Ana SayfaYaşamNasıl Yapılır?: Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı Erkeklerin Yapması Gerekenler

Nasıl Yapılır?: Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı Erkeklerin Yapması Gerekenler

Toplumsal cinsiyet temelli şiddet haberlerinden artık yorulduğumuz günümüzde en büyük rol erkeklere düşüyor. Erkeklerle ilgili konuşulduğunda “ama tüm erkekler değil!” şeklinde tepki vermek yerine işte yapmanız gerekenler…

Vücut dili 

Sayısız şekilde iletişim kurabilen yaratıklar olarak, birisinin gösterdiği ilgiye sıcak bakılmadığını artık anlıyor olmanız gerek. Buna kulaklıklar, kitap okuma, kolların çapraz olması veya konuşma yapma konusundaki isteksizlik dahildir. Çoğu zaman, kadınlar kendi güvenlikleri için rahat olmadıkları durumlara girerler. Beş dakika boyunca etkileşimi açıkça reddetmek; potansiyel sonuçlarla uğraşmak zorunda kalmaktan çok daha güvenlidir (egosu zedelenmiş kızgın bir adam bir kadın için korkutucu olabilir). 

Nelerle uğraştığımızın ve neler düşündüğümüzün biraz olsun farkında mısınız? 

Neler yapabilirsiniz? Sokakta yalnız bir kadının arkasında yürümek? Bir kaç metra ara koyun ya da karşıya geçin. Bir barda bir kadını köşeye sıkıştırmayın – kendinizi tanıtmak için ona yaklaşıyorsanız, fiziksel olarak isterse ayrılabileceğini veya kendini durumdan çıkarabileceğini açıkça belirtin. Ve vücut dilinizin farkında olun çünkü isteği dışında bir kadının kişisel alanına girmeye hakkınız yok! Bu sosyal ipuçları oldukça önemli. 

Tecavüzcü ama… Şiddet uyguladı ama… 

Tecavüzcülere paranızı vermeyi ya da savunmayı bırakın. Bugün bile internette Harvey Weinstein'ı savunanları görmek mümkün. Onlar için bahane üretmeyi ve onlara yeni bir hayat sunmayı bırakın. 

Aynı şey şiddet uygulayan isimler için de geçerli.  

Kurbanı suçlamayı bırakın! 

Saldırıdan kurtulanlar ortaya çıkma cesareti bulduğunda bu kez çoğunlukla  'Neden daha önce konuşmadınız?', 'Neden suçlamada bulundunuz?', ya da 'X'i bu yüzden hak ettin'  gibi tepkilerle karşılaşıyor. Tüm bu sorular kadınları susturan bir kültürün dinamiklerini ve onların yardım isteme girişimlerini göz ardı ediyor. 

Yaşananlar hayatta kalanların hatası değildir. Bu sorular yerine; "'Bu nasıl oldu? Bunu neden yaptı? Nasıl cezalandırılıyor? Diğerleri ona karşı nasıl korunuyor? Bunun tekrar olmasını engellemek için ne yapabiliriz?" gibi sorular sorulmasını sağlayın. 

Ne yapabilirsiniz? Travma; şefkat, empati ve anlayışla ele alınmalıdır. Birisi size tacizinin hikayesini anlatırsa, dinlemeye odaklanın. Onlara önemsediğinizi ve onlar için güvenli bir alan yaratmak için her şeyi yapacağınızı gösterin. Bu dünyanın David Schwimmers'ı gibi olun! Sizin de bu konuda gücünüzün olduğunun farkına varın! 

Neden David Örneğini Verdik?: David Schwimmers; bir kadın gazeteciye otel odasında onunla röportaj yaparken refakatçi sunuyor; onunla yalnızken kendini savunmasız hissetmediğinden emin olmak için. 

“Tüm erkekleri genellemeyin” demeyi bırakın! 

Eğer sözde muaf olduğunuz bir sistemi şiddetle savunma ihtiyacı hissediyorsanız, sorunun bir parçasısınız.  

Ne yapabilirsiniz?: Tepkiler; toksik erkekliği normalleştiren bir sisteme karşı kasıtlı bir dirençtir. Eğer bunu, kadına karşı sistematik şiddetle ilgili bir sorun çıkarmak yerine duygularınızı merkeze alarak kişisel olarak algılıyorsanız, belki de konuyu kişiselleştirmeyi bırakmalısınız. Birisi tweet attığında gücenmek yerine neden kendinize 'Nasıl daha iyisini yapabilirim?' diye sormuyorsunuz? 

Kadına  yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin etrafımızı sardığı günümüzde erkeklere yönelik mesajlar sizi rahatsız ediyorsa; muhtemelen problem sizde. Peki kadına yönelik şiddette en büyük rolün erkeğe düştüğünün ve genellemeleri kınamak yerine buna karşı yapabilecekleri pek çok şey olduğunu biliyor muydunuz? 

Eğer bir erkekseniz ve bunu okuyorsanız; -kadına yönelik şiddetten doğrudan sorumlu olun ya da olmayın- cinsiyete dayalı şiddetin sona erdirilmesine nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenmenin zamanı geldi.

Soyunma odası konuşmalarını bırakın 

“Locker room talk” yani soyunma odası konuşmaları; genellikle bir 'şaka' olarak başlayan; kadınlar hakkındaki maço köklü fikirlerin dile getirilmesidir. 

Ama kadınlar hakkında bu şekilde şaka yapmak, onları nesnelleştirme ve erkek arkadaşlar arasında 'zararsız eğlenceli' olarak tanımlanan aşağılayıcı terimler kullanmak; yavaş ama emin adımlarla kadına karşı şiddette erkekleri duyarsızlaştırıcı kültürün bir parçasıdır. 

Ne yapabilirsiniz? Bir dahaki sefere erkeklerin kadın düşmanlığını esnetmek için güvenli bir yer olduğunu düşündükleri bir konuşmayı dinliyorsanız, konuşun. 

Tecavüz şakalarını hafife almayın. Başlamak için en iyi yer; kadınlarla etkileşimde kullanılan dilin sorunun bir parçası olduğunu kabul etmektir. 

Koşulları konuşmaya hakkınızın olmadığını anlayın

Bir kadının ne giydiği, kendini nasıl taşıdığı ya da sarhoş olup olmadığı saldırı ya da taciz için 'istekte' bekleyen koşullar değildir. 

Seçimlerimizin silah haline geldiği bu noktada; kendimiz için de polislik yapmak zorunda kalıyoruz. En üst kademedeki insanlara kadar pek çok kişinin kadının kıyafetlerinin bile bu durumdan sorumlu olabileceğini yazdıklarını görebilirsiniz. Değiller! Kurbanları suçlamayı bırakıp dikkatleri faillere çevirmeliyiz. 

Ne yapabilirsiniz? Eğer bir kadının ne giydiğinin ya da kendisini nasıl gösterdiğinin; şiddete yol açtığını düşünüyorsanız bu düşüncenizi bitirmenin zamanı geldi! Ayrıca bunu etrafınızdakilere de öğretmeniz gerekiyor. Kendinize, arkadaşlarınıza, oğullarınıza, yeğenlerinize, kardeşlerinize; herkese öğretin! Oto-kontrol ve kadınların özerkliğine saygı, cinsiyete dayalı şiddet ve tecavüzü önleyen en önemli şeydir, Dekolteleri kapamak değil! 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI