Ana SayfaModaHüsna Bülbüloğlu`nun bodrum sandaletleri

Hüsna Bülbüloğlu`nun bodrum sandaletleri

Hüsna Bülbüloğlu için tasarımları sadece iş değil aşkın ve emeğin ürünü. Babasına duyduğu aşk nedeniyle baba mesleğini yapmak için Amerika` ya giden Hüsna` nın Bodrum sandaletlerine duyduğu hayranlık peşini hiç bırakmamış.

İnşaat sektöründe bir süre çalıştıktan sonra farklı arayışlara giren Hüsna`nın kıtalar boyunca peşinden gelen iç sesi işte o an devreye girmiş. Bodrum`a gittiği bir gün kendisine sandalet yaptırmak için Ali Usta` nın dükkanına giden Hüsna Bülbüloğlu, işte o gün hiç bitmeyecek bir dostluğun da temelini atmış. İşin bütün inceliklerini öğrenen Hüsna, bugün Ali Usta` dan devraldığı mirası Bodrum`da yer alan atolyesinde devam ettiriyor.

İstanbul`dan Amerika`ya uzanan oradan da Bodrum`a sıçrayan bu uzun soluklu hikayeyi okudukça daha çok seveceksiniz.

1.Hüsna Bülbüloğlu kimdir ve içindeki tasarım aşkını nasıl hayata geçirdi? İnşaat sektöründe çalıştıktan sonra çok farklı bir alanda ilerlemeye karar vermişsiniz. Bu süreç nasıl gelişti?

Trabzon’luyum. Trabzon Anadolu Lisesi`nin ardından, Bilkent’te Uluslararası İlişkiler okudum. Ardından Boğaziçi Üniversitesi`nde Finans masterı yaptım ancak çocukluğumun en büyük hayali, babasına aşık bir kız çocuğu olarak , baba mesleğini yapmaktı. Ben de bu alanda eğitim almak için ABD` ye gittim. Gidiş o gidiş 🙂  Yüksek lisans bitti dönsem mi derken, Columbia Üniversitesi`ndeki bölüm başkanımın burslu doktora teklifiyle, doktoramı da yaptım. Yüksek lisans sırasında okulda araştırma görevlisi olarak çalışıyordum. Doktora yıllarında da , Amerika’nın önde gelen inşaat firmalarından Pulte Homes’da çalışmaya başladım. O yıllar çok severek ve keyif alarak, ve kendimi vererek çalıştığım yıllardı. Ancak bir noktada kendimi sorgulamaya başladım. İnşaat sektörüne doymuştum.  İnaniyorum ki hem sevdiğiniz hem de becerilerinizi hayata geçirebileceğiniz bir iş yaparsanız hem çok mutlu olursunuz, hem para kazanırsınız. Ben de zor bile olsa, yapmaktan büyük keyif aldığım bir alana girdim.

2. Meşhur ayakkabı tasarımcısı Ali Güven ustadan ders almışsınız. Tanışmanız nasıl oldu ve kendisinden neler öğrendiniz?

Bodrum sandaletlerine çocukluğumden beri büyük bir ilgim vardı. Ancak her yerde bulunan, adı Bodrum sandaleti olarak kalmış sandaletlere degil, Bodrum sandaletinin yaratıcısı ve isim babasi rahmetli Ali Güven’in yaptığı o muhteşem sanat eseri Bodrum Sandaletlerine. Amerika’da olduğum dönemde de aklımın bir köşesindeydi, o muhteşem sanat eseri sandaletlerin yapılışını rahmetli ustadan öğrenmek , ama bir gün bu işi devralıp da devam ettireceğimi düşünmemiştim. 2005 yılında bir Bodrum tatilim sırasında tanıştım kendisiyle, kendim için bir sandalet almak isterken, sanatının tüm inceliklerini öğrenmek için ders almaya başladım, ve hayalini kurduğum işimin temellerini de o tatil sırasında atmış oldum. Kendisi rahmetli olduğunda ben Amerika’daydım. O sırada Ali Güven’in yetiştirdiği çırağını da  yanıma alarak, bu müthiş sanatın onunla birlikte ölmemesi, bu geleneksel değerimizin yaşatılması ve dünyada hakettiği yeri bulmasi için kolları sıvadım. Yıllardır Ali Güven`in hünerli ellerinden çıkan o muhteşem sandaletleri ben ve ekibim bugün Bodrum’da Mouselum’un karşısındaki atolyemizde hayata geçiriyoruz.

3.Peki kısaca sormak gerekirse, bunca tasarım ürünü arasından neden sandalet?

Ali Guven ustanin yaptigi sandaletlere duyduğum hayranlık, o sandaletlerin sahip olduğu kalite bu yönde bir karar almamda en büyük etken. Ben hayatımın her alanında olduğu gibi giyimde de kaliteye çok önem veriyorum. Ve Ali Guven Sandaletleri dunyanın da kabul ettiği gibi en kaliteli ve iyi sandaletler, ve bu sandaletleri yapabilmek benim için çok büyük mutluluk.

4.Tasarlarken size ilham veren etmenler neler oluyor?

Ben kendimi tasarımcı olarak yorumlamıyorum, ama zevkime çok güvenirim. Asla kaliteden ödün vermem. Kendim giymeyeceğim bir sandaleti müşterilerime de giydirmem. Çok mükemmelliyetçiyimdir, ve bu özelliğimi sandalet yapımımızın her aşamasına uyarladiğimiz için ortaya mükemmel olarak yorumlanacak sandaletlerler çıkıyor. Antik çağların etkisini günümüzün modern çizgilerine uygulayarak modeller hazırlıyorum. Elde örerek hazırladığımız modellerimiz var ki, bunların dünyada bir eşi yok. Ayrıca, ham ve organik derinin sandaletlerimize kattiği kalite ve sağlamlığa çok güveniyorum.

5. Bugüne kadar çıkardığınız koleksiyonlarda ne tür malzemeler kullandınız?

En onemli özelliğimiz çok özel yöntemlerle tabaklanan, insan sağlığına ve çevreye zararlı hiç bir kimyasal içermeyen organik deri kullanıyor olmamız.

Deri o kadar güzel ki, çok sade bir modeli bile nefis gösterebiliyor. Bazı modellerimiz üzerinde Trabzon yöresinde yüzyıllardır yaşatılan ve 0.08 mikron kalınlığında ipek tellerin üzerine 1000 ayar gümüş teli sarıp, bu telleri örerek yaptığımız el işçiliği kazaziye mücevherler kullanıyoruz.
Ayrıca, bazı modellerimiz üzerinde Lapis, Amatist, Turmalin gibi yarı değerli taşlar kullandık.

6. Ürünlerinizi beğenenler size nasıl ulaşabilirler ve modellerinizi nereden satın alabilirler?

Su an online olarak morhipo’da satılıyorlar. İstanbul’da Erenköy Building,  Galata’da La Mariquita’da, Ak Batı Alışveriş merkezindeki Yaz Bakkali adlı pop up store’da, Bursa’da Güzel Bir Gün Butik’te, Alacatı’da DENO by Deniz Yıldırım’da, Dubai’de Anjelique.com’da satılıyorlar.

7. Fiyat aralığınız nedir?

Her bir modelimizin özelliği, üzerinde kullandığımız  mücevhere ve yarı değerli taşa göre fiyatlari değişiklik gösteriyor, ve 200 TL ile 700 TL arasında değişiyor.

8. Siz, bu işin inceliklerini işin erbabı Ali Güven Usta’dan almışsınız. İlerleyen yıllarda bu işe meraklı gençlere siz de ders vermeyi düşünüyor musunuz?

2012 yılının kış dönemi için bu sanatı öğrenmek ve sevgiyle yapmak isteyen, el becerisi yüksek, çalışkan öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Özellikle bayanlarin bu sanatı öğrenmesini çok arzu ederim.

Hüsna Bülbüloğlu imzalı sandaletleri yakından görmeniz için sizi fotogaleriye davet ediyoruz.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI