Ana SayfaYaşamEbru Zeynep Boyar`la INARTS Fuarı üzerine

Ebru Zeynep Boyar`la INARTS Fuarı üzerine

Yaşamınızın belirli bir noktasında sanat, mimarlık ya da moda üzerine kapsamlı bir eğitim almayı düşünüyorsanız ve henüz yurtiçinde mi yurtdışında mı okuyacağınıza karar vermediysenız 28-29 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi`nde gerçekleşecek olan ` INARTS Yurtiçi ve Yurtdışı Sanat Okulları Fuarı` pek çok sorunuza cevap verecek.

Dünya çapındaki pek çok başarılı üniversiteyi bir araya getirecek olan fuar, bunun yanı sıra yurtiçinde de bu eğitimi başarıyla almanızı sağlayacak okulları ayağınıza kadar getiriyor. Böylesine kapsamlı bir fuar öncesinde ` INARTS Yurtiçi ve Yurtdışı Sanat Okulları Fuarı` kurucusu Ebru Zeynep Boyar`la bir araya gelip, detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

– INARTS moda tasarımına ilgi duyan bütün öğrencileri tek bir çatı altında buluşturmayı hedefliyor. Bize fuar hakkında detaylı bir bilgi verebilir misiniz?
Avrupa’da bir ilki gerçekleştirerek, Türk ve yabancı  sanat ve tasarım okullarını bir araya getiren  INARTS Yurtiçi ve Yurtdışı Sanat Okulları Fuarı,  28-29 Eylül 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek.  Öğrenciler fuarı ücretsiz olarak ziyaret edebilecekler, ve moda, mimarlık, dijital sanatlar, görsel iletişim sanatları ,oyunculuk, dans,müzik,film yapımcılığı gibi sanatla bağlantılı eğitimlerin verildiği dünya devi okullarla tanışabilecekler.

– Butik fuarların ekonomi ve bilgilendirme üzerine çok daha etkili olacağına inanıyorsunuz. Sizce butik fuarların artıları neler?
Butik fuar, belli bir alan üzerine yoğunlaşır, dolayısıyla hem ziyaretçi için hem de katılmcı için çok daha verimlidir. Bizim durumumuzda mesela, öğrenciler, yüzlerce eğitim programı arasında kaybolmak yerine, katılımcı okulların verdiği eğitimlerin sanat ve tasarım ile ilgili olduğunu biliyor, dolayısıyla sadece bu konularda eğitim almak istiyorsa fuarı ziyaret ediyor.

– Fuarın kurucusu olarak Türkiye`de moda ve mimariye duyulan ilgiyi ne derecede yeterli buluyorsunuz?

İlgi bence yeterli, fakat yeterli vizyon yok. Genelde taklit etme üzerine kurulu bir yapı var, özgün fikirler ve yaratıcılığımızı artırmamız gerektiğini düşünüyorum.

– INARTS Yurtiçi ve Yurtdışı Sanat Okulları kapsamında hangi üniversiteler öğrencilerle buluşuyor?
İtalya’dan; Polimoda, Naba, Domus Academy,Istituto Marangoni, Istituto Europeo Di Design, Haute Future Fashion Academy , Istituto Secoli
İngiltere’den ; Sae, London College Of Fashion, London College Of Communication,  Camberwell College Of Arts, Central Saint Martin College Of Art and Design, Chelsea College Of Art and Design, Wimbledon College Of Art
Türkiye’den ; Vakko ESMOD, Doors Akademi, Işık Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Kariyer Eğitim Kurumları, Berksoy Sanat Akademisi, Anadolu Ateşi Dans Akademisi, Galatasaray İTM, İpek Üniversitesi, İzmir Üniversitesi, İstanbul Moda Akademisi
Kanada ve Türkiye’den ; Lasalle International
İspanya’dan; Barcelona School of Design and Engineering,
USA’dan; Brooks Institute, Santa Fe University Of Art and Design, School Of Museum Of Fine Arts-Boston, New School Of Architecture and Design,
Yeni Zelanda’dan; Medie Design School

Öğrenci adayları fuarda moda dışında hangi dallar ile ilgili detaylı bilgi alabiliyorlar?
Modanın yanısıra,  oyunculuk,iç mekan tasarımı, mimarlık, aksesuar tasarımı, ayakkabı ve çanta tasarımı, film yapımcılığı, dijital sanatlar, 3d animasyon, mutfak sanatları, dans, müzik, fotoğrafçılık ve daha birçok sanat dalı mevcut.

Fuarla iç içe olan bir insan olarak Türkiye`deki öğrencilerin bu tip fuarlarla ilgili bilinç düzeylerini yeterli buluyor musunuz? Sizce ülkemizde fuarlara ilgi yeterli oranda mı?
Öğrencilerin çoğunluğu bu fuarların ne kadar büyük emeklerle organize edildiğini haliyle farkında değiller. Özellikle eğitim fuarlarında, aslında öğrenciye hiç ihtiyacı olmayan okulları yabancı ülkelerden buraya getirmek çok güç. Bunu takdir etmeyen bir kısım öğrenci olduğu gibi, bazı öğrenciler de sevinçten uçacak gibi oluyor. Herşeyde olduğu gibi fuar konusunda da insanların zamanla bilinçleneceğini düşünüyorum.

– INARTS Yurtiçi ve Yurtdışı Sanat Okulları fuarına gelip ilgilendiği bölümle ilgili bilgi alanların almayanlara oranla ne gibi avantajları olduğunu düşünüyorsunuz?
Fuarı ziyaret etmek demek, gerçekten dünya devi okullarla birebir temas kurup, yüzyüze okul temsilcilerinden bilgi alabiliyor olmak demek. Ayrıca fuarı ziyaret edenlere ,fuardan sonraki zamanlarda danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Kayıt işlemleri için bizi arayabiliyorlar.

– Moda ve mimarlık alanında yurtdışında bulunan okullara olan ilgi ne derecede?
Moda ve mimarlık en çok talep gören bölümler olabilir ama artık dijital sanatlar, görsel tasarım, endüstriyel tasarım, iç mekan tasarımı, oyunculuk, mutfak sanatları gibi bölümler de son derece popüler.

– Moda eğitimi için gelen öğrencilerin ağırlık verdiği dünyaca ünlü okullar neler?
Istituto Marangoni, Naba, Domus Academy, IED,London College of Fashion, Central Saint Martins başı çeken okullar arasında.

– Sizce,  bu alanlarda yurtdışında eğitim almanın ne gibi avantajları var?

Her türlü sanat eğitimi alırken, insan kendi ülkesiyle sınırlı kalmamalı diye düşünüyorum. Bu sadece bizim ülkemiz için geçerli değil. Aynı şekilde Avrupalı veya Amerikalı gençler de, kendi ülkelerinden çıkıp farklı vizyonlar edinmeli, farklı kültür ve tatlarla yaratıcılıklarını artırmalılar, farklılık kazanmalılar. Bu yüzden, bu alanlarda eğitim alırken insan tek bir ülkenin sınırları içinde hapsolmamalı, bu tekdüzelik ve tembelliğe sebep olur, oysa sanatçının farklı ilham kaynaklarına, enerjilere ihtiyacı vardır.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI