Ana SayfaSağlıkLifli Besinler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Lifli Besinler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Eğer birkaç kilo vermek istiyorsanız, beslenme listenize dahil etmeniz gereken bir grup var: lifli besinler. Neden mi? Bu bitki-kökenli besinler kilo verme konusunda harikalar yaratıyor. Ancak korkmayın; sabah kahvaltınıza yulaf eklemek veya smoothie’nize lif destekleri karıştırmak gibi eski usullerle sınırlı kalmanıza gerek yok. Yaban mersini, çilek, tavuk göğsü, edameme ve şeker patates gibi çok lezzetli besinler de lif yönünden zengin.

Peki vücudunuzun ne kadar life ihtiyacı var?

Araştırmalar alacağınız her 1000 kalorinin içinde 14 gramlık lif olmasının yeterli olduğunu gösteriyor. Eğer 2000 kalorilik bir beslenme programı uyguluyorsanız bunun 28 gramının lif olmasına özen göstermelisiniz. Öğünlerinizde daha fazla lifli besine yer vermek için daha fazla meyve ve sebze, tahıl, fındık ve tohumlulardan tüketebilirsiniz.

Çözülemeyen ve çözülebilir lif arasındaki fark nedir?

Çözülemeyen lif bitki-kökenli besinlerin kabuklarında ve derilerinde bulunur. Suda çözülemeyen bu lifler vücudunuzdan doğrudan geçerek içtiğiniz su miktarının oranı ile doğru orantılı olarak vücuttan atılır.

Çözülebilir lif bu besinlerin özüdür. Örneğin yediğiniz elmanın kabuğu çözülemeyen lifken, içi çözülebilir liftir. Bu lifler suda çözülür ve yediğiniz diğer besinlerin sindirilmesini kolaylaştırır.

Peki lifli besinleri kilo verme harikasına dönüştüren nedir?

1. Lif yönünden zengin besinler kalori bakımından düşük olsa da sizi tok tutar. Kilo verme konusundaki matematik son derece basit. Eğer kilo vermek istiyorsanız tükettiğinizden daha fazla kalori yakmalısınız. Kulağa kolay geliyor, değil mi? İşte bu noktada lifli besinler devreye giriyor.

2. Lifli besinler kan şekerinizi dengeleyerek aşırı yemenizin önüne geçer. Çözülebilir lifler diğer besinlerle buluştuğunda bir jel kıvamına gelerek içlerindeki şeker ve yağı emerek kan şekerinizin dengelenmesini sağlar.
 

INSTAGRAM

SOSYAL MEDYADA BİZ

58,698BeğenenlerBeğen
50,163TakipçilerTakip Et
879TakipçilerTakip Et
6,728TakipçilerTakip Et
1,569AboneAbone Ol

TAROT FALI