Ana SayfaYaşamDünya Erkekler Günü: Toksik Maskülenlik ve Daha Fazlası

Dünya Erkekler Günü: Toksik Maskülenlik ve Daha Fazlası

19 Kasım Uluslararası Erkekler Günü‘nün amacı olumlu erkek rol modellerini kutlamak ve erkek sorunları hakkında farkındalık yaratmak olarak açıklanabilir. Peki bu sorunlar neler mi? Ruh sağlığı, toksik erkeklik (toksik maskülenlik/toxic masculinity) ve erkek intiharları şeklinde giden listenin ne kadar farkındayız? 

Medyada yeteri kadar yer almasa da yapılan araştırmalara göre; her 6 erkekten 1’i cinsel tacize uğruyor. 
Ancak erkekler kadınlara oranla daha az oranda ihbar ediyor. Tüm bu durumun nedeni ise toksik maskülenlik ve erkeklere karşı cinsel tacize yönelik toplumdaki etiketler. 

Toxic Masculinity / Toksik Maskülenlik / Toksik Erkeklik Nedir?

Erkeklere toplum tarafından “sırf erkek oldukları için” yüklenen aşırıya kaçmış cinsiyetçi karakter, rol ve yetkiler sonucunda ortaya çıkan genelde şiddet bağımlısı, cinsiyet ayrımında uçlara kaçan ve homofobik tavırlara verilebilecek tanım. 

Bu toksik maskülenliğe göre erkek duygularını gösteremez, göstermemelidir. Saldırgandır, cinsel olarak her zaman aktiftir ve bunu çevresinde dile getirmekten asla çekinmez. Ataerkil toplum anlayışının beraberinde getirdiği bu tanım, erkeği toplumda kadına göre erkeğe göre güçlü olaran konumlandırır ve erkeklik, kendisine toplum tarafından atanmış yetkiler doğrultusunda kadını ezmeyi kendine görev edinmiştir.

Tüm bu koşullar düşünüldüğünde olumlu erkek rol modellerini kutlamak ve erkek sorunları hakkında daha yüksek sesle konuşmak; yeni bir 10 yıla girmeye hazırlandığımız şu dönemde daha da önem kazanıyor.  

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI