Kış aylarında en sık rastlanan şikayetlerden biri de göz kuruluğu… Göz kuruluğu dünya genelinde görme azlığından sonra en çok rastlanılan ikinci göz rahatsızlığı.
Gözyaşı, düzenli göz kırpma hareketleriyle göz yüzeyine düzgün olarak yayılır ve göz yüzeyinin kurumasını önler. Gözyaşı aynı zamanda gözün ön tabakalarını besler ve oksijen alışverişi sağlar. Gözyaşı yeterli olarak üretilemezse, göz yeterince ıslanamaz. Bu durumda ortaya çıkan göz kuruluğu ciddi bir rahatsızlıktır. Göz kuruluğunun belirtileri, gözlerde batma hissi, yanma, kuruluk, gözlerde ağrı, kızarıklık, kaşıntı ve yaşarmaya neden olu. Kontak lens kullanan kişilerin göz kuruluğu sorunu ile karşılaşma ihtimalleri ise çok daha yüksektir. Lens kullanan kişilerde göz kuruluğu oluşması durumunda lenslerde batma hissi, kamaşma, lenslerin sık kuruması ve zaman zaman bulanık görmeye neden olabilir.
Göz kuruluğu başka bir hastalığın belirtisi olarak gelişebilir. Menopoz, romatizmal hastalıklar, tiroit sorunları, hamilelik ve kullanılan ilaçlar da göz kuruluğuna neden olur.
Göz kuruluğu tedavisinde öncelikle yapılması gereken, göz doktoruna başvurmaktır. Tedavide ilk olarak eksik olan gözyaşı yerine konulur. Böyle bir teşhis konulduğu zamanda suni gözyaşı damlaları önerilir. Bu damlalar, gözü sulandırıp nemli kalmasını sağlar. Ayrıca bulunduğunuz ortamlarda havanın nem oranın yeterli olduğuna emin olun. Klimalı, rüzgarlı, sıcak, sigara dumanı olan ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun. Bu arada Omega 3 kapsülleri de kuru göz tedavisinde destek olarak kullanılabilmektedir.
Her durumda düzenli aralıklarla göz kontrolüne gitmeyi ihmal etmeyin.