaşması açısından yüksek risk altındadır ve östrojen ile doğum kontrolü almak ciddi yan etki riskini artırabilir. Sigara içiyorsanız ve/veya ailenizde kan pıhtısı veya kalp hastalığı öyküsü varsa, yalnızca progestiniçeren hap gibi diğer doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

 

Yan Etki 11: Kramp

Kramp, rahim içi araç kullanıcıları için ana doğum kontrol yan etkisidir. Doktorunuz tarafından ilk takıldığında rahatsızlık ve kramplar olabilir, ancak olumlu tarafından bakarsanız (seçtiğiniz türe bağlı olarak) üç ila beş yıl arasında koruma alırsınız. Hormonal RİA ile muhtemelen daha hafif, daha az kramplı bir dönem geçireceksiniz. Hatta, sonunda hiç regl olmayabilirsinizHormonal RİA, bu listedeki diğer hormonalkontrasepsiyon yan etkilerinin bazılarına da neden olabilir (memelerde hassasiyet ve baş ağrıları gibi), ancak oral kontraseptiflerde olduğundan çok daha küçük bir şansla.

 

Yan Etki 12: İlişki Sırasında Rahatsızlık

RİA almayı düşünüyorsanız, implante edildikten sonra seks yapmanın nasıl bir şey olduğunu da düşünmelisiniz. Bu aracınaltında partnerinizin hissedebileceği küçük ipler vardır. İlk başta ipler biraz sert olabilir, ancak zamanla yumuşarlar. İpler cinsel yaşamınızı bozmaya devam ederse, onları düzelttirmek de her zaman bir seçenek.

 

Yan Etki 13: Kolunuzda Ağrı

Doğum kontrol implantı, cildin altına implante edilen esnek bir plastik çubuk (bir kibrit çöpü boyutunda) şeklinde gelen, yalnızca progestin içeren bir hormonal kontrasepsiyonşeklidir. Progestinle ilişkili doğum kontrolü yan etkilerine ek olarak, implantasyon bölgesinde iki haftaya kadar kolunuzda ağrı, şişme ve morarma olabilir.

 

 

 

Yan Etki 14: Emzirme Sırasında Daha Az Süt Üretimi

Emziriyorsanız, östrojenin süt tedarikinizi kurutabileceğini unutmamak önemlidir. Sadece progestin içeren hapları düşünmenizi öneririz. (Doktorunuza başvurmak kaydı ile.)

 

Yan Etki 15: Saç Dökülmesi

Özellikle ailesinde kellik öyküsü olan kişilerde hormonaldoğum kontrolü sırasında saç dökülmesi meydana gelebilir. Saç büyümesi evreler halinde gerçekleşir: aktif evre (anagen), geçiş evresi (katagen) ve dinlenme evresi (telojen). Hormonaldoğum kontrolü saçın dinlenme evresine girmesine veya orada kalmasına neden olarak saç dökülmesine neden olabilir.

 

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI