Ana SayfaSağlıkSık Görülen Sonbahar Hastalıkları

Sık Görülen Sonbahar Hastalıkları

Larenjit, ses teli ve çevre dokularının iltihabı anlamına gelir. Çoğunlukla ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı ve öksürükle kendini gösterir. Özellikle çocuklarda acil müdahale gerektiren durumlar gelişebilir. Tedavisi sırasında sigara içmemek ve olabildiğince az konuşmak gerekir. Tedavi, ağızdan ya da iğneyle verilen aşın kanlanmayı giderici ve ilti­hap önleyici ilaçlar ile solunum yoluyla ya da aerosol biçiminde yerel olarak ve­rilen kanlanma giderici, ağrı kesici, mu-kus salgısını sulandırıcı ve kortizonlu ilaçlardan oluşur. Antibiyotik tedavisi çok az uygulanır.
 

İlkbahar kadar yoğun olmasa da, sonbaharda da alerjik rahatsızlıklar oluşabilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık ile seyreder. Ancak nezle ve gripten farklı olarak ateş, halsizlik gibi enfeksiyon belirtileri eşlik etmez. Sonbahar alerjilerinin tedavisinde temel yöntem alerjenden korunmaktır. Ağız ve burnu kapatan maskeler kullanılmalı, dışarıda gözlük ve şapka takılmalı, gözlükler her gün yıkanmalı ve alerjiye karşı doktora başvurulmalıdır.

Sinüzit, çoğunlukla nezle ya da kısa süren soğuk algınlığıyla başlar, burun tıkanıklığı ve sulu burun akıntısı ile devam eder. Bu tabloya ateş ve öksürük de eklenebilir. Ateşle birlikte burundaki akıntının rengi ve şekli de değişir. Şiddetli baş ağrısı, yüzde basınç, dolgunluk hissi oluşur. Bunlar sinüzitin ana belirtileri arasında yer alır. Muayene sonrasında uygun antibiyotik seçimiyle tedavi başlar. Uzaması halinde kış boyu öksürükler devam edebilir. Tekrarlar halinde ya da tüm bulguların geçmemesi durumunda hastalık, kronik sinüzite dönüşebilir. Bu durumda cerrahi tedaviye de ihtiyaç duyulabilir.
 

Nezle ve grip genellikle halsizlik, hapşırık, sulu burun akıntısı, burunda dolgunluk, yutma güçlüğü gibi ortak semptomlara sahiptir ama farklı virüslerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Hapşırık, öksürük, konuşma veya ortak kullanılan eşyalara temas etme yoluyla yayılırlar. Nezle, rinovirüslerin etken olduğu bir hastalıktır ve hafif seyreder. Grip ise daha ani başlayan, sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği bir hastalıktır. Gripte kas ve eklem ağrıları daha yoğun, ateş ve halsizlik daha belirgin hale gelir. Nezle ve grip de kendiliğinden düzeldiğinden antibiyotik ilaçlara gereksinim yoktur. En güvenilir tedavi yöntemi ise bol sıvı tüketmek ve istirahat etmektir. Semptomları hafifletmek için burun tıkanıklığını giderecek ilaçlardan ve ateş düşürücülerden yararlanılabilir. Ancak, orta kulak iltihabı, sinüzit veya bronşit gibi komplikasyonlar gelişirse, antibiyotik tedavisine başlanması gerekebilir.

Bademcik iltihaplarının bir kısmı aslında kronik bir hastalığın yeniden alevlenmesi olarak ortaya çıkar. Vücut direncinin düşük olması, bu iltihapların tekrarlamasına yol açar. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş en önemli belirtiler arasında yer alır. Hastalığın tedavisi için uzman kontrolünde antibiyotik kullanılması gerekir. Özellikle çocuklarda geniz eti iltihapları, bademcik iltihabına neden olabilir. Geniz eti iltihapları; burun akıntısı, geniz akıntısı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan öksürük ve ateşle seyreder.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI