Ana SayfaSağlıkHorlamak hastalık belirtisi olabilir

Horlamak hastalık belirtisi olabilir

Apne kelimesi Yunancada “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Çok şiddetli horlamak, solunum güçlüğü ile uyanmak, gece terlemek, ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı yaşamak, sabahları baş ağrıları ile birlikte yorgun kalkmak, gündüzleri uyuklamak, uykuda solunum duraklamalarının (Uyku Apnesinin)  belirtileridir.

Çocuklarda görülen uyku apnesi konusunda Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu anne babaları uyarıyor.

Çocuklarda da Horlamak Uyku Apnesinin İlk İşareti Olabilir! 

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, günümüzde her 100 çocuktan 10’unun gece horladığına ve her 100 çocuktan ikisinin uyku apnesi olduğuna dikkat çekiyor. Nuhoğlu; çocuklarda horlamanın ilk işaretinin burun tıkanıklığı olduğunu, burnu tıkalı olan çocukların ağızdan nefes almaya çalıştığını, ağızdan nefes alma sonucu titreşen üst solunum yolu nedeniyle horlama oluştuğunu belirtiyor.

Çocuklarda görülen uyku apnesini ilk anne babalar fark ediyor. Uykusunda huzursuz olan, horlayan, iç çeken çocuğun zaman zaman nefes almaya ara verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, 20 saniyeden başlayıp 40-60 saniyeye uzayabilen bu nefes almama süreçlerinin ardından vücudun oksijensiz kaldığını belirtiyor. Bu durumda beyin hafifçe uyanıklık haline geçiyor vücuda nefes alması için alarm veriyor ve çocuk derin bir nefes alıyor, bu süreçler gece boyunca yüzlerce kez tekrarlanıyor.

Burun tıkanıklığına bağlı olarak çocuğun uyku kalitesi bozuluyor. Uykusunu alamadığı için gündüz uykulu ve yorgun olan çocuklar, gün içinde derslerine konsantre olamıyor bu sebepten dolayı ders başarısı düşüyor. Etrafına karşı davranış bozukluğu sergileyen aynı zamanda hiperaktif olan çocuklar, birçok kez hiperaktivite dikkat eksikliği bozukluğu teşhisiyle tedavi ediliyor. 

Burun tıkanıklığının en önemli sebebi alerjidir!

Alerjik nezle çocuklarda burun tıkanıklığı nedenleri içinde ilk sırada yer alıyor. Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlanıyor. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 çocuktan birinde (% 25) geniz etinin tekrar büyümesi ve şikâyetlerin tekrar başlaması söz konusu oluyor.

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, horlayan burnu tıkalı çocukların geniz eti ve bademcikleri alınmadan önce mutlaka altta yatan alerji araştırmasının yapılmasının önemine değiniyor. Alerjinin tedavi edilmesiyle birlikte ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin küçülmesi ve burun tıkanıklığının giderilmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.

Alerji tedavisi ile burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzeliyor,  uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükseliyor, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artıyor. Burun tıkanıklığı sonucu gelişen kulak enfeksiyonları, sinüzit ve en önemlisi astım gelişimi önleniyor.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI