Ana SayfaModaGeri dönüşümlü malzemelerden Hep Design

Geri dönüşümlü malzemelerden Hep Design

Öge Yurdakul Güven aslında bir iç mimar ama yoğun çalışma temposu arasında birbirinden harika ve eşsiz takılar yaratmaya özel olarak vakit ayırıryor. Bu yüzden midir bilinmez ama her bir parçası bir o kadar özel oluyor. Birbirinden farklı ve eşsiz tasarımlarda doğaya karşı bilinçli olup da geri dönüştürülebilir ürünler kullanması da kalbimizi çalmasının bir diğer sebebi.

Geri dönüşümlü (

recyled) malzemeler kullanan tasarımcının ürünlerinde ilginç malzemeler dikkatimizi çekerken, herşeyi malzeme olarak kullanabildiğini söylüyor Öge Yurdakul Güven. Bulaşık süngeri, pinpon topu, kaset, plake ve hatta bulaşık eldiveni… Güven tamamen hayal gücü ile sınırlı olan tasarımlarını da aynı mobilya tasarlar gibi tasarlıyor. Önce çizip sonra aparat birleştirme malzemesi arıyor. Yani mükemmele ulaşmak için kendinden ödün veriyor. Önce bulup sonra elindekilerden üretmiyor. Önce çiziyor sonra arayıp buluyor. Tam anlamıyla özverili çalışması ile de ortaya birbirinden dikkat çekici aksesuarlar çıkıyor.

Cips poşetinden pet şişeye kadar geri dönüştürülebilir malzemelerden eşsiz aksesuarlar yaratan Öğe Yurdakul Güven`i biraz daha yakından tanımak istedik. Tasarımcımızı tanıdıktan sonra o birbirinden güzel tasarımlarına fotogaleriden bakmayı ihmal etmeyin.

Takı yapmaya ne zaman nasıl başladınız?
Orta sonda(1981) amatör olarak başladım ama profesyonel olarak lise sondan (1984) beri takı yapıyorum desem daha doğru olur sanırım. O senelerde  takı malzemeleri özellikle aparatları  bu kadar çeşitli değildi ve sadece Eminönü’nden  temin ediliyordu. Maalesef Eminönü’ndeki   dükkanların çoğu da perakende değil toptan satıyordu bu yüzden  rica minnet perakende alabiliyorduk şimdiki gibi caddebostan -kadıköy -bakırköy vs gibi her yerde satılmıyordu. Çoğu zaman kapalı çarşıdan tesbih alıp boncuk olarak kullanıyordum ve oya kenarları için kullanılan kum boncuklar, tek sayılabilecek boncuk alternatifimizdi.
Bunları anlattıktan sonra sanırım aparat azlığından bahsetmeme gerek yok. Şimdilerde ise yurtdışı ile mukayese edersek yine aparat çeşidimiz az ama o yıllara oranla tatmin edici düzeyde denilebilir.
 
Tasarımlarınızı özel kılan geri dönüşümlü malzeme kullanmak aklınıza ilk olarak nerden geldi?
Boncukla çok uzun  zaman takı yaptığım için bir değişiklik zamanı gelmişti önce cam boncukları kendim yapmak istedim ve nar cam’dan ders aldım ama bu da beni tatmin etmedi. Günümüzdeki malum artan takı yapma talebi ve artan cevre bilinci de buna eklenince beni farklı objelerden recyled (geri dönüşümü) olan objelerden takılar tasarlamaya ve elişlerini farklı yorumlamaya itti. Son 6-7 senedir de recyle geri dönüşüm malzemelerden takı yapıyorum.

Ne gibi malzemeler kullanıyorsunuz?
Herşey benim için malzeme olabiliyor  yaklaşık 500’ün üzerinde modelim var. Şimdiye kadar hepsinden bir adetti (kendime ve arkadaşlarıma). Malzemelerim arasında bulaşık süngeri, pinpon topu, kaset, plak, pet sişe ve hatta bulaşık eldiveni var. Sutyenlerden yaptığım baş aksesuarlarım da var. Ayçekirdeği ve cips poşetlerini örerek ürettiklerim var, hatta pet şişelerini de örüyorum. CD’leri özel bir fırında eritip tasarladıklarım da var ama fotoğraflardan belli olmuyor ne yazık ki. Diğer taraftan kendi işimle ilgili inşaat malzemelerini de kullanıyorum. Siste (kapı montajında kullandığımız köpük) parke altı izolasyon malzemeleri gibi her şey benim için malzeme olabiliyor.
Ben çoğunlukla mobilya tasarlar gibi takı tasarlıyorum yani önce çiziyorum. Bulduğum her fırsatta fikirlerimi not alıyorum. Sonra aparat birleştirme malzemesi arıyorum, zira daha önce de bahsettiğim gibi her aparatı bulmak zor. Benzer bir şey mutlaka buluyorum biraz kulağımı ters gösteriyorum yani.

Peki geri dönüşümlü malzemeler derken sadece kullanılmış ürünleri mi kullanıyorsunuz, yoksa yeni satın aldığınız da oluyor mu?
Aslında geri dönüşümde iki trend var şöyle ki bir; gerçekten atık malzemeleri işlemden geçirerek yada geçirmeden farklı şekilde kullanım alanı yaratmak ikincisi ise farklı malzemeleri farklı şekilde değerlendirmek. Kendi tasarımlarımdan örnek verirsem lets play music kolye cd den imal edildi atık cdler kullanıldı yeni alınmadı farklı işlemden geçirildi birinci akıma örnek ama wash yelek – yeni  bulaşık eldivenlerinden yapıldı yani ikinci akıma örnek.

Materyallerin farklı olduğunu düşünürsek farklı bir üretim tekniğiniz var mı?
Hayır, %90 yok ama yukarıda da bahsettiğim gibi cd leri özel bir fırınla fırınlamak farklı tekniğe bir örnek olabilir belki ama benim tasarımlarımda çoğunlukla tekniği malzeme belirliyor.

Ürünlerinizi nerelerden bulabiliriz?
Tasarımlarımın bazıları Derya Baykal’da çıkmıştı. 15 adeti ise Beste Gürel’in Çukurcuma’daki dükkanında sergileniyor. Tasarımlarım yine Beste Gürel’in styling’ini yaptığı Alex’in son klibinde de kullanıldı . Farklı aksesuarlara yer veren Küçük Sırlar dizisinde de görüldü. Satış olarak Beste Gürel’in mağazası dışında koleksiyonumun bir parçası geçtiğimiz günlerde thanx co’da satılmaya başlandı.

Yaptığınız takıların kime göre olduğunu düşünüyorsunuz? En çok kimin kullanmasını isterdiniz?
En zor soru bu oldu sanırım şimdiye kadar hiç düşünmedim. Zira bütün hepsini kendime yaptığım için takılarımı spesifik biri taksın diye hayal kurmadım. Ürünlerin hedef kitlesi derseniz sanırım marka ve ederinden ziyade tasarıma değer veren değişik ürün kullanmayı seven her yaştan gençler diyebilirim.

Son olarak okuyucularımızın size ulaşabileceği iletişim adreslerinizi alabilir miyiz?
Tabiki, mimicmimarlik@superonline.com, www.hep-design.blogspot.com, http://hepsi-bir-e-bir.blogspot.com/ ve etsy dükkanım: www.etsy.com/shop/NUSADUA2003
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI