Ana SayfaYaşamKedi ve köpeklerde fizik tedavi

Kedi ve köpeklerde fizik tedavi

Fizik tedavinin önemli amaçlarından birisi de elektrik enerjisinin  uygun akım ve frekanslarda klinik vakalarda uygulanmasıdır.Son 15 yıldır tıpta yaygın olarak yer alan TENS (TranscutaneousElectricalNerveStimulation) yani deriye elektirikseluyarım vererek sinirsel aktivasyonu geliştirme,önemli bir fizik tedavi yöntemidir.TENS cihazları uygulandıkları bölgede çevresel sinirleri uyararak mikrodolaşımı geliştirici, ödem giderici, ağrı kesici ve rejenerasyonu hızlandırıcı etkiler oluştururlar. Bu nedenle insanlarda ortopedi, nöroloji ve romatoloji kliniklerinde geniş kullanım alanı bulmaktadırlar.
Anatolia Hayvan Hastanesi’nde kullanılmakta olan TENS cihazı eşdeğerlerinden farklı olarak, yüksek gerilim prensibine göre çalışmakta olup hayvanlar için önemli kolaylıklar sağlamaktadır.Diğer cihazlarda akımı deriye uygulamak için özel elektrotlar gerekirken Vet-Koronex cihazında camdan yapılmış mantar elektrodların bölge üzerinde gezdirilmesi yeterlidir.Bu durum kedive  köpeklerde herhangi bir ağrı, huzursuzluk ve tepki olmaksızın seansların rahatlıkla gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır.Yine çoğu bölge için tüylerin traş edilmesine gerek kalmamaktadır.
İlgili cihaz, İTÜ KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezinde elektronik mühendisi Ertürk Tanrısever tarafından 1995 yılında geliştirilmiştir. Türkiye’ de veteriner alanında ilk kez,  İ.Ü. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalın’ dan Doç.Dr. Cem Perk ve çalışma arkadaşları  tarafından 1999 yılında yapılan bilimsel çalışmayı takiben hayvanlarda kullanılmaya başlanmıştır.2004 yılından beri hastanemizde aynı öğretim üyesinin danışmanlığında, ortopedik ve nörolojik vakalarda başarıyla kullanılmaktadır.Cihazı geliştiren tasarımcı 2008’de yılın bilimadamı ödülünü almıştır.
Vet-Koronex cihazının uygulandığı bölgede yüksek gerilimin oluşturduğu bir deşarj şekillenir.Bu esnada bölgedeki moleküllerin iyonize olmaları sonucu ultraviyole, radyasyon ve belli bir ısı açığa çıkar.Ortamda oluşan ışınlar; görünebilir ışınların yanında çok az miktardaki enfraruj ışını ve belli frekanstaki ultraviyole ışını ve ozon gazıdır.Bu ışınlar ve lokal ısı, fizikoterapisağlarken oluşanozon,antibakteriyel bir etki yaratır. Cihaz uygulama bölgesinde kan dolaşımını ve doku beslenmesini arttırmakta, ödemleri geriletmekte ve analjezik etkiler oluşturmaktadır.
Kısaca etki mekanizması özetlenen Vet-Korenex’ in kedi ve köpeklerdeki kullanım alanları şunlardır:
Her türlü travma sonrası oluşan yangısel şişliklerin ve ağrının giderilmesi, cerrahi ve ortopedik operasyonlar sonrası ödemlerin geriletilmesi ,  kasatrofilerinin önlenmesi, paresie olarak adlandırılan sinirsel fonksiyon kayıplarında sinir rejenerasyonuna yardımcı olunması, kas spazmları ve myalji olguları, lokal yara ve yanık tedavileri, artitis,  tendinitis,  bursitis gibi enflamasyonların sağaltımı.
Fizik tedavi seansları hastanemizdenrandevü alınmak suretiyle, 10 dakikadan başlayıp 30 dakikaya kadar varan sürelerde olgunun klinik durumuna göre uygulanmaktadır.
Daha detaylı bilgi için Anatolia Hayvan Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz. Vet-Koronex cihazının uygulanmasını incelemek için fotogaleriye tıklayınız.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI