Ana SayfaYaşamKedilerde plastik ve rekonstrüktif cerrahi

Kedilerde plastik ve rekonstrüktif cerrahi

Tarçın yaşamı dışarıda sürdüren, 1.5 aylık, sevimli ve yaramaz yavru bir  sokak kedisiydi. Gece bir arabanın altından motor bölümüne girerek   uyumaya başladı.Sabah arabanın çalıştırılmasıyla birlikte,hızla bulunduğu bölümden kaçmaya çalıştı ancak çok geç kalmıştı. Maalesef   sol ön ayağını motor kayışlarından birine kaptırmıştı.Ayağı hem ezilmiş, hem de ön bölümündeki tüm deri, bilek ekleminden itibaren kopup gitmişti. Araba onu öylece bırakıp giderken, ortada kalakalmıştı zavallıcık.Şanslıydı yine de, çünkü olayı gören bir hayvansever vardı hemen oracıkta.
Hızla hastanemize ulaştırdı Tarçın’ı, Gülşen Hanım. Doktorlarımız  ilk acil girişimleri başlatarak önce kanamasını önlediler,ayağını pansumana aldılar, damar yolunu açarak serumlarla kaybettiği kanı telafi etmeye çalıştılar,antibiyotik ve vitaminlerle genel durumunu desteklediler ve öncelikle onu hayatta tutmayı başardılar.
İlk 24 saatini sorunsuz atlatan Tarçın, ertesi gün cerrahi konsültasyonla detaylı olarak değerlendildi, radyolojik incelemeleri de tamamlandı. Durum pek parlak görünmüyordu. Bilek eklemi altındaki tarak kemikleri ezilmeden dolayı kırılmış,bölgenin tüm derisi kopup gitmiş,ortada tamamen açıkta kalan çok geniş, kapanması mümkün olmayan bir yara vardı. Yaranın bu şekilde bırakılması, kangren gibi istenilmeyen komplikasyonlara ve sepsisemi nedeniyle ölüme bile yol açabilirdi.
Tedavide iki seçenek vardı.İlki ayağın omuzdan ampute edilip kediciğin yaşamını 3 bacaklı sürdürmesi; ikincisi ise plastik ve rekonstrüktif cerrahiyle ilgili ayağın kurtarılması…
Hayvanın operasyon öncesi tüm kan tablosu incelemeleri yapılarak anestezi açısından bir sakıncası olmadığı belirlendi. Yara, yanık, travma ve tümörlü yapıların çıkarılması gibi çeşitli sebeplerle oluşan doku eksikliklerinin düzeltilmesiyle uğraşan özel bir branş olan plastik ve rekonstrüktif cerrahi, ANATOLİA’da birçok hastada başarıyla gerçekleştirildiğinden Tarçın için de uygulanması planlandı. Tarçının ayağının ön yüzündeki geniş doku kayıplı yaranın dikişlerle kapatılmayacak kadar büyük olması nedeniyle, kendi sağlam derisi kullanılarak  örtülmesi kararlaştırıldı.
Bu amaçla aynı taraftaki sol yan karın duvarı derisi traş ve dezenfekte edilerek operasyona hazır hale getirildi.Daha sonra anesteziye geçildi. Tarçın uyuduktan sonra, nefes borusuna tüp yerleştirilerek aynı insanlardaki gibi anestezi makinasına bağlandı; kardiyovasküler sistemi  monitörize edildi.Anestezik gaz verilerek operasyon sürdürüldü. 
Operasyonun amacı, geniş doku kayıplı yarayı karın duvarındaki sağlam deride açılacak tünel içine sokup, 2 hafta kadar orada tutup, üzerinin sağlıklı deriyle kaplanmasını sağlamaktı.Bunun için önce karın duvarının yanında birbirine parelel iki ensizyon yapıldı, sonra lezyonlu ayak burada açılan cep içersine yerleştirildi.Ayak tünelin içine sokulduktan sonra parelel yapılan ensizyonlar dikişlerle kapatıldı.Tarçın anesteziden sorunsuz uyandı.
15 gün biraz sıkıntılıydı onun için.. Sol ayağı, karın duvarındaki tünelin içinde dikili durumdaydı ve 3 ayakla idare etmek zorundaydı.Durumuna çabuk adapte oldu Tarçın.Yoğun bakım hekimi Tuğba hanım ve tüm stajyer öğrenciler yakından ilgilendiler tedavisiyle bu sürede Tarçın’ın. 15. günün sonunda, en başta  Cem Hoca olmak üzere herkesin yüzü gülüyordu zira lezyonlu bölgenin üzerindeki derinin canlılığı iyi ve altaki ayakla uyumu güzeldi.Şimdi sırada, iyileşen ayağı oradan çıkarma ve Tarçın’ı yeniden 4 bacaklı hale dönüştürme operasyonu vardı.Daha kolay olan bu işlemi de sorunsuz atlattı Tarçın..Önce hiç kullanamadığı ayağını hafif hafif yere değdirerek, gün geçtikçe emin adımlar atarak yeniden tam bir kedi olduğunu hissetti Tarçıncık..
İkinci operasyonun dikişleri de bir hafta sonunda alındı. Ayağın üzerini örten  derinin tüyleri bile çıkmaya başlamıştı.Tarçın sevimliliğinden bir şey kaybetmeyecek, tüylerin tamamen uzamasıyla görsel hiçbir kusuru da kalmayacaktı. ANATOLİA’da yaklaşık 1 ay geçiren Tarçın, sahipleri Ferdi Bey ve Gülşen hanım geldiğinde çok mutluydu. Hem sağlığına, hem de özlem duyduğu bir yuvaya kavuşmuştu. 
Taburcu olurken sırasıyla hastane sahibimiz vet hekim Suhat EREN’e ; operasyonlarını yapan Doç.Dr.Cem PERK’e ve vet hekim Tuğba HISIM’a; ameliyathane teknisyeni  Ferhat TOPÇU’ya miyavcıklar vererek allahaısmarladık dedi ve yeni evine gitti..
Daha detaylı bilgi ve randevu için Anatolia Hayvan Hastanesi ile iletişime geçebilirsiniz: 0216 411 4077

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI