Ana SayfaYaşamKedi ve köpeklerin bağırsak sistemindeki yabancı cisimler

Kedi ve köpeklerin bağırsak sistemindeki yabancı cisimler

Evde beslenen kedi ve köpeklerde zaman zaman yabancı cisimlerin yutulmasına bağlı ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılıyor. Yutulan yabancı cisimler ince bağırsaklarda kısmi ya da tam tıkanmalara yol açabileceği gibi, sivri kenarlıysa delinme ve yırtılmalara sebep oluyor. Tam tıkanmalarda yabancı cisim mideden ince bağırsaklara geçip burada kalabiliyor. Bulunduğu bölgede bağırsak çeperlerinde ciddi bir gerginliğe ve sonuçta basınç nekrozunun oluşturduğu hasarlara yol açabiliyor. Bu durum, hastanın yaşamını tehdit edici septik peritonitislerle (karın zarı iltihabı) sonuçlanabiliyor.

Veteriner tıpta yabancı cisim yutulmaları , ciddi değerlendirme, tanı ve  takip gerektiren olgulardır. Kedi ve köpekler bu tür objeleri sahiplerinin gözü önünde yutabildikleri gibi diğer anlarda da yutabilmektedirler. Sahibinin görmesi durumunda hastaneye daha kısa sürede getirilen olgularda tanı ve tedavi daha kısa sürede gerçekleştirilirken, diğer durumda teşhis ve tedavi süreci uzamaktadır.

Yabancı cisim yutmalarında dikkat çekici tipik belirti kusmadır. Hayvanda  durgunluk, iştahsızlık ve tekrarlı kusmaların varlığı dikkati çeker. Bunların sayısı kısa aralıklarla gün içinde 5-6 kez olabilir. Yabancı cisim var oldukça da kesilmez ve günlerce sürebilir. Hayvan içtiği suyu dahi kusabilir. Kaybettiği sıvı kaybı nedeniyle kısa sürede dehidrasyon şekillenir.
Kedi ve köpekler metalik cisimler olarak para, dikiş iğnesi, çengelli iğne, yüzük, balık oltası, oyuncak tabanca mermisi, gazoz kapağı gibi objeleri  oyun anında istemeden yutabilmektedirler. Metalik olmayan yabancı cisimler arasında ise her türlü plastik malzeme, lastik top, ip ve yün yumakları, iri meyve çekirdekleri, mısır koçanı, ceviz sayılabilir.
Israrlı kusma durumunda hasta sahiplerinin  kısa sürede  veteriner hekime başvurmaları oldukça önemlidir. Zaman kaybı komplikasyon olasılığını giderek arttırmaktadır.
Yabancı cisim olgularının teşhisinde röntgen ve ultrason çekimlerinden yararlanılır. Yutulan cisim metalik orijinli ise radyografide çok net bir kontras verir. Metalik olmayan cisimlerin görüntülenmesi ise zordur. Böyle durumlarda ilaçlı röntgen olarak adlandırılan kontras madde içirilerek alınan seri radyografilerden ve ultrason çekimlerinden yararlanılır. Baryum içirilen hayvanlarda tıkanmanın olduğu yere kadar beyaz renk izlenirken, tıkanma sonrası bölgede bu görünüm oluşmaz. Saatler sonra alınan röntgenlerde de ilaçlı sıvının ilerlemediği görülür. Röntgen öncesi yapılan ultrason incelemelerinde tıkanmadan sonraki bölgede gaz oluşumları izlenebileceği gibi bağırsak  akışının olmadığı da saptanabilir.
Bu tür olgularda tedavi seçeneği operasyondur. Ameliyat öncesi hastanın kan tablosuna bakılarak mevcut dehidrasyonunun durumu kontrol edilmelidir. Israrlı kusma nedeniyle genellikle klor, potasyum ve sodyum kayıpları söz konusudur. Operasyon öncesi uygun serumlarla bu kayıplar yerine konulmalıdır. Yine peritonitis olasılığına karşı geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi başlatılmalıdır.
Yakın dönem içerisinde Anatolia Hayvan Hastanesine getirilen iki olguda mide ve ince bağırsaklarda yabancı cisme rastlanılmış ve operasyonla cisimler bulundukları yerden alınarak sağlıklarına kavuşturulmuştur.
Bu olgulardan ilki Pati isimli, 1.5 yaşlı  ev kedisiydi ve 5 gündür aralıklarla kusuyordu. Pati’nin sahibi kedisini herhangi bir şey yutarken görmemişti ama oyuncu bir kedi olduğunu anlatıyordu. Direkt radyografide tipik bir bulguya rastlanılmayan olguda, kontras madde içirilerek alınan seri röntgenler sonucunda tıkanmanın varlığı kesinleştirilmiştir. Genel durumu desteklenen kedi operasyona alınmıştır. Operasyonda ince bağırsakların jejenum bölümünden tavla zarı çıkarılmıştır.
İkinci olgu da tesadüfen aynı gün operasyonu yapılan Rakı isimli 4 yaşında, Golden Retriver ırkı bir köpekti. Rakı  bahçelerinde dekoratif bir ağaç taşını yutarken sahibi tarafından görülmüştü. Olguda kanlı kusma şikayeti ön plandaydı. Alınan normal radyografide ilgili taşın midede olduğu saptanmıştır. Rakı operasyona alınarak midesinden 4.5 cm çapında taş çıkarılmıştır. Gerek enterotomi (bağırsakların açılması),  gerekse gastrotomi (midenin açılması) operasyonları cerrahi hastalıklar uzmanı Doç.Dr. Cem Perk ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir.
Her iki olguda da mide ve bağırsaklarda dikiş olduğundan ağız yoluyla beslenme bir süreliğine kısıtlanmıştır. Serum ve destek tedavileri uygulanan hastalar, sağlıklarına kavuşarak hastaneden taburcu edilmiştir.
Solda kontras maddenin bağırsaklarda takıldığı nokta; sağda tıkanıklığa sebep olan tavla zarının operasyonla alınma aşaması. 
Solda direk radyografide taşın görünümü; sağda mideden çıkartılan taşın ebatı.

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI