Ana SayfaYaşamErkek Hayvanlarda Vazektomi

Erkek Hayvanlarda Vazektomi

Vazektomi, erkek hayvanda fertilitenin önlenmesine karşın, cinsel işlevin sürdürülmesine olanak sağlayan bir operasyondur.Erkeklik hormonları olan androjenlerin salgılanması devam ettiği için, çiftleşme isteği mevcut kalır.Vazektomide testisler üzerinden yapılan küçük bir kesi ile sperm akışını sağlayan spermatik kordon alt ve üst uçlarından bağlanarak kesilir.Böylelikle yaşam boyu erkeğin, dişiyi gebe bırakması önlenmiş olur. Fakat Vazektomiyi takiben, kızgınlık döneminde hırçınlaşma, çiftleşme için dışarı çıkma isteği ve bazı yerleri idrarla işaretleme gibi davranışların değişmeyeceği unutulmamalıdır.

Vazektomi sonrası çoğu köpek bir hafta sonrasında azospermik hale gelir ancak semen içerisinde 3 hafta kadar daha spermatozoa denen üreme hücreleri bulunabilir. Kedilerde ise bu süre 7 haftadır. Operasyon geçirmiş ve dişiyle ilk kez çiftleşecek erkeklerin menilerinin, sperm içerip içermediğinin anlaşılması için mikroskobik incelemeye tabi tutulması gerekir.

Erkek kedilerde vazektomi sonrasında kızgınlık döneminde, evde belirli yerlere idrar yapma güdüsü devam edebilir. Bu durum rahatsızlık verici olursa, her zaman için kastrasyon yapma olanağı mümkündür.

Bu operasyon aynı ortamda yaşayan, farklı cinsiyetteki kedilerin çiftleşmelerine karşın, gebeliğin oluşmaması açısından önerilebilir. Erkek aktif olduğundan kızgınlıktaki dişiyi kolaylıkla belirleyip, çiftleşme işlemini gerçekleştirecektir. Olay sonucunda gebelik şekillenmeyeceğinden ev yaşamında etkin bir doğum kontrolü sağlanmış olacaktır. Dişi bir kedinin, bir batında ortalama 4-6 yavru doğurduğu ve bunun yılda iki kez gerçekleşebileceği düşünüldüğünde,  operasyonun ne kadar etkin bir yöntem olduğu anlaşılır. Ayrıca kastrasyon uygulanarak testisleri alınan kedilerde sık karşılaşılan hareketsizlik, kilo alma, idrar yolları taşları oluşumu gibi olasılıklar vazektomi uygulanan hayvanlarda ortadan kaldırılmış olur.Buna karşın testislerin mevcut kalması, ileriki yıllar için olası testis kanserleri için potansiyel risk faktörüdür. Ancak bu risk, vazektomi yapılmamış, kısırlaştırılmayan hayvanlar için de geçerlidir.

Sonuç olarak, evde yaşayan kedi ve köpeklerin cinsel işlevlerini doğal olarak sürdürülmeleri istendiğinde, vazektomialternatif bir yöntem olarak önerilebilir. Vazektomi Anatolia Hayvan Hastanesi`nde uygulanabilir bir operasyon olarak yerini almış durumda. Nitekim Anatolia Hayvan Hastanesi`nde evde iki dişi kediyle birlikte yaşayan Simba’ya, sahibi Gamze hanımın istemi üzerine Doç.Dr. Cem Perk ve ekibi tarafından vazektomi uygulanmıştır. 7 aylık, testisleri normal büyüklükte, aktif bir kedi olan Simba, önce kan muayenesinden geçirilmiş ve anestezi açısından bir sağlık sorununun olmadığı saptanmıştır.Testislerin biraz üzerinden yapılan tek bir kesi ile her iki sperm kordonuna ulaşılarak operasyon gerçekleştirilmiştir. Tüm işlem yaklaşık 20 dakika sürmüştür. Operasyonun çeşitli aşamaları resimlerle aşağıda gösterilmiştir. 1 hafta yakalıkla dolaşan Simba’nın, süre sonunda dikişleri alınmış ve operasyona ilişkin hiçbir sorunla karşılaşılmamıştır.

O şimdi yaşamını cinsel açıdan özgürce sürdürmektedir.Kimbilir belkide bu tercihi için, sahibi Gamze hanıma mırıldanarak teşekkür etmektedir.

Hasta Sahibi Gamze Özfırat’ın Operasyona İlişkin Yorumu:

Simba evde iki dişi kedi ile birlikte yaşadığından, onu fazla gecikmeden kısırlaştırmamız gerekiyordu. Diğer yandan, dişilerle birlikte yaşayan bir erkek kediyi tamamen kısırlaştırmak bize anlamlı gelmiyordu. Amacımız yalnızca evdeki kedi nüfusunun “patlamasını” önlemekti. Ama henüz yedi aylık olan Simba’nın, daha gelişme evresinde tüm hormonlarını kaybetmesinin uzun vadede olumsuz etkileri olmasından endişeleniyorduk.

Bunun için Simba’ya vazektomi yaptırmaya karar verdik, fakat bu ayrıntılı çalışma gerektiren hassas bir operasyondu ve biz bunun Türkiye’de yapılabildiğinden bile emin değildik. Oysa ki Amerika ve Kanada’da pek çok hayvansever vazektomiyi tercih ediyordu. İstanbul’da görüştüğümüz veteriner hekimler bu operasyonu uygulamıyordu ve bize geleneksel kısırlaştırmayı öneriyorlardı. 

Anatolia Hayvan Hastanesi’nde bu operasyonun yapılabildiğini öğrendik. Simba usta ellerdeydi. Anesteziden uyanması dahil bir saat kadar süren ameliyat, çok başarılı geçti ve iyileşme evresinde hiçbir komplikasyonla karşılaşılmadı. Belki de yaşanan en büyük sıkıntı, Simba’nın boynuna takılan koruyucu yakalığa alışamaması oldu. Operasyondan üç gün sonra Simba koşup oynamaya başlamıştı, bir haftanın sonunda ise tamamen normal yaşama dönmüştü. “Ormanlar Kralı” Simba, artık biraz daha büyüyerek evdeki dişilerle buluşmak için sabırsızlanıyor.

Daha detaylı bilgi ve randevu için Anatolia Hayvan Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz: 0216 411 4077

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI