Ana SayfaSağlıkKaraciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel bilmeniz gerekenleri cevaplandırıyor.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?
Modern dünyada karaciğer yağlanması, giderek yaygınlaşan sağlık sorunlarından biridir ve küresel çapta bakıldığında, dünya nüfusunun neredeyse %25’ini etkilemektedir. İnsülin direnci, şeker hastalığı ve obezite ile bağlantılı olan karaciğer yağlanması kontrol altına alınmadığında, vücutta daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğer hücrelerinde çok fazla yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan karaciğer yağlanması, yağ oranının %5’in üzerinde olması durumudur. Bu, çok fazla alkol tüketen kişilerde de görülebilir. Batı toplumlarında ise; hareketsiz yaşam ve sağlıksız yiyeceklerin çok fazla tüketilmesine bağlı olarak da karaciğer yağlanması görülmektedir. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, tedavi edilmediğinde daha ciddi karaciğer sorunlarına neden olabilir. Çünkü, karaciğer hücrelerine zarar verir ve daha fazla yağ birikmesine neden olduğundan iltihaplanmaya yol açar.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer yağlanmasının ortaya çıkmasına neden olabilecek çeşitli risk faktörleri şöyledir:
 

  • Obezite

Fazla kilolu olmak, karaciğerde daha fazla yağ depolanmasına neden olur.

  • Aşırı Karın Yağlanması

Obezite hastası olmasanız bile, beslenme düzeninize bağlı olarak karın bölgesinde aşırı yağlanma meydana gelebilir. Dolayısıyla, normal kilodaki birinde de karaciğer yağlanması gelişebilir. Bu da, bel çevresinde normalden daha fazla yağ taşınması anlamına gelir.

  • İnsülin Direnci

İnsülin direnci, günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biri. Şeker hastalığı ve metabolik sendrom gibi hastalıkları olan kişilerde yaygın olarak görülen insülin direncinin, doğrudan karaciğer yağlanması ile ilişkili olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

  • Aşırı Karbonhidrat Tüketimi

Özellikle de işlenmiş karbonhidratlar, zaten obezite gibi sağlık sorunlarını tetiklediğinden son derece tehlikelidir. Bununla birlikte, işlenmiş karbonhidratlar insülin direnci konusunda da tehlike oluşturmaktadır. Aşırı karbonhidrat tüketimi, karaciğerde fazladan yağ depolanmasına neden olabilir.

  • Şekerli İçecekler

Sıvı olmaları masum oldukları anlamına gelmiyor. Kola, meyve suları ve enerji içeceği gibi şekerli içecekler de karın bölgesinde yağlanma ve karaciğer yağlanması açısından son derece yüksektir. Çünkü, yüksek oranda früktoz içerirler ve bu karaciğer sağlığı açısından tehlikeli olabilir.

  • Bağırsak Sağlığında Bozulma

Bağırsak sağlığında bozulmalar olduğunda, yani bakteri dengesizliği olduğunda, çeşitli bağırsak sağlığı sorunları meydana gelmektedir. Bağırsak sağlığının bozulması, karaciğer yağlanması ile de ilişkilendirilmektedir.
 
Karaciğer Yağlanması Belirtileri
Yukarıda, karaciğer yağlanmasına neden olabilecek risk faktörlerinden bahsettik. Peki, sizde karaciğer yağlanması olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Bunu anlamanız için çeşitli semptomların olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Karın bölgesinde şişlik
  • Karaciğer enzimleri seviyelerinin yükselmesi
  • İnsülin seviyelerinin yükselmesi
  • Trigliserit seviyelerinde yükselme
  • İştah artışı
  • Daha ciddi durumlarda ciltte ve gözlerde sararma

Karaciğer yağlanmasının erken dönemde kontrol altına alınabilmesi için doktorunuza başvurarak gerekli testleri yaptırmanız oldukça önemlidir. Doğru bir diyet ve egzersiz rutini, çoğu zaman karaciğer yağlanması problemini başka bir tedaviye gerek kalmadan ortadan kaldırmaktadır.

Karaciğer Yağlanmasında Nasıl Beslenmeli?
Karaciğerinizde yağlanma olduğunu düşünüyorsanız ya da karın bölgenizde yağlanma varsa, işlenmiş karbonhidratları keserek işe başlayabilirsiniz. Buna ek olarak, bazı diğer diyet stratejileri de size yardımcı olabilir!

  • Kilo Verin

Obezite hastasıysanız, kilo vermek pek çok açıdan faydalı olacağı gibi, karaciğer yağlanması sorununu da ortadan kaldıracaktır. Fazla kilolu bireylerde, günlük alınan kalorinin 500 kalori düşürülmesi, karaciğer yağlanmasında önemli bir azalma sağlayabilir.

  • İşlenmiş Karbonhidratlardan Uzak Durun

Karaciğer yağlanmasını kontrol altına almanın en iyi yolu, işlenmiş karbonhidratlardan uzak durmaktır. Aşırı karbonhidrat, vücutta yağa dönüşür ve özellikle karın bölgesinde yağlanmaya neden olur. Akdeniz diyeti gibi düşük karbonhidrat alımına dayalı bir diyet programı, durumu tersine çevirmenizi sağlayabilir.

Karaciğer Yağlanmasını Azaltan Besinler
Bazı besin grupları, karaciğer yağlanmasını azaltmanızda daha fazla yardımcı olabilir;

  • Avokado, somon gibi yağlı balıklar, zeytinyağı gibi sağlıklı yağ asitleri,
  • Peynir altı suyu proteini,
  • Matcha çayı ve yeşil çay,
  • Çözünebilir lif,
  • Yeşil yapraklı sebzeler

Egzersiz Çok Önemli!
Karaciğer yağlanmasını azaltmak için karbonhidrat alımını ve günlük kalori alımını sınırlandırmak çok faydalı olsa da, egzersiz desteği ile çok daha kısa sürede daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Yapılan çalışmalar, düzenli bir egzersiz rutinine sahip olmanın, kilo kaybının yanı sıra karaciğer yağlanması üzerinde de son derece olumlu etkilere sahip olduğunu göstermiştir.

Amerika’da yapılan 4 haftalık bir çalışmada, haftada 5 gün yapılan 1 saatlik egzersizlerin, obezite hastası yetişkinlerin karaciğer yağlanması oranında %10 oranında düşüş sağladığı görülmüştür. Özellikle de HIIT antrenmanlar, karaciğer yağlanmasını azaltmada oldukça faydalıdır. Şeker hastası olan bireylerde yapılan bir çalışmada ise; 3 ay boyunca yüksek yoğunluklu antrenman yapan bireylerin karaciğer yağlanmasında neredeyse %40 oranında bir düşüş olduğu gözlenmiştir.

Buradan da anlayabileceğiniz gibi, düzenli bir egzersiz rutini oluşturmak karaciğer yağlanmasını azaltmak için son derece faydalıdır. Yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklet gibi çeşitli antrenman seçenekleri arasından sevdiğiniz rutini oluşturun ve karaciğer yağlanmasından önemli ölçüde kurtulun!

 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI