Ana SayfaSağlıkHangi spor astımın ilacı?

Hangi spor astımın ilacı?

Astım, akciğere hava götüren borucukların daralmasıyla birlikte öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtilerinin tekrarlanmasıyla oluşuyor. Egzersiz sırasında öksürük ve nefes darlığı yaşanması astımlı çocukların hayat kalitesini bozan en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla; egzersiz ve spor sonucu astım ataklarının oluşması hareketsiz bir yaşama, hareketsiz bir yaşam da astımın ağırlaşmasına yol açan bir kısır döngü oluşturuyor. Çocukların astım alevlenmesine yol açmadan spor yapmasını sağlamak, bu kısır döngüyü ortadan kaldırıyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu spor ve egzersizin mutluluk hormonu diye adlandırılan endorfin salgısının oluşmasındaki önemine değinerek; alerjik astım olan çocukların, stres nedeniyle astım alevlenmesi yaşayabileceğini; kaygıyı ve stresi uzaklaştıran endorfinin, alerjik hastalarda beynin bedene yansıması olan psikosomatik yapıyı dengeleyici etkisi olduğunu vurguluyor. Nuhoğlu; stres azalınca reflünün azaldığını ve reflüye bağlı astım alevlenmelerinin de azaldığını belirtiyor. Egzersiz ve sporun şişmanlığı engellediğinin altını çizen Prof. Dr. Nuhoğlu kilo kontrolünün sağlanması ile birlikte öksürük ve nefes darlığı şikâyetlerinin gerileyeceğinin ve astım ilaçlarına yanıtın artacağının bilgisini veriyor.

Hangi Sporlar Yapılabilir Hangi Sporlar Yapılamaz?

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu özellikle koşarak yapılan voleybol, basketbol, futbol, tenis gibi aerobik kara sporlarının soluma kapasitesini artırıcı ve bronş çapını genişletici etkileri olduğunu belirterek, Alerjik Astımı olan çocukların bu sporları tercih etmesi gerektiğini dile getiriyor. Derin ve hızlı nefes alıp vermenin en iyi bronş genişletici olduğunu vurguluyor. 

Yüzme astıma iyi geliyor. Ancak kapalı yüzme havuzlarında yüzmek, bu alanlarda var olma olasılığı yüksek küf mantarlarına maruz kalınmasına neden oluyor. Küf mantarları, çocuklarda astım ataklarını tetikliyor. Bu yüzden kapalı yüzme havuzlarında yapılan sporlar astıma iyi gelmiyor. Ayrıca havuz suyu temizliğinde kullanılan klorun da astımı alevlendirici etkisi olduğundan, deniz dışında yüzmek astımlı çocuklara bir spor aktivitesi olarak tavsiye edilmiyor.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, çocuk astım hastalarının spora yönlendirilmesi ve spor yaparken sıkışmalarının engellenmesi için uygun ilaç tedavisinin çok önemli olduğunu belirterek, sporun iyileştirici etkisi sayesinde çocukların bir süre sonra ilaca ihtiyaç duymadan spor yapabilmelerinin mümkün olacağını dile getiriyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI